Rămâi conectat

Actualitate

Încoronarea de la Alba Iulia, subiectul expoziției centrale a Muzeului Băncii Naționale din București

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Încoronarea de la Alba Iulia, subiectul expoziției centrale a Muzeului Băncii Naționale din București

Muzeul Băncii Naţionale prezintă în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 o expoziţie dedicată Încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, la Alba Iulia, în anul 1922.

Vizitatorii pot admira Coroana Regilor României, uniforme, decoraţii, documente, fotografii etc. care au aparţinut suveranilor, precum şi proiecţiile holografice ale coroanei Reginei Maria şi ale sceptrului Regelui Ferdinand.

Elit - Gustul Desăvârșit

Coroana Regilor României a fost confecţionată la indicaţiile Regelui Carol I din oţelul unui tun capturat de Armata Română de la inamic în bătălia de la Plevna din timpul Războiului de Independenţă, rolul său simbolic fiind acela de a afirma suveranitatea câştigată prin luptă.

Regele Ferdinand, un personaj modest şi auster, a decis ca, la rândul său, să poarte această coroană de oţel.

Regina Maria a dorit să facă legătura cu tradiţia bizantină şi a ales pentru ceremonie o coroană inspirată de Doamna Despina Miliţa, soţia Domnitorului Neagoe Basarab.

Coroana Reginei, prezentată în expoziţie sub forma unei holograme, era un obiect extrem de elaborat, din aur cu turcoaze, rubine şi alte pietre preţioase, cu ornamente bizantine.

Tot sub formă de hologramă poate fi văzut şi sceptrul Regelui Ferdinand, care a fost gândit de Regina Maria, alături de pictorul Costin Petrescu.

Practic, Petrescu a preluat un buzdugan medieval şi l-a modernizat, sceptrul fiind făcut din aur şi argint cu inserţii de ceramică.

Ceremonia Încoronării s-a desfăşurat la 15 octombrie 1922 în faţa Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia, care a fost ridicată cu acest prilej.

Arcul de Triumf din Bucureşti a fost, la rândul său, construit pentru a face parte din ceremoniile Încoronării care au continuat cu manifestări regale pe 16 şi 17 octombrie 1922, la Bucureşti.

Expoziţia de la Muzeul BNR include atât elementele simbolice, dar încearcă să arate şi o latură inedită a evenimentului, prezentând, de exemplu, invitaţiile la ceremonie, care au fost făcute de preşedintele Consiliului de Miniştri şi nu de Casa Regală, un meniu pentru banchetul oferit de Casa Regală în ziua Încoronării sau programul de sală al spectacolului de teatru care a avut loc în data de 17 octombrie 1922 la Bucureşti, la Teatrul Naţional.

În afară de acestea, există şi diferite elemente legate de contribuţia pictorului Costin Petrescu la organizarea ceremoniilor şi trimiteri la personalităţile care au constituit comisia Încoronării.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023? Se majorează și alocațiile, indemnizațiile pentru veterani și cele pentru persoane cu dizabilități

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023? Se majorează și alocațiile, indemnizațiile pentru veterani și cele pentru persoane cu dizabilități

Pensii 2023: Punctul de pensie majorat cu 12,5% și ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, în ședința coaliției de guvernare care a avut loc luni seară s-au decis următoarele:

Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Sprijin pentru pensionarii cu pensii mici:

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

Elit - Gustul Desăvârșit

1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

„Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.

Se majorează și alocațiile, indemnizațiile pentru veterani și cele pentru persoane cu dizabilități

Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.

Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%” a spus  Ciucă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie 2022: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie 2022: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Meteorologii ANM estimează că în următoarele zile temperaturile vor fi mai mari decât cele specifice perioadei. Însă, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valorile vor scădea și se vor apropia de normalul perioadei spre sfârșitul lunii noiembrie și începutul lui decembrie. De asemenea, probabilitatea de ploi se menţine ridicată.

În Transilvania, în prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade Celsius în prima zi, până la 11…12 grade Celsius în ziua de 23 noiembrie. După această zi caldă, se va răci, astfel la finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6… 7 grade Celsius, iar la începutul lunii decembrie – de 3… 4 grade Celsius.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI

Temperaturile minime vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad Celsius în prima noapte, până spre 3… 4 grade Celsius în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2… 0 grade Celsius. Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

La munte, de la valori termice diurne în medie de 0 grade Celsius în prima zi, se va încălzi ușor până la 5…6 grade Celsius în 23 noiembrie, iar ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade Celsius.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile, astfel în prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade Celsius, iar în 23 și 24 noiembrie va fi de 0 grade Celsius, apoi sunt estimate minime de -5… -4 grade Celsius. Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

TAXE 2023. Ministerul Finanțelor: Nu vor avea loc modificări bruşte pe parcursul anului viitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

TAXE 2023. Ministerul Finanțelor: Nu vor avea loc modificări bruşte pe parcursul anului viitor

Alin Chitu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor a declarat, joi, că estimează că nu vor avea loc modificări bruşte de taxe pe parcursul anului viitor.

El a fost întrebat dacă pentru anul 2023 Ministerul Finanţelor are în vedere modificări de taxe.

„Noi suntem acum, cel puţin pentru anul acesta, în grafic în ceea ce priveşte modificările legislative. Am avut OG 16, prin care au fost luate o serie de măsuri, unele nu au fost confirmate de Parlament, dar chiar şi aşa obiectivele noastre pentru anul 2023 sunt atinse, deci nu avem o presiune din perspectiva unor modificări bruşte, ca să ne ţinem de calendarul asumat”, a spus Chitu, în cadrul conferinţei „PNRR – Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală”, organizată de PwC România.

Elit - Gustul Desăvârșit

La rândul său, Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a completat, prezent la acelaşi eveniment, că nu ar mai trebui să existe nicio modificare în Codul fiscal anul viitor.

„Anul 2023 nu ar trebui să mai aducă nicio modificare a Codului fiscal, chiar dacă toate modificările făcute prin OG 16 nu au dus la creşterea taxelor şi impozitelor principale, ci au fost ajustări şi lucruri puse într-un făgaş normal, vorbesc de cotele de TVA unde existau nişte discrepanţe care nu aveau logică. În 2023 nu se va mai face nicio ajustare, cel puţin din discuţiile de până acum, şi este normal acest lucru”, a arătat preşedintele ANAF

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea