Interviu cu domnul Simion Creţu, director general Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru
PRIN PROIECTUL ENESCOM REGIUNEA CENTRU CONTRIBUIE LA UTILIZAREA RAŢIONALĂ A ENERGIEI ŞI LA REDUCEREA EMISIILOR POLUANTE
*Interviu cu domnul Simion Creţu, director general Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru
– Stimate domnule director general, știm că ADR Centru a semnat, în luna iunie a acestui an, un Acord de Parteneriat cu Directoratul pentru Energie al Comisiei Europene. Pornind de la acest aspect, vă rog să ne spuneți care sunt acum preocupările pentru viitor ale Agenției?
– Acest Acord nu a survenit întâmplător. El este rezultatul muncii noastre din ultimii 5-6 ani, referitor la problematica utilizării eficiente a energiei și a resurselor de energii regenerabile în Regiunea Centru. Practic, prin acordul de care vorbim și ca urmare a eforturilor noastre, Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene ne-a propus să devenim Coordonatori Teritoriali ai Convenţiei Primarilor.
– Dar cum s-a ajuns la un asemenea acord?
– Proiectul RenERg EuREg, finanţat de Comisia Europeană prin Programul Cadru 7 a fost prima iniţiativă a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru de a susţine producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile şi de a include dezvoltarea durabilă a sectorului energetic (eficienţa energetică, reducerea emisiilor de CO2, utilizarea resurselor de energie regenerabilă) în priorităţile de dezvoltare ale Regiunii Centru. Acest proiect, care s-a derulat în perioada ianuarie 2008 – decembrie 2010, cu sprijinul partenerilor noștri tradiționali din Landul Brandenburg – Germania, a avut ca rezultat elaborarea primei Strategii regionale pentru utilizarea surselor de energie regenerabilă, precum şi crearea primului cluster de cercetare din Regiunea Centru în domeniul energiei regenerabile.
– Și acum ce activități derulați în acest sens?
– Practic, proiectul nostru RenERg EuREg a venit exact în momentul în care Comisia Europeană își stabilea prioritățile pentru perioada 2014-2020. Or, prin Strategia ”Europa 2020”, Comisia propune reducerea cu 20% a CO2 din atmosferă, prin reducerea consumului de energie din surse clasice, fosile; creșterea la nivelul de 20% a ponderii surselor de energie regenerabilă din totalul producției europene de energie și eficientizarea cu 20% a consumurilor de energie în domeniul public, ținte care trebuie să fie atinse în anul 2020. Astfel, energia a devenit un obiectiv prioritar al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020 atât la nivel de politici cât şi la nivel de alocare a finanţărilor.
Implicarea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru în aplicarea principiilor politicii energetice europene şi a obiectivelor acesteia a continuat cu promovarea Convenţiei primarilor şi susţinerea aderării comunităţilor locale la principiile acestei convenţii. ADR Centru a contribuit în mod semnificativ la promovarea Convenției primarilor, la nivelul Regiunii Centru, prin intermediul proiectului ENESCOM – “Rețea Europeană de Centre de Informare pentru promovarea Energiei Durabile și reducerea emisiilor de CO2 în comunitățile locale” – contract: IEE/09/667/SI2.558230.
– Ce reprezintă acest proiect, care sunt obiectivele sale?
– Proiectul ENESCOM completează activitatea anterioară a ADR CENTRU de susținere a celor trei obiective ale politicii energetice a Uniunii Europene prin acordarea de sprijin primăriilor din regiune pentru a adera la obiectivele Convenţiei Primarilor şi a-şi elabora Planurile de Acțiune pentru Energie Durabilă.
Prin intermediul acestui proiect, până în prezent, 7 localități din Regiunea Centru au fost sprijinite să adere la Convenția Primarilor: Cugir, Făgăraş, Râșnov, Târgu Mureș, Săcele, Sfântu Gheorghe și Zlatna, acestea adăugându-se altor 9 localități semnatare ale acestei Convenții: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Berghin, Brașov, Ciugud, Ighiu, Sighișoara și Sântimbru. Cu sprijinul proiectului ENESCOM vom furniza consiliere şi sprijin celor primăriilor aderate pentru implementarea măsurilor prevăzute în planurile lor, astfel încât până în luna noiembrie 2012 aceste documente de programare să fie înaintate Oficiului pentru Convenţia Primarilor.
Tot în cadrul ENESCOM au fost înfiinţate două birouri de informare pe tema energiei durabile. Aceste birouri funcţionează din luna septembrie în localitățile Alba Iulia şi Sfântu Gheorghe şi au organizat în cadrul proiectului ENESCOM mai multe evenimente cu caracter informativ şi educativ pentru cetăţeni, elevi, administraţia locală. Aceste evenimente au constat în organizarea a două laboratoare domestice pentru cetăţeni, organizarea a trei evenimente de promovarea a conceptului de energie durabilă, precum și conceperea unui modul didactic pentru clasele V-VIII, care a fost predat experimental în şase şcoli din regiune şi va fi pus la dispoziţia inspectoratelor şcolare pentru a fi preluat în şcoli. Birourile de informare au colaborat şi vor colabora în continuare cu agențiile locale ale energiei și structuri similare înființate în localitățile din regiunea noastră, pentru a-și completa acțiunile și a acoperi acele zone care nu dispun de astfel de servicii de informare.
– Ce înseamnă, de fapt, Convenția Primarilor și cum vă implicați în acțiunile acestei structuri?
– Convenția Primarilor este, de fapt, un angajament pe care aleșii municipalităților locale au decis să-l semneze, cu scopul de a reduce emisiile de CO2 cu cel puţin 20% până în anul 2020 prin implementarea unui plan de acţiune în care sunt fixate ţintele şi măsurile prin care se va atinge obiectivul propus de reducere a emisiilor de CO2. Practic, primarii s-au angajat să întocmească documente și planuri, care apoi să se concretizeze în proiecte de infrastructură și investiții, prin care orașele pe care le conduc să devină ”verzi”, din punctul de vedere al eficienței și consumurilor energetice până în 2020.
De aceea, Comisia Europeană recunoaşte entităţile care acţionează în calitate de Coordonatori Teritoriali ai Convenţiei ca fiind principalii săi aliaţi în transmiterea mesajului şi în creşterea impactului Convenţiei Primarilor. Coordonatorii Teritoriali, au rolul de a oferi îndrumare strategică şi asistenţă tehnică municipalităţilor care deţin voinţa politică pentru a adera la Convenţia Primarilor dar cărora le lipsesc competenţele şi sau resursele necesare pentru a îndeplini criteriile de aderare, în special în ceea ce priveşte realizarea, adoptarea şi implementarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă. ADR Centru este singurul astfel de coordonator din România. Prin acordul de parteneriat încheiat, despre care am vorbit la început, Directoratul General pentru Energie recunoaşte public că ADR Centru este un partener major al Convenţiei Primarilor, în calitatea sa de Coordonator Teritorial al Convenţiei, pentru acordarea de sprijin autorităţile locale din Regiunea Centru.
– Activitatea ADR Centru în acest sens înseamnă numai sprijinirea sectorului public, a autorităților administrative, sau vă îndreptați atenția și spre mediul privat?
– Ca parte a politicii de susţinere a producerii şi utilizării energiei din surse regenerabile, a acţiunilor de creştere a eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de CO2, ADR Centru este implicată în sprijinirea IMM-urilor din regiune prin servicii de inovare şi internaţionalizare a afacerilor. Astfel, din 2009 au fost organizate anual misiuni economice, evenimente de brokerage şi match-making, adresate firmelor specializate în producerea de energie sau tehnologie pentru sisteme de energii regenerabile, dar şi firmelor din domeniul serviciilor energetice. În luna iunie a anului trecut ADR Centru a devenit membră a Grupului Sectorial pentru Energie Inteligentă, înfiinţat şi susţinut de Enterprise Europe Network, cea mai mare reţea Europeană de sprijin pentru afaceri. Grupul Sectorial pentru Energie Inteligentă are actualmente 71 de membri din 26 de ţări membre Enterprise Europe Network. Acestea conlucrează la facilitarea creării de noi investiţii şi colaborări între firmele din regiunile şi teritoriile pe care le deservesc, în domeniul energiei inteligente.
– Care ar fi, după părerea dumneavoastră, resursele cele mai importante de energie alternativă din regiunea noastră, și cum se regăsesc în proiectele complementare, derulate de Agenție?
– Cele mai importante resurse de energie regenerabilă sunt biomasa, apa și soarele. Energia produsă de vânt nu este un factor decisiv în zona noastră. Pentru dezvoltarea acestor domenii există multe surse de finanțare, pornind de la datele colectate în cadrul Strategiei regionale de care am vorbit ceva mai devereme. Dar, ținând cont de faptul că una din bogăţiile cele mai importante ale Regiunii Centru, precum şi o importantă resursă energetică este pădurea, care acoperă 37% din suprafaţa regiunii, un alt proiect derulat de ADR Centru are ca scop promovarea inițiativelor regionale în domeniul biomasei. Acesta este proiectul PromoBio, finanţat prin Programul Inteligent Energy Europe. Acest proiect se concentrează asupra acordării de sprijin iniţiatorilor de noi afaceri care utilizează biomasa locală în scopul producerii de energie. În anul 2011, ADR Centru a participat la înfiinţarea Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy, alături de Asociaţia Green Energy şi alţi 32 de membri fondatori, iar acum proiectul PromoBio se derulează până în noiembrie 2013.
– Înainte de a încheia, vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre cea mai recentă activitate în cadrul proiectului ENESCOM.
– Cea mai recentă astfel de activitate a fost organizarea, în data de 13 noiembrie 2012, a cursul inovativ cu tema „Soluţii inteligente pentru reducerea consumului de energie şi a emisiilor de CO2 în iluminatul public şi transportul urban”. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ENESCOM, la sediul și cu sprijinul Primăriei municipiului Braşov. La curs au participat experţi din domeniul energetic, cercetători şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene din Regiunea Centru, care au discutat despre soluţiile potrivite pentru eficientizarea consumului de energie în iluminatul public şi transportul urban. Acest curs face parte din activitatea celor două birouri de informare pe tema energiei durabile pe care le avem în Regiune.
– Vă mulțumim și vă dorim mult succes în activitate!
Pentru mai multe informaţii despre proiectul ENESCOM, vă rugăm să ne contactaţi la tel. 0358401276, fax. 0258818616, e-mail office@adrcentru, sau pe www.adrcentru.ro.
Proiectul ENESCOM, “European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities” – IEE/09/667/SI2.558230, este finanțat prin programul Inteligent Energy – Europe. Durata proiectului este de 30 de luni, iar bugetul total al proiectului este de 1.825.877 Euro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]