Rămâi conectat

Ştirea zilei

Investiție de peste 3 milioane de lei pentru modernizarea DJ 103G: Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Publicat

în

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a dat undă verde pentru proiectul “Modernizare drum județean DJ103G: Inoc (DN1) – Ciugudu de Jos – Ciugudu de Sus – limită jud. Cluj, km 9+200 – km 11+200”, propus a fi amplasat în: Inoc (DN1) – Ciugudu de Jos – Ciugudu de Sus – limită jud. Cluj.

Drumul judeţean DJ 103G se desprinde din DN1 la km 422+800 pe raza localităţii Inoc (km 0+000) în continuare traversând localităţile Ciugudu de Jos şi Ciugudu de Sus pe o lungime de circa 11,2 km până la limita administrativă dintre judeţele Alba şi Cluj.

Traseul investigat se află la extremitatea vestică a judeţului Alba. Sectorul de cca. 2,00 km începe după ultima gospodărie din satul Ciugudu de Sus, la limita sectorului amenajat cu îmbrăcăminte asfaltică şi se termină la limita dintre teritoriile administrative ale judeţelor Alba şi Cluj.

Electrica Furnizare Discount

Drumul este pietruit, îmbrăcămintea rutieră şi traseul drumului sunt neconforme cu necesităţile şi perspectivele de dezvoltare economică şi socială a regiunii în care se situează.

Amplasament : Drumul judeţean DJ 103G se desprinde din DN1 la km 422+800 pe raza localităţii Inoc (km 0+000) în continuare traversând localităţile Ciugudu de Jos şi Ciugudu de Sus pe o lungime de circa 11,2 km până la limita administrativă dintre judeţele Alba şi Cluj. Traseul investigat se află la extremitatea vestică a judeţului Alba.

Sectorul de 2,00 km începe după ultima gospodărie din satul Ciugudu de Sus, la limita sectorului amenajat cu îmbrăcăminte asfaltică şi se termină la limita dintre teritoriile administrative ale judeţelor Alba şi Cluj.

Principalul obiectiv este acela de a oferi o infrastructură dezvoltată în mod adecvat, modernă şi durabilă, întreţinută în mod corespunzător, care să faciliteze o circulaţie rutieră sigură şi eficientă şi care să conducă spre performanţe în sectoarele: comerţ, turism şi stimularea iniţiativei în zonă.

Beneficiile realizării investiţiei sunt:

Reducerea cheltuielilor de întreţinere;
Reducerea emisiilor de noxe şi a prafului generat de circulaţia auto în perioadele secetoase;
Eliminarea bălţilor ce se formează pe drum în perioadele ploioase prin colectarea apelor pluviale şi dirijarea acestora spre emisari;
Dezvoltarea din punct de vedere economic şi turistic al zonei;
Amenajarea drumului va contribui la realizarea unor activităţi productive, ducând la ridicarea standardului material şi spiritual al locuitorilor, astfel încât acest lucru să conducă la stabilizarea populaţiei în această zonă, cu toate consecinţele benefice ale acestui lucru.

Structura rutieră nouă/ranforsare aplicatã, conform recomandărilor expertizei tehnice:

• 4 cm strat de uzurădin BA16;
• 6 cm strat de legăturădin BAD22,4;
• 18 cm strat din piatră spartă;
• 35 cm strat de fundaţie din balast (cu refolosirea zestrei existente).

Acostamentele vor avea o structură rutieră de 12 cm de piatrã spartă peste o umplutură de balast. Pe sectoarele pe care se constată terenuri slabe, necorespunzătoare pentru asigurarea condiţiilor tehnice prescrise pentru patul drumului, se va realiza un strat de blocaj de piatră brută de minimum 30 cm grosime.

Podețul nou de la km 10+220 a fost dimensionat cu o deschidere care să asigure debușeul necesar pentru scurgerea normala a apei. S-a proiectat un podeț nou din tuburi prefabricate din beton cu diametrul de 800 mm și lungimea de 7,50 m.

La km 10+654 se înlocuiește podețul existent cu un podeț din tuburi prefabricate din beton cu diametrul de 800 mm și lungimea de 10,00 m.

Podețul dalat monolit de la krn 9+380 se va înlocui cu un podeț din elemente prefabricate DD4 conform calculul hidraulic rezultat conform debitului de calcul cu asigurare de 1%. La km 9+280 pe partea dreapta se vor face lucrări de amenajare a torentului.

Publicitate

Ştirea zilei

6 august: Prima bombă de la Hiroshima. „Little boy” a ucis între 90.000 și 146.000 de persoane

Publicat

în

6 august: Prima bombă de la Hiroshima. „Little boy” a ucis între 90.000 și 146.000 de persoane

Data de 6 august, este ziua în care omenirea își aduce aminte faptul că știința și tehnologia pot declanșa catastrofe umanitare, în cazul în care apare un context cu o miză care poate genera acest lucru.

”Little Boy” a fost numele de cod al primei bombe atomice detonate în istoria umanității. Cea de-a doua avea să fie lansată peste doar trei zile, asupra unui alt oraș japonez, Nagasaki.

Electrica Furnizare Discount

Cele două bombe au fost construite în cadrul unei operațiuni care a primit numele de cod Proiectul Manhattan, inițiat de Statele Unite ale Americii și susținut de Marea Britanie și de Canada. Pentru Little Boy, bomba care a lovit Hiroshima, a fost folosit Uraniu 235, un izotop care se găsește în uraniul natural în proporție de doar 0,7%. Pentru crearea uraniului îmbogățit, au fost utilizate trei metode: electromagnetică, gazoasă și termală.

Little Boy, bomba care a fost lansată deasupra Hiroshimei

Întreaga operațiune a fost posibilă din punct de vedere teoretic datorită descoperirii fisiunii nucleare de către chimiștii germani Otto Hahn și Fritz Strassmann.

Decizia de a lansa bombele asupra Japoniei a fost luată după ce Imperiul Nipon a ales să ignore ultimatumul dat de Aliați pe 26 iulie 1945, prin Declarața de la Potsdam, în care îi cereau predarea necondiționată.

Nimeni nu știe exact câți oameni au murit în explozia bombei de la Hiroshima: estimările se situează între 90.000 și 146.000 de oameni.

Pe 15 august, Japonia a anunțat că se predă. Pe 2 septembrie, a semnat și actul oficial, aceasta fiind și data la care Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

De Dorel v-am mai zis, e intreprinzător cu ștate vechi, bagă în sac două mâini și servește calitate cu un deget. E de-al nostru, local, apare frecvent și rupe gura târgului cu „realizările” lui, se remarcă și chiar dacă nu ar face asta, cine să-i și fure locul dacă el are monopolul?

Astăzi pe Dorel l-a „încercat” vremea, a bătut vântul și ploaia, cum zice un mare clasic în viață, și-a scos la iveală un fapt ce s-ar defini în Ardeal ca „râsu’, plânsul”.

De ce și-a petrecut ăla ce a inventat schela și măsurile de siguranță timpul în zadar, numai Dorel știe, fiindcă el are o metodă proprie, una ce-ți teleportează ditamai conglomeratul de fier direct în sufragerie, cum a fost și cazul, astăzi, în urma furtunilor, la blocurile „M” din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Acum, Dorel ca Dorel, dar și restul să fie și ei veri din frați, șogori din altă țară, de-s toți chitiți să nu vadă și cetățeanul să plătească cu spor și cu nemiluita? Păi, totuși, pe care planetă ne aflăm? Am venit la încasat sau mai facem și treabă?

PS: arată bine bordura aia Dorele, zici că trebuie să chemi un frizer să o ia pe părți, pe față și pe dos, ori să vină domnul cu recepția lucrărilor și să zică odată pentru totdeauna NU !

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Publicat

în

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Natura se abate cu toată forța sa asupra județului Alba. În municipiul Aiud, la Magina, forța vântului a fost mai puternică decât rezistența unui trunchi de copac, situat în centrul satului pe drumul principal.

ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Citește și: Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare