Rămâi conectat

Ştirea zilei

Instanţele vor fi asaltate de cei cărora li s-a impus abuziv taxa de poluare

Publicat

în

Hotărârea Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg , din 7 aprilie 2011, prin care s-a stabilit că taxa de poluare introdusă de România, impusă maşinilor la prima lor înmatriculare în România contravine legislaţiei U.E., atrage după sine o serie de consecinţe deosebit de importante, atât în privinţa activităţii judiciare, cât şi a situaţiei bugetului. „Instanţele de judecată vor fi asaltate cu cereri de revizuire de către toţi justiţiabilii, care au pierdut procesele, prin care au cerut să li se restituie taxele de poluare. Temeiurile juridice pentru astfel de cereri se regăsesc atât în dreptul intern cât şi în dreptul comunitar” a declarat av. Angelica Mocan, purtătoarea de cuvânt a PNL Alba. „Trebuie să reamintim principiul întâietăţii dreptului comunitar, în raport de legislaţiile naţionale ale statelor membre U.E., care obligă judecătorii din spaţiul comunitar să aplice cu prioritate normele comunitare, în raport cu legile naţionale ale statelor lor. Este de aşteptat ca hotărârile anterioare nefavorabile acestor justiţiabili să fie reformate, pe calea extraordinară de atac a revizuirii, urmând ca aceştia să-şi recupereze banii de la autorităţile care i-au încasat: Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Finanţelor prin instituţiile deconcentrate care le reprezintă la nivel de judeţ” a subliniat av. Angelica Mocan.
Avocata liberală cataloghează drept regretabilă poziţia Ministerului Mediului şi Pădurilor, care „încearcă printr-o speculaţie nefondată să restrângă efectele hotărârii instanţei comunitare, la situaţiile existente înainte de modificările aduse O.U.G. 50/2008- privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule. Se încearcă astfel să se menţină o parte din taxele încasate ilegal şi să se taxeze abuziv, pe mai departe importurile de autoturisme second-hand. Punctul de vedere al Ministerului Mediului şi Pădurilor este total nejustificat, deoarece instanţa de la Luxemburg a reţinut caracterul discriminatoriu care se aplică doar autoturismelor second-hand, achiziţionate din alte ţări U.E., nu şi celor cumpărate din România”.
„Această discriminare se menţine şi prin forma modificată a O.U.G. 50/2008 şi autorităţile guvernamentale ar trebui să ia act de această situaţie. Decizia se impune cu atât mai mult cu cât situaţia creată va produce bulversări la nivelul bugetului de stat, întrucât o serie de sume deja încasate vor trebui restituite cetăţenilor, taxaţi pe nedrept. Este inadmisibilă o astfel de practică, în special, în condiţii de criză, de a prevedea colectarea de taxe la buget pe baza unei legislaţii care contravine dreptului comunitar” reclamă av. Angelica Mocan.
Neatenţia guvernanţilor în această privinţă poate crea deficienţe grave în privinţa execuţiei bugetare şi implicit în funcţionarea aparatului de stat. „Soluţia, în nici un caz nu este căutarea de subterfugii pentru a menţine o legislaţie inadecvată, faţă de ordinea juridică din spaţiul european şi excesiv de împovărătoare pentru cetăţenii români care vor să achiziţioneze autoturisme second-hand din alte ţări U.E. Cetăţeanul român trebuie să beneficieze direct şi efectiv de normele comunitare, printre care şi aceea care prevede că între statele membre este interzisă instituirea oricărei taxe cu
efect echivalent celor vamale” atrage atenţia avocata Angelica Mocan, purtătoarea de cuvânt a PNL Alba.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

l


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.

Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.

Vom reveni cu amănunte.

Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare