Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Investitori români la fabrica de zahăr din Luduș! Unitatea își redeschide porțile, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Investitori români la fabrica de zahăr din Luduș! Unitatea își redeschide porțile, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Anul acesta, sfecla de zahăr pare să prospere în Mureș, iar fermierii se bucură de perspective îmbucurătoare. Se anunță o creștere a producției de zahăr românesc, o veste bună pentru piața locală, având în vedere reluarea activității fabricii de prelucrare din Luduș.

În trecut, fabrica din Luduș a fost un loc de muncă pentru peste o mie de oameni în anii ’80. Cu toate acestea, după privatizare, a fost închisă de către noii proprietari, un grup de investitori francezi, din cauza problemelor financiare înregistrate.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Însă, acum, oamenii de afaceri români au intervenit pentru a salva situația și pentru a reda vieții fabricii. Pe lângă Luduș, România mai are doar o singură fabrică de prelucrare a sfeclei de zahăr, situată la Roman, în județul Neamț.

După o vară generoasă în precipitații, fermierii din Mureș care au ales să investească în sfecla de zahăr se bucură de o producție promițătoare. Ei sunt încântați de rezultatele obținute.

Fulop Zoltan, un fermier local, declară: „Acum doi ani am obținut 60 de tone pe hectar. Sperăm ca și în acest an să reușim să atingem aceeași producție de 60 de tone.”

Alb Liviu, alt fermier, adaugă: „Suntem într-o zonă propice pentru cultura sfeclei de zahăr. Deși această cultură implică costuri ridicate, cu un preț de peste 12.000 de lei pe hectar, subvențiile ne permit totuși să obținem o marjă de profit acceptabilă.”

Peste 100 de fermieri au pus bazele acestui proiect și acum iau în considerare extinderea suprafețelor cultivate, mai ales că o mare parte din producție va fi prelucrată la fabrica din Luduș. Fabrica, care a fost închisă acum doi ani, deși avea o vechime de peste un secol, se pregătește să-și reia activitatea.

Silvia Jude, director executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Mureș, afirmă: „Am înregistrat 116 contracte încheiate între fermieri și fabrica din Luduș și Bacău, cu o producție cuprinsă între 46 și 82 de tone pe hectar.”

Cu toate acestea, reluarea producției vine cu propriile sale provocări, care urmează să fie depășite în timp.

Sergiu Marinescu, consultant în fabrica de zahăr, explică: „Producția de 160-170 de mii de tone ne va asigura funcționarea pentru doar 50 de zile, iar pe viitor vom vedea cum evoluează lucrurile.”

Daniel Preda, reprezentant al sindicatului din fabrica de zahăr, adaugă: „Unii dintre angajații fabricii s-au orientat către alte locuri de muncă, în timp ce alții s-au întors sau au fost angajați ca sezonieri, pentru a lucra în perioada recoltării.”

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut semnificativ în ultimii ani în România. Dacă în 2014 ajungea la aproape 1,4 milioane de tone, în 2020 s-a redus la jumătate. Acest lucru a condus la o creștere semnificativă a importurilor de zahăr, care au atins 140 de milioane de euro doar în 2020, deoarece producția internă acoperă doar 30% din consumul total.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea