// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Într-o țară în care toată lumea se pricepe la justiție, e greu să fii avocat!

Decanul Baroului de Avocați Alba, Mihai Baco: Într-o țară în care toată lumea se pricepe la justiție, e greu să fii avocat!

„Într-o țară în care toată lumea cunoaște justiție, politică și fotbal, într-o țară în care legile sunt într-o continuă schimbare, într-o țară în care un fost ministru al Justiției spune că drepturile și libertățile cetățenești sunt doar niște vise, e greu să-ți faci profesia de avocat”.

Declarația a fost făcută de av. Mihai Baco, decanul Baroului de Avocați Alba în cadrul Conferinței Internaționale „Law and its challenges in socio-economic and administrative field“/„Dreptul și provocările sale în domeniul socio-economic și administrativ”, prilejuite de împlinirea a 25 de ani de învățământ universitar în domeniul dreptului la Alba Iulia.

„Într-o țară în care, atunci când s-a cerut ca în relația avocat-client să fie garantată confidențialitatea, politicul, o parte a politicului, și o parte a justiției, au spus că avocații devin o supraputere, armonizând legislația românească cu cea externă. (…) Deci într-o țară în care ni se spunea că această secretizare a relației avocat-client este o superimunitate oferită avocatului, într-o țară în care una dintre cele mai reprezentative voci ale justiției, cel puțin așa ar trebui să fie – președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție – spune că avocatul niciodată nu va fi egal procurorului, acuzării, este greu să faci profesia de avocat.

Și nu pot să nu spun totuși o chestiune: sunt extrem de mândru că în ultima perioadă de timp absolvenții facultății de drept din cadrul Universității «1 Decembrie 1918» Alba Iulia s-au găsit în primele rânduri, între primii 10 – 15 care au accesat în profesia de avocat. Este o adevărată provocare ca astăzi să-ți mai propui să devii avocat”, a explicat av. Mihai Baco.

În opinia sa, în România s-a trecut la o tehnicizare excesivă a dreptului.

„În condițiile în care retorica, concepția juridică nu mai este apreciată, inclusiv modalitatea în care se fac admiterile atât în profesiile juridice, mă refer la avocat, magistratură, prin teste-grilă, mie mi se pare total, total deplasat, pentru că eu nu știu, cel puțin nu știu care dintre dumneavoastră știți așa ceva, ca dreptul să fie o știință exactă, în care să pui o întrebare, să ai 3 răspunsuri, din care unul să fie bun. De aceea este frumusețea dreptului: implică discuții, implică păreri. (…) Este groaznic ce se întâmplă la noi”, a subliniat decanul Baroului de Avocați Alba, Mihai Baco, care este și vicepreședinte al Uniunii Avocaților Europeni.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Răspunsuri la Într-o țară în care toată lumea se pricepe la justiție, e greu să fii avocat!

 1. marius 13.05.2018 la 13:25

  Poate ar fi fost cazul sa va asumati responsabilitatea si sa numiti ce parte a politicului si a justitie s-a opus ideii de confidentialitate.Asa continuam sa ne ascundem dupa degete, fara a-ncerca sa-i responsabilizam pe cei care se fac vinovati de acest lucru.
  Ps. Poate Presedintele, PNL-eul, DNA-ul si CSM-ul va spune ceva.
  Daca da, detailati.

 2. TH 13.05.2018 la 15:00

  Într-o țară în care toată lumea se pricepe la arhitectura, e greu să fii arhitect!……………….
  …….valabil si pentru alte domenii din pacate.
  Motivul ???……
  “Pestele de la cap se impute”……
  In Romania ar trebui sa se faca o singura politica : TEHNOCRATIA
  P.S. Felicitari Baco !!!

 3. Fl 14.05.2018 la 5:25

  “s-a cerut,…, au spus,… ni se spunea,… voci ale justiției,…”. Omu se pricepe.
  Oamenii se pricep la tot ce nu-i cu matematică.