Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Întâlnirea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice, la Prefectura Alba

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba a fost astăzi gazda întâlnirii membrilor Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice, lucrările şedinţei fiind conduse, în tandem, de prefectul Dan Coriolan Simedru şi subprefectul Cornel Murg.

Pe ordinea de zi, s-au aflat o expunere privind comunicarea cu persoanele vârstnice, semnată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi prezentată de directorul adjunct Marius Scheau, precum şi o informare din partea Direcţiei de Sănătate Publică Alba referitoare la campania de promovare a vaccinării antigripale a populaţiei, informaţiile fiind furnizate de dr. Olimpia Candrea.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Dacă discuţia orientată pe marginea comunicării cu persoanele vârstnice nu a făcut decât să confirme că tezele acestui tip de comunicare se reflectă în realitate, mai precis în nevoile persoanelor vârstnice de a vorbi, de a fi înţelese, de a fi recunoscute şi valorizate şi de a influenţa prin opiniile lor, Direcţia de Sănătate Publică Alba a pus punctul pe i-ul unei probleme adesea bagatelizate, inclusiv de vârstnicii, a căror vulnerabilitate în faţa bolii este mult mai mare decât în cazul persoanelor mai tinere.

Gripa de sezon, o boală acută şi infecţioasă, foarte contagioasă, se manifestă mai ales în perioada sezonului rece, iar una dintre grupele populaţionale considerate cu risc în contractarea bolii este constituită din toate persoanele care au peste 65 de ani. În acest context, Dr. Olimpia Candrea a prezentat campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, coordonată de către Ministerul Sănătăţii şi care se va desfăşura în perioada octombrie-decembrie 2012.

În cadrul acesteia, DSP Alba a solicitat 20.000 de doze de vaccin antigripal, pentru toate grupele populaţionale cu risc, în care se încadrează şi persoanele cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau virusul imunodeficienţei umane, gravidele, medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, precum şi persoanele rezidente în instituţii de ocrotire socială, dar şi cele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt.

Vaccinarea, conform precizărilor din partea DSP, va fi efectuată prin intermediul medicilor de familie, cu coordonarea biroului de epidemiologie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Alba. Una dintre recomandările DSP Alba este aceea ca, o dată cu apariţia primelor semne de boală, să fie contactat medicul, vaccinul antigripal fiind totodată considerat cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei sezoniere.

În timpul mandatului meu de prefect al judeţului Alba, mi-am dorit ca activitatea Comitetului Consultativ pentru Dialog Civic cu Persoanele Vârstnice şi cea a Comisiei de Dialog Social să fie revigorată, adică această comunicare pe care Instituţia Prefectului o are cu diversele grupuri ţintă importante să aibă efecte reale şi pozitive. Cred că într-o bună măsură am reuşit ceea ce mi-am propus, am avut sprijinul subprefectului şi în acest sens, ceea ce a contat foarte mult. Azi am vrut să le mulţumesc tuturor pentru colaborare şi să îmi exprim speranţa că şi pe viitor se vor găsi modalităţi în care pensionarii să se poată exprima public, poate chiar prin emisiuni radio sau TV. Mărturisesc că materialul referitor la comunicare mi-a plăcut foarte mult, pentru că sunt de părere că nicio autoritate publică nu poate funcţiona aşa cum trebuie, dacă nu include în toate acţiunile ei oamenii şi părerile lor. Am solicitat în cadrul şedinţei de azi ca acest material să fie transmis primăriilor şi instituţiilor publice, pentru că adoptarea practicilor prezentate va duce la îmbunătăţirea comunicării cu vârstnicii”, a precizat prefectul Dan Coriolan Simedru.

Şedinţa de azi a fost una deosebită, în condiţiile demisiei domnului Dan Simedru din funcţia de prefect. Cred că măsura valorii pe care fiecare persoană publică o are se verifică în astfel de momente. Aşa s-a întâmplat azi în cazul domnului prefect. Cei care au participat la întâlnire, reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai asociaţiilor veteranilor de război şi de pensionari, i-au mulţumit şi i-au urat mult succes în drumul pe care l-a ales, acela al candidaturii la Camera Deputaţilor în Colegiul Cugir-Zlatna. Am lucrat extraordinar de bine cu Dan Simedru, un profesionist şi un om de caracter, cu care am făcut echipă timp de 6 luni dificile, în care am organizat alegeri locale, referendum şi am început să ne ocupăm şi de alegerile parlamentare, pe lângă toate celelalte acţiuni ale Instituţiei Prefectului. Este, după părerea mea, unul dintre cei mai buni prefecţi pe care i-a avut judeţul Alba”, a precizat subprefectul Cornel Murg.

Foto: arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată. Explicații oficiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată. Explicații oficiale Noua lege a pensiilor prevede că stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România și va elimina pensia anticipată fără penalizări. Potrivit legii, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea