În primul semestru, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, 40 la sută dintre pacienţii internaţi în stare critică la ATI au decedat!

Rata mortalității pacienților internați în stare critică la Secția Anestezie Terapie-Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia (SJU) în prima jumătate a acestui an a fost de 40%.

În raportul semestrial privind derularea acțiunii prioritare ATI prezentat într-o ședință cu vârst­nicii desfășurată la Cugir, directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, ec. Alexandru Sinea, a recunoscut că 44 din cei 109 pacienți critici internați la Secția ATI în primul semestru din acest an au decedat. Secția ATI are 28 de paturi, fiind singura din județ deservită non-stop de medici și asistente medicale și a fost reabilitată integral acum 4 ani din fondurile Ministerului Sănătății (MS) și ale Consiliului Județean Alba (CJ).

ELIT

Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia De la sfârșitul anului 2014, a fost autorizată și unitatea de transfuzii sanguine din cadrul SJU Alba Iulia, care prin Ordinul MS nr. 570/20.05.2011 a fost clasificat în categoria a III-a, iar în baza Ordinului nr. 447/2015 SJU Alba Iulia a fost nominalizat pentru finanțarea și derularea activităților AP-ATI. Potrivit raportului menționat, în 2016, s-au înregistrat 50 de pacienți critici în primul trimestru și 29 de bolnavi în stare critică în al doilea trimestru. Dacă în primele 3 luni din an au predominat marile urgențe chirurgicale, din care: 1 caz de stare septică hepatită acută fulminantă, 1 caz de stare septică endocardită, 6 intervenții chirurgicale în cazuri de neoplasm (cancer), 3 cazuri de pancreatită acută necrotico-hemoragică și 4 cazuri de mari interventii chirurgicale, toate în șoc septic (multiplă insuficiență de organe și sisteme), dar și cazurile de insuficiență respiratorie acută și accidentele vasculare cerebrale, în a doua parte au predominat marile urgențe respiratorii, BPOC (insuficiență respiratorie), șoc septic, MSOF (suferință multiplă de organe). Media cazurilor critice pe lună în prima jumătate a anului curent este de 18 cazuri. Costul mediu realizat pe pacient critic conform finanțării M.S./AP-ATI este de 258.000 de lei/109 pacienți critici, adică 2.366,97 lei/pacient.

Conducerea DSP Alba consideră că acest indicator este „denaturat”, deoarece totalul cazurilor de pacienți critici înregistrați în Secția ATI a fost de 579 de bolnavi internați în stare critică, la un cost total mediu realizat pe pacient eligibil pe Secția ATI de 3.227.970 lei rezultând un cost mediu pentru fiecare din cei 579 de pacienți critici de 5.575,08 lei. Deși spitalul ar fi trebuit să beneficieze de o alocare bugetară de 115.000 de lei în primul trimestru și de 270.000 de lei în cel de-al doilea, Secția ATI a primit doar 258.000 de lei din partea Ministerului Sănătăţii, pentru primul trimestru nefiindu-i alocat practic niciun leu. Pentru anul 2016, DSP Alba cere suplimentarea bugetului cu 100.000 de lei, diferența dintre necesarul pentru acest an și bugetul actual, de 775.000 de lei, „sumă imperios necesară în vederea asigurării cheltuielilor eligibile aferente anului 2016, fără sincope, pentru achiziția de medicamente, materiale sanitare, reactivi, piese de schimb specifice pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijiriea pacieților critici din Secția ATI a SJU Aba Iulia conform Ordinul nr. 447/2015”.

De asemenea, conducerea instituției mai solicită alocarea sumei totale de 536.000 de lei pentru dotări, astfel: 336.000 de lei (302.000 lei de la MS și 34.000 (10%) de la CJ Alba) pentru 12 paturi de terapie intensivă, conform Notei de fundamentare nr. 735/13.01.2016 și 200.000 de (180.000 lei de la MS și 20.000 lei de la CJ Alba) pentru o Stație centrală de monitorizare, conform Notei de fundamentare nr. 736/13.01.2016. Pentru anul 2017, ar fi necesară aprobarea din start a unui buget de 875.000 de lei pentru a asigura funcționarea în condiții optime a programului AP-ATI, de­servind necesarul real pentru îngrijirea pacienților critici din cadrul Secției ATI. DSP Alba a mai propus dotarea Secției ATI cu echipamente medicale achiziționate prin Banca Mondială și introducerea ca indicator în Anexa nr. 5 la Ordinul nr. 447/2015 a costului total/pacient critic care să cuprindă toate cheltuielile din cadrul Secției ATI, inclusiv costurile cu manopera și cheltuielile indirecte, pentru a se cunoaște costul real al pacientului critic în secțiile ATI.

ADEZIUNE PLUS

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 Comentarii

semafor cu girator 31 august 2016 at 20:22

pacienti in stare critica inseamna pacienti in stare grava, cu prognostic extrem de rezervat, cazuri aproape disperate. Nu cred ca este un indice relevant sa calculezi cati pacienti aflati in stare foarte grava au decedat. Aici nu este cazul de statistici ci de particularitatile fiecarui caz in parte. Sinea a dovedit ca nu stie cu ce se mananca medicina.

Phœbe 1 septembrie 2016 at 6:14

Da, se stie ca e moarte sigura sa ajungi la ATI. Medicii întotdeauna isi vor găsi o scuza. Unul din ei, un prieten, mi-a spus ca mortul întotdeauna e de vina.
Mor oameni cu afecțiuni care-ar putea fi tratate.

Si nici măcar nu apuci să-ți iei cumva la revedere de la cei dragi, oricât de sedați ar fi. Frustrarea mea cea m mare (da, exact, cum poți sa nu fii frustrat in romania??, unless you’re a corrupted jerk) e ca n-am luat-o de coada pe o asistenta de-acolo, o Alinuța cred, impertinenta si mizerabila, sa șterg pe jos cu ea.

Nu mi-i in caracter, dar cand oameni importanți din viața ta se duc, te aștepți măcar la un pic de decenta. Medicii au fost cu mult m rezonabili si profesionali decât unele asistente. Tara mariei sale asistenta.

omul fara mama 1 septembrie 2016 at 7:18

la ATI Alba asistentele sunt mult mai preocupate de Facebook decat de pacienti. Te pun sa semnezi pentru imobilizare si sedare si gata … avem liber la Facebook. Mi-am pierdut mama acolo din cauza acestor „animale”.

Zoly 1 septembrie 2016 at 11:58

”cost total mediu realizat pe pacient eligibil pe Secția ATI de 3.227.970 lei”- sa ma, tovarasa

wolf 1 septembrie 2016 at 16:43

Poate ca, apropo de ceea ce se intampla la Spitalul Floreasca, cu 24 de medici demisionati in bloc de la UPU, ar fi interesant de mentionat ca aceeasi situatie este si la UPU Alba cu unica diferenta ca eroul nu este managerul ci chiar seful sectiei. Una avem in pontaj, alta avem in planificare si alta s-a efectuat si acest lucru, cu concursul medicilor de aici, se poate verifica. Ca sa nu mai vorbim de vocabularul „academic” si planificarea arbitrara a garzilor: ce iese din pixul sefului, aia se face. Sistemul sanitar este in ruina datorita politicienilor si promovarii incompetentei.

Wolf Edmond 1 septembrie 2016 at 17:47

Nu ne credeti prosti, domnule director al DSP. In legatura cu procentajul pacientilor decedati, modul de decontare al serviciilor de catre CJAS Alba nu are nici o relevanta. Activitatea la ATI se desfasoara in absolut acelasi mod si daca este decontata si daca nu este decontata de casa judeteana. Nu puteti afirma ca un bolnav in stare „vegetala” a fost deconectat de la aparatele care mentin constantele vitale din cauza ca era posibil sa nu fie decontat serviciul de catre casa. Ar fi fost o crima. Dvs. doar incercati sa distrageti atentia noastra. Cand va dispare opacitatea din sistemul sanitar, domnule director?

Fara bunici 1 septembrie 2016 at 22:35

Si eu mi-am văzut ambele bunici murind în ATI Alba Iulia una în 2013 si cealaltă în 2015 sunt cu gândul că dacă nu ajungeau la acest spital poate mai trăiau….. alegeți alt spital pentru voi și apropiații voștri.

Comentariile sunt oprite