Actualitate
Invitaţie la regalul folcloric de la Jidvei
Duminică, 11 septembrie, va fi mare sărbătoare la Jidvei, unde în Piaţa Primăriei se va desfăşura un mare spectacol artistic în cadrul Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”. La ora 14.00, va începe recitalul formaţiilor locale iar de la ora 18.00 vor susţine recitaluri: Ansamblul „Jidvei – România” şi „Junii de la Jidvei”, Ansamblul „Augustin Bena” Alba Iulia, laureaţii anilor precedenţi: Roxana Reche, Alexandru Pal şi Ioana Breda Morar, laureatul Marelui Premiu 2005 – Gabriela Tuţă, Marinela Baba, Reta Rus, Anca Ilca Mureşan, Leontina Fărcaş, Ina Todoran şi „Mugurii de tezaur”: Bianca Şuşman, Ştefana Lazăr, Cristina Tudor, Ana-Maria Gligor şi Andrei Lazăr, Gavril Prunoiu şi grupul vocal bărbătesc „Doruri muscelene”, Mariana Anghel, Niculina Stoican, Cristian Pomohaci, Sava Negrean-Brudaşcu şi prof. Ioan Berci, Nicolae Furdui Iancu. (R.G.)

Actualitate
Lucruri pe care ar trebui să le știi despre piscinele din fibră de sticlă, înainte să faci achiziția (P)
Cu fiecare sezon de înot, piscinele din fibră de sticlă devin din ce în ce mai populare. Încă de la debutul lor la sfârșitul anilor ’60, piscinele din fibră de sticlă au bulversat piața, oferind o alternativă mai „verde” la piscina tradițională. Imaginează-ți o piscină care necesită jumătate din întreținerea piscinelor normale, se instalează mai repede și durează mai mult. Aceasta este, pe scurt, o piscină fibră de sticlă. În acest articol, răspundem la cele mai frecvente întrebări despre piscina fibră de sticlă și îți spunem tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra.
Ce este o piscină fibră de sticlă?
Piscinele din fibră de sticlă sunt „piscine dintr-o singură bucată”. Ele sunt pre-fabricate dintr-o matriță într-o fabrică și sunt expediate la locație.
Și, în caz că te întrebi, piscinele din fibră de sticlă nu sunt făcute doar din fibră de sticlă.
Piscina este compusă din mai multe straturi care adaugă rezistență și suport. Straturile fuzionează împreună pentru a forma o carcasă din fibră de sticlă rezistentă și flexibilă.
Piscinele din fibră de sticlă sunt disponibile într-o varietate de forme, de la dreptunghiuri și cercuri până la forme combinate cu scaune și trepte încorporate.
Ce întreținere are nevoie o piscină fibră de sticlă?
Dintre toate tipurile de piscină exterioară, piscinele din fibră de sticlă necesită cea mai puțină întreținere. Și cu o marjă mare.
Vorbim de mai puțin de jumătate din lucrările de întreținere pe care ar trebui să le faci pentru beton sau vinil.
Și totul se datorează acoperirii cu gel impermeabil de pe suprafața tuturor piscinelor din fibră de sticlă. Acest strat creează un strat neporos care face aproape imposibilă absorbția apei sau a substanțelor chimice – o problemă frecventă în cazul piscinelor din beton și vinil.
În plus, stratul de gel acționează, de asemenea, ca un scut împotriva algelor din piscină și a micro-deșeurilor. Deoarece este în mare parte neporos, este mai greu pentru contaminanți precum algele să se agațe de pereți și să se răspândească.
Concluzie: Cu o piscină din fibră de sticlă, nu trebuie să periați, să speli sau să adăugați substanțe chimice la fel de mult ca în cazul unei piscine din beton sau vinil.
Din ce sunt făcute piscinele din fibră de sticlă?
Piscinele din fibră de sticlă sunt alcătuite din 6 straturi diferite. Am menționat deja de câteva ori stratul de gel al piscinelor din fibră de sticlă. Și, deși este cu siguranță unul dintre cele mai proeminente straturi ale piscinei, există cel puțin încă 5 straturi în spatele acestuia. Și fiecare strat este realizat dintr-un material diferit care se combină cu celelalte pentru a forma carcasa piscinei.
Cât durează piscinele din fibră de sticlă?
Piscinele din fibră de sticlă durează mai mult de 30 de ani, cu ușurință.
Mai devreme am menționat că piscinele din fibră de sticlă au apărut abia în anii ’60. Ei bine, multe dintre aceste piscine sunt folosite și astăzi.
Desigur, în ciuda durității lor, o piscină de fibră de sticlă necesită o anumită întreținere. Deși nu trebuie să fie refăcută sau căptușită din nou, ea are nevoie de o înlocuire a stratului de gel la fiecare 15 ani.
Din fericire, acest lucru este incredibil de ieftin în comparație cu întreținerea necesară pentru piscinele din beton și vinil.
Și, din acest motiv, este ușor să păstrezi o piscină fibră de sticlă în familie timp de zeci de ani, deoarece necesită doar puțină întreținere pentru a-și face treaba.
Ce tip de piscină este cel mai puternic?
Piscinele din fibră de sticlă sunt cele mai durabile și mai rezistente la deteriorări.
Piscinele din beton arată frumos și pot lua o multitudine de forme. Dar sunt susceptibile la o problemă foarte supărătoare: fisurile. În cele din urmă, tencuiala de pe pereții unei piscine din beton va începe să se crape din cauza anilor de expunere la substanțe chimice, a mișcării solului și a uzurii generale.
Dar cu o piscină fibră de sticlă, nimic din toate acestea nu reprezintă o problemă. Și totul se datorează structurii lor unice cu 6 straturi pe care am menționat-o mai devreme.
Piscinele din fibră de sticlă sunt flexibile în comparație cu piscinele din beton și, din acest motiv, sunt aproape imune la crăpare. Orice fisuri care apar sunt doar fisuri de suprafață pe stratul de gel. Toate acestea sunt ieftin de reparat și, de obicei, apar doar la fiecare 10 ani sau cam așa ceva.
Și, deoarece stratul de gel al piscinelor din fibră de sticlă este, de asemenea, neporos, oferă mai multă protecție împotriva deteriorării chimice și a apei.
Actualitate
COVID 16 august 2022, în România: 3.600 de cazuri noi de coronavirus și 15 decese, în ultimele 24 de ore
COVID 16 august 2022, în România: 3.600 de cazuri noi de coronavirus și 15 decese, în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.600 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.346 mai multe față de ziua anterioară. 693 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 176 persoane au fost reconfirmate pozitiv. În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.975 cu 235 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 280 persoane, cu 1 mai puțin față de ziua anterioară. Din cei 280 pacienți internați la ATI, 247 sunt nevaccinați, scrie Mediafax.
Din totalul pacienților internați, 555 sunt minori, 552 fiind internați în secții, cu 59 mai mulți față de ziua anterioară și 3 la ATI, cu 2 mai mulți decât în ziua anterioară. Până astăzi, 66.375 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 15.08.2022 (10:00) – 16.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 18 decese (8 bărbați și 10 femei), dintre care 3 raportate anterior intervalului de referință.
Dintre cele 18 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 1 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 2 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 3 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 10 la categoria de vârstă peste 80 de ani. Toți pacienții decedați prezentau comorbidități și 6 erau vaccinați. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.288 teste RT-PCR ( 1.397 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 891 la cerere) și 12.060 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.374.705 teste RT-PCR și 11.015.304 teste rapide antigenice.
Actualitate
Indicele ROBOR continuă să scadă, după ce guvernatorul BNR a „certat” băncile: Care este cotația de marți
Indicele ROBOR continuă să scadă, după ce guvernatorul BNR a „certat” băncile: Care este cotația de marți
Datele publicate de Banca Națională a României, arată că, marți, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat la 7,96%, în scădere faţă de vineri, când a fost cotat la 7,98%.
Într-o conferință de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a transmis bancherilor că au sărit calul cu creșterea ROBOR, iar din acel moment acesta a început să scadă ușor.
Tot marți, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut de la 8,13% la 8,12%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni a rămas neschimbat – 8,27%, informează Mediafax.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Mesaje de Sfânta Maria Mare: URARI și FELICITARI pentru sărbătoriți, de Adormirea Maicii Domnului
-
Actualitateacum 23 de ore
Au plecat în vacanță la Cracovia și au ajuns în Craiova: Cum s-a terminat odiseea celor doi turiști italieni
-
Actualitateacum 22 de ore
Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
-
Actualitateacum 22 de ore
Tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când se depun cererile și care sunt condițiile
-
Curier Județeanacum 24 de ore
FOTO| Festivalul Roman Apulum 2022: Bornă care marchează două rute turistice, amplasată în Piața Cetății. Ce semnifică Via Victrix și Via Aurea
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială