Curier Județean
Înființarea ”Centrului de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți „Sf. Stelian” Alba Iulia, pe masa consilierilor locali. Unde va fi situat și cui se adresează
Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința de marți, 7 februarie 2023 proiectul privind înființarea ”Centrului de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți „Sf. Stelian”, destinat copiilor cu vârste între 14-18 ani care provin din familii cu nevoi materiale și financiare, în cadrul cărora riscul de separare a copilului crește, precum și riscul de abandon școlar și chiar de a nu fi înscriși în sistemul național de învățământ.
Rolul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, prin Compartimentul Protecției Copilului este acela de menținere a copilului în familia sa prin acordarea de beneficii și servicii sociale specializate. în urma unor evaluări de stabilire a nevoilor copilului și ale familiei se întocmește Planul de servicii în colaborare cu părinții copilului. De cele mai multe ori serviciile acordate acestor familii se fac prin centre de zi care desfășoară activități de îngrijire, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, care acordă aceste servicii doar până la vârsta de 14 ani .De aici apare nevoia unui Centru de zi pentru copii cu vârsta între 14-18 ani.
Direcția de Asistență Socială Alba Iulia are o bază de date cu peste 40 copii cu vârsta între 14-18 ani, care provin din familii cu nevoi materiale și financiare, în cadrul cărora riscul de separare a copilului crește, precum și riscul de abandon școlar și chiar de a nu fi înscriși în sistemul național de învățământ. Exista la nivelul direcției un număr de 30 planuri de servicii întocmite cu scopul de menținere a copilului în familie, respectiv prevenirea separării acestuia de familie, pentru această categorie de vârstă, pentru care nu s-au putut oferi servicii complete de îngrijire, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională etc. pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, etc. pentru părinți.
Prin structura existentă a Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, nu se acoperă nevoia identificată pentru copii cu vârsta 14-18 ani, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinții acestora.
Totodată, la nivelul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, prin intermediul Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, ”Sf. Maria” și prin intermediul celor două parteneriate cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – se acoperă nevoia de oferire de
servicii sociale pentru 30 de copii expuși riscului de separare de familie, care au vârsta de până la 14 ani.
Având în vedere că la nivelul municipiului Alba Iulia, nu există alte centre de zi de natură publică sau privată, sau de tip ONG care să acopere nevoia actuală față de această categorie de vârstă, susținem că serviciile viitorului centru se pot raporta în rândul beneficiarilor de pe întreaga comunitate a municipiului.
Direcția de Asistență Socială Alba Iulia a identificat și soluția de satisfacere a acestei nevoi și se va depune o cerere de finanțare pentru înființarea și construcția unui Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți și dotarea acestuia pentru o bună funcționalitate, cu o valoare maximă eligibilă de 484.000 Euro fără TVA, cu respectarea cerințelor din ghidul specific.
Considerăm că alegerea locației în cadrul unui centru existent precum Centru de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, ”Sf. Maria”, aflat în strada Amsberg, nr. 34 A, localitatea Alba Iulia, județul Alba este potrivit pentru a demara acest proiect întrucât ambele centre pot avea același obiectiv general de creștere a gradului de acces la serviciile sociale. Se propune ca numele reprezentativ al viitorului centrul de zi să fie: Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți „Sf. Stelian,, cod 8891CZ-C-II în cadrul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, fără personalitate juridică.
Beneficiarii centrul de zi deja existent, primesc servicii de asistență socială până la vârsta de 14 ani, urmând ca ulterior împlinirii vârstei de 14 ani să existe accesul la servicii de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinți, fie ca forma de continuitate, fie ca indetificare de cazuri noi.
Perioada de implementare a activităților proiectului va cuprinde, în mod obligatoriu, o perioadă de maximum 8 luni de funcționare a serviciului social nou creat și nu depășește termenul de 31 decembrie 2024.
GHIDUL SPECIFIC
Ccondiții de accesare a fondurilor europene aferente planului național de redresare și reziliență în cadrul apelului de proiecte pnrr/2022/cl3/il Componenta 13 – reforme sociale Investiția II: crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, prevede:
„Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.
In cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 13 – Reforme sociale/Investiția II – MFTEȘ, în conformitate cu legislația în vigoare.
În afara valorii eligibile a proiectului, orice altă cheltuială constituie cheltuială neeligibilă și va fi suportată de beneficiar.
Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de:
-330.000 Euro fără TVA pentru 145 de clădiri al căror consum de energie este aproape;
-484.000 Euro fără TVA pentru 5 clădiri care vor respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale.
Foto: comunitate.copii.ro
Curier Județean
Ziua Poliţiei Române 2023 sărbătorită și în ALBA: Caravana promovării profesiei de poliţist a atras sute de copii interesați de meserie
Ziua Poliţiei Române 2023 sărbătorită și în ALBA: Caravana promovării profesiei de poliţist a atras sute de copii interesați de meserie
Caravana promovării profesiei de polițist și Ziua Porților Deschise au fost câteva dintre activitățile desfășurate de polițiștii din Alba, în zilele de 22 și 23 martie, în cadrul manifestărilor publice dedicate sărbătoririi Zilei Poliției Române.
În zilele de 22 și 23 martie 2023, polițiștii din Alba și-au dat întâlnire cu peste 1.000 de elevi dornici să afle mai multe despre profesia de polițist.
„Caravana promovării profesiei de polițist”, formată din polițiști din structurile de siguranță școlară, rutieră, ordine publică, acțiuni speciale și prevenire a criminalității, a fost prezentă la Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Ighiu și la Școala Gimnazială Șard.
Elevilor le-au fost oferite informații despre școlile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care pregătesc agenți şi ofițeri de politie, precum și condițiile pe care un candidat trebuie să le îndeplinească, pentru a participa la concursul de admitere la o astfel de instituție de învățământ.
Au fost discutate aspecte legate de abilitățile necesare unui polițist, avantajele oferite tinerilor care urmează școlile de poliție, iar elevii au fost invitați să se gândească la posibilitatea alegerii unei cariere în poliție și au fost încurajați să se pregătească din timp pentru un eventual examen de admitere.
Alături de informațiile legate de profesia de polițist, elevii au primit și recomandări pentru un comportament responsabil, care să-i ferească de victimizarea din infracțiuni.
La aceste activități, alături de polițiști, au fost prezenți și specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.
Acțiuni de promovare a profesiei de polițist precum și acțiuni de tipul ”Ziua porților deschise”, au fost organizate și la nivelul polițiilor municipale și orășenești din județul Alba.
Reamintim faptul că vineri, 24 martie, începând cu ora 10,00, în Piața Cetății din Alba Iulia, vor avea loc activități demonstrative și vor fi expusese mijloace de intervenție, iar toți cei interesați sunt așteptați pentru a interacționa cu polițiștii.
Curier Județean
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce și-a bătut iubita: S-a ales cu dosar penal și ordin de protecție
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce și-a bătut iubita: S-a ales cu dosar penal și ordin de protecție
Polițiștii din Blaj au luat măsura reținerii față de un tânăr de 22 ani, din municipiu, care și-ar fi agresat concubina.
La data de 22 martie 2023, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 22 ani, din Blaj, care este cercetat pentru violență în familie.
În sarcina acestuia, s-a reținut faptul că, pe fondul unor discuții contradictorii, bărbat, în vârstă de la data de 22 martie 2023, și-ar fi agresat concubina, de 23 de ani.
Polițiștii deplasați la fața locului au constat faptul că, pe fondul unor discuții contradictorii, tânărul și-ar fi agresat partenera, în urma unor discuții în contradictoriu avute cu concubina sa, ar fi agresat-o.
Față de acesta, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
În cursul zilei de azi, 23 martie 2023, tânărul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.
Curier Județean
Acțiune cu efective suplimentare în Alba Iulia și localitățile rurale arondate: Polițiștii au aplicat amenzi de peste 11.000 de lei
Poliția Municipiul Alba Iulia a organizat o acțiune cu efective suplimentare în municipiu și pe raza localităților rurale arondate, cu scopul creșterii gradului de siguranță publică. Au fost identificate 12 persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni.
Ieri, 22 martie 2023, Poliția Municipiului Alba Iulia împreună cu Secțiile de Poliție Rurală Galda de Jos și Vințu de Jos, au organizat o acțiune cu efective suplimentare, în municipiul Alba Iulia și în localitățile rurale arondate municipiului.
Cu ocazia acestei acțiuni au fost controlate 60 de autovehicule, au fost legitimate 109 persoane și au fost constatate 30 de abateri de natură contravențională care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 11.410 lei.
A fost reținut un permise de conducere și au fost retrase două certificate de înmatriculare.
Polițiștii au identificat 12 persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni. Pentru documentarea activității infracționale a acestora, au fost efectuate 4 percheziții.
În cadrul acțiunii, polițiștii au fost sprijiniți de jandarmi.
-
Actualitateacum 6 ore
Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii
-
Curier Județeanacum 10 ore
Comunicat de presă| FOTO: “Prietenii apei”, concurs de desene desfășurat de APACTTA Alba, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Gelozie extremă la Sebeș: O femeie a distrus geamurile unui BMW și Audi, ale amantei fostului soț. Ce au hotărât magistrații
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Patronul unei firme, nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin pentru a-și recupera datele din contabilitate. Cum au furat hackerii informațiile
-
Ştirea zileiacum 3 ore
FOTO| Carmen de la Sălciua, APEL către comunitatea locală să ajute o femeie GRAV bolnavă de cancer: „Vestea a căzut ca un șoc asupra comunei”
-
Ştirea zileiacum 3 ore
UPDATE FOTO VIDEO| „Intervenție” în forță în Alba Iulia: TREI echipaje de Poliție au blocat calea unui căruțaș, în fața Porții I