Rămâi conectat

Actualitate

Încoronarea de la Alba Iulia, subiectul expoziției centrale a Muzeului Băncii Naționale din București

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Încoronarea de la Alba Iulia, subiectul expoziției centrale a Muzeului Băncii Naționale din București

Muzeul Băncii Naţionale prezintă în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 o expoziţie dedicată Încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, la Alba Iulia, în anul 1922.

Vizitatorii pot admira Coroana Regilor României, uniforme, decoraţii, documente, fotografii etc. care au aparţinut suveranilor, precum şi proiecţiile holografice ale coroanei Reginei Maria şi ale sceptrului Regelui Ferdinand.

Coroana Regilor României a fost confecţionată la indicaţiile Regelui Carol I din oţelul unui tun capturat de Armata Română de la inamic în bătălia de la Plevna din timpul Războiului de Independenţă, rolul său simbolic fiind acela de a afirma suveranitatea câştigată prin luptă.

Regele Ferdinand, un personaj modest şi auster, a decis ca, la rândul său, să poarte această coroană de oţel.

Regina Maria a dorit să facă legătura cu tradiţia bizantină şi a ales pentru ceremonie o coroană inspirată de Doamna Despina Miliţa, soţia Domnitorului Neagoe Basarab.

Coroana Reginei, prezentată în expoziţie sub forma unei holograme, era un obiect extrem de elaborat, din aur cu turcoaze, rubine şi alte pietre preţioase, cu ornamente bizantine.

Tot sub formă de hologramă poate fi văzut şi sceptrul Regelui Ferdinand, care a fost gândit de Regina Maria, alături de pictorul Costin Petrescu.

Practic, Petrescu a preluat un buzdugan medieval şi l-a modernizat, sceptrul fiind făcut din aur şi argint cu inserţii de ceramică.

Ceremonia Încoronării s-a desfăşurat la 15 octombrie 1922 în faţa Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia, care a fost ridicată cu acest prilej.

Arcul de Triumf din Bucureşti a fost, la rândul său, construit pentru a face parte din ceremoniile Încoronării care au continuat cu manifestări regale pe 16 şi 17 octombrie 1922, la Bucureşti.

Expoziţia de la Muzeul BNR include atât elementele simbolice, dar încearcă să arate şi o latură inedită a evenimentului, prezentând, de exemplu, invitaţiile la ceremonie, care au fost făcute de preşedintele Consiliului de Miniştri şi nu de Casa Regală, un meniu pentru banchetul oferit de Casa Regală în ziua Încoronării sau programul de sală al spectacolului de teatru care a avut loc în data de 17 octombrie 1922 la Bucureşti, la Teatrul Naţional.

În afară de acestea, există şi diferite elemente legate de contribuţia pictorului Costin Petrescu la organizarea ceremoniilor şi trimiteri la personalităţile care au constituit comisia Încoronării.

sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea