Rămâi conectat

Actualitate

Înmormântările îngroapă bugetul supravieţuitorilor

Publicat

în

Apelăm la dumneavoastră cu mult respect deoarece suntem obligaţi să lansăm un apel public prin intermediul ziarului Unirea, în urma intervenţiei pe care am făcut-o la Patriarhia Română, la Bucureşti, intervenţie care nu a fost luată în seamă. Vom protesta şi în stradă dacă este cazul, pentru că nu reuşim pe cale creştinească să eliminăm prostul obicei al preoţilor şi nu doar al lor, cu privire la majorarea taxelor impuse asupra credincioşilor, la afacerile preoţilor şi ale unor consilieri, cu banii bisericii. Dar cea mai mare problemă este cheltuiala pe care o suportă o familie după ce pierde pe cineva apropiat. Am făcut apel la Patriarhie, să intervină la toţi preoţii din ţară, cu privire la desfăşurarea ceremoniilor de înmormântare; dorim ca acestea să se facă la limita decenţei, preoţii să-şi lase acasă genţile voluminoase şi să nu mai pretindă bani pentru înmormântare. E nevoie ca preoţii să ducă muncă de lămurire în biserici, inclusiv la ceremonia de înmormântare, subliniind faptul că nu trebuie să sacrificăm supravieţuitorii familiei, silindu-i la datorii enorme, întrucât şi familiile sărace se străduiesc să se ridice la nivelul celor bogate. E un gest destul de uman ca după desfăşurarea ceremoniei, familia să ofere celor prezenţi o pomană la poarta casei, după posibilitatea fiecăruia şi astfel se încheie ceremonia. La noi e cu totul altceva. Preotul face apel ca după înmormântare să participe cu mic cu mare la pomană, la o pensiune sau la căminul cultural, unde se îndoapă cu mâncare şi băutură toţi prăpădiţii şi băutorii cartierului sau satului respectiv, pe când oamenii de bună credinţă merg acasă, la problemele lor zilnice. Aşa trebuie să facă şi preoţii, nu să meargă să dezlege mese care în majoritatea lor, mai ales în satele amărâte, sunt focare de răspândire a bolilor. Rugăm insistent preoţii să renunţe la aceste metode vechi, în caz contrar, să nu se supere nimeni dacă vor apărea pe internet cu geanta burduşită de pomeni care de multe ori ajung la necuvântătoare. Sperăm că vom găsi înţelegere din partea tuturor celor implicaţi, că vom da dovadă de civilizaţie şi respect pentru aproapele nostru.

ing. Ioan POPA, în numele mai multor credincioşi din Alba Iulia

Publicitate

Actualitate

BILANȚ PARȚIAL| 15.410 de cazuri noi de COVID-19 și 357 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Publicat

în

BILANȚ PARȚIAL| 15.410 de cazuri noi de COVID-19 și 357 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Vineri, 22 octombrie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității un prim bilanț pe scurt al pandemiei de COVID-19 în România

357 de decese și 15.410 cazuri noi de COVID au fost raportate în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 22 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 15.410 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 357 decese dintre care 1 anterior. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.”, a anunțat GCS.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Publicat

în

OMS: Pandemia va continua și în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie

Pandemia de Covid va continua şi în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Specialiştii au estimat extinderea cu încă un an a pandemiei deoarece nu toate ţările au ajuns la un număr suficient de mare al persoanelor vaccinate pentru a putea ţine sub control virusul. Mai puţin de 5% din populaţia Africii a fost vaccinată, comparativ cu 40% pe majoritatea celorlalte continente, relatează BBC.

Au fost livrate peste 10 milioane de vaccinuri în ţările africane care au făcut solicitări, din totalul promis de o sută. Marea majoritate a vaccinurilor anti Covid au fost distribuite şi utilizate în ţările cu venituri mari sau medii. Africa reprezintă doar 2,6% din dozele administrate la nivel global. Oficialii OMS fac apel către ţările dezvoltate să renunţe la locul lor pe lista de priorităţi a companiilor farmaceutice care distribuie vaccinul pentru a putea echilibra situaţia la nivel global.

Electrica Furnizare Discount

„Pot să vă spun că nu suntem pe drumul cel bun. Trebuie, într-adevăr, să grăbim ritmul vaccinări şi ştiţi de ce? Această pandemie va dura mai mult decât este necesar, din cauza lipsei posibilităţilor de imunizare a ţărilor în curs de dezvoltare şi nu numai”, a declarat Dr. Bruce Aylward, cercetător şi lider în cadrul OMS.

Citește mai mult

Actualitate

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Publicat

în

Salariul minim va fi MAJORAT, iar punctul de pensie, MĂRIT, începând cu anul 2022. Cu cât vor rămâne românii „în mână” și cât va crește pensia

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat luni, la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern, că s-a adoptat majorarea salariului minim.

Astfel, din 2022 „ca valoare bruta, salariul minim in plata va ajunge la 2.550 de lei pe luna in 2022”. „Este o crestere cu 10% in valoare neta”, a adăugat ministrul. Un angajat va primi în mână minim 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

„Este o majorare cu aproximatix 130 de lei net, impactul va fi asupra a 1.160.000 de oameni”, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan.

Electrica Furnizare Discount

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este 2.300 lei lunar. Acest lucru înseamnă că un salariat câștiga „în mână” 1.386 de lei.

De asemenea, Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a anunțat, luni, 4 octombrie, într-un interviu pentru Antena 3, cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022.

Întrebat dacă punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875 de lei, ministrul Finanțelor a precizat că ”deocamdată nu ne putem permite”:

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, a declarat Dan Vîlceanu.

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări:

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie.”

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare