Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Începutul lui 2021 ar putea aduce noi scumpiri: Pentru ce vor scoate românii mai mulți bani din buzunare

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Recolta de cereale a scăzut în ultimii doi, după ce în 2018 România a fost fruntaşă în Uniunea Europeană la culturile de grâu şi floarea-soarelui. În 2020, România a recoltat circa 17 milioane de tone de cereale, aproape la jumătate faţă de recolta din 2019. Seceta a afectat culturile de grâu şi porum iar acestea se vor vedea şi la raft, întrucât procesatorii vor plăti preţuri mai mari.

Pierderile suferite de agricultorii români vor fi ‘plătite’ de consumatori în doar câteva luni. O spun marii fermieri care estimează că primele scumpiri vor fi simțite la raft în ianuarie-februarie 2021

Aceștia preconizează că prețurile la pâine și carne vor crește în momentul în care marii procesatori vor fi nevoiți, la rândul lor, să achiziționeze materie primă cu sume mult mai mari decât până acum. Este practic, un lanț, determinat de producțiile foarte mici la cereale înregistrate în acest an, seceta fiind cauza.
De exemplu, la Buzău, micii fermieri au fost nevoiți să împartă cantitățile obținute cu proprietarii terenurilor cu care au avut încheiate contracte de arendă, în timp ce marii fermieri care mai au ceva producții în silozuri, așteaptă cel mai bun moment pentru a vinde cerealele la un preț cât mai mare.

”Pe zona Buzăului, cerealele s-au produs în cantități foarte mici. Cei care au mai făcut producții le-au dat în contul contractelor de arendă pe care le-au avut cu proprietarii de terenuri. Firmele mari probabil mai au ceva cantități în silozuri și așteaptă să vină momentul când să le vândă la un preț care să le permită să mai recupereze din cheltuielile și paguba anului care se termină”, spune Alecu Valeriu, fermier.
Scumpirile vor fi în lanț și vor porni de la prețul cerealelor. Pe măsură ce procesatorii vor achiziționa grâu și porumb la prețuri mari, vor crește și prețurile produselor finite, cele care ajung pe masa consumatorilor.

”Prețul la cereale a crescut în această perioadă, atât la grâu cât și la porumb. Dacă facem referire la grâu prețul crescut se va găsi într-un final și în prețul pâinii, la porumb prețul crescut se va regăsi în prețul cărnii de pasăre, de porc. Deci toate aceste creșteri se vor regăsi într-un final și la raft, a explicat Alecu Valeriu, fermier, informează agro-tv.ro

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Obligațiile și excepțiile pentru plata Rovinietei în 2024: Ce trebuie să știe șoferii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Obligațiile și excepțiile pentru plata Rovinietei în 2024: Ce trebuie să știe șoferii În 2024, șoferii din România trebuie să achite rovinieta pentru utilizarea anumitor categorii de drumuri. Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru toți șoferii care folosesc infrastructura națională de șosele, iar costul variază în funcție de gabaritul vehiculului. Conform promotor.ro, șoferii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea