Rămâi conectat

Politică Administrație

Într-o comună din România, taxele și impozitele nu au mai fost majorate de 22 de ani

Darius BUZGURE

Publicat

în

Într-o comună din România, taxele și impozitele nu au mai fost majorate de 22 de ani

Un caz interesant este cel al unei comune din Bistrița-Năsăud, unde, din dorința de a nu-i împovăra pe localnici, primarul nu a majorat taxele și impozitele pentru cașe și terenuri în ultimii 22 de ani.

Este vorba despre comuna Lunca Ilvei, care este una dintre cele mai dezvoltate din judeţul Bistriţa-Năsăud. Aici avându-şi sediul mai multe companii mari, care se ocupă cu activităţi forestiere sau de construcţii. Astfel, taxele şi impozitele plătite de localnici nu au fost majorate din 1998, ci doar indexate cu rata inflației, așa cum prevede legea.

„Taxele şi impozitele locale pe care oamenii le plătesc pentru terenuri şi case nu au mai fost majorate din 1998. Acestea au fost doar indexate cu rata inflaţiei pentru că nu am vrut să îi împovărăm pe oameni. Am reuşit să atragem fonduri europene care au crescut calitatea vieţii în comună, avem şi agenţi economici activi care contribuie semnificativ la bugetul comunei noastre şi ne descurcăm şi fără a le creşte oamenilor taxele şi impozitele pe care le plătesc. Am reuşit chiar să subvenţionăm cu 40% şi lucrarea de cadastru general a comunei, suntem prima comună din România care are cadastru general”, a declarat primarul Flaviu Lupșan.

În urmă cu zece ani, în 2010, Lunca Ilvei a început reorganizarea administrativă a teritoriului prin nomenclator stradal aprobat. E singura comună din România care a reuşit să facă aşa ceva. Acum are 33 de străzi fiecare are denumirea ei, cu numerele de casă aferente, exact ca şi în sistemul urban. Tot atunci a fost realizat şi Planul Urbanistic General pentru extinderea zonei intravilane de la peste 231  de hectare la 870 de hectare pentru încurajarea celor care practică agroturismul.

Comuna Lunca Ilvei este printre puţinele în care bogăţia locală, pădurea, a dus la dezvoltare, iar oamenii au simţit cu adevărat schimbări importante în viaţa lor, începând cu asigurarea locurilor de muncă, până la costuri mai mici ale vieţii de zi cu zi.

Surse: Mediafax, TimpOnline


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Dana Nanu, candidatul USR pentru Primăria Alba Iulia: ”O alternativă reală care să devină o voce puternică pentru un oraș cu adevărat dezvoltat”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dana Nanu, candidatul USR pentru Primăria Alba Iulia: ”O alternativă reală care să devină o voce puternică pentru un oraș cu adevărat dezvoltat” În cadrul Adunării Generale a Filialei Locale USR Alba Iulia, organizat în data de 18 martie 2024, a avut loc un moment semnificativ pentru comunitatea noastră. Prin vot democratic, întreaga filială a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea