Rămâi conectat

Curier Județean

În judeţul Alba, morţii de pe lista lui Duţă s-au dovedit a fi vii…

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La sfârşitul săptămânii trecute, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Publică (CNAS) a postat pe site-ul instituţiei un comunicat de presă prin care se specifica că analiza prescrierilor de medicamente pentru tratamentul în ambulatoriu, în trimestrul I din 2011, pe baza datelor raportate şi existente în sistemul informatic a condus la identificarea unor prescrieri care nu sunt conforme cu prevederile legale şi/sau ridică suspiciunea de prescriere incorectă. Conform listei publicate la nivel de ţară, 1.379 de reţete au fost prescrise în primele trei luni ale acestui an pe numele unor persoane decedate, 19.805 aveau codul numeric personal incorect sau inexistent, iar 30.082 vizau prescrieri multiple pentru acelaşi cod numeric personal. Practic preşedintele CNAS, Lucian Duţă i-a acuzat pe medicii de familie că prescriu reţete pentru morţi, în acest fel bugetul fiind fraudat. În ceea ce priveşte judeţul Alba, lista lui Duţă ne situa pe locul IV la cele mai multe reţete eliberate pe numele unor persoane decedate cu 91 de astfel de prescripţii. Pentru a ne lămuri care e situaţia, a vedea care şi dacă există vinovaţi, ne-am dus direct la sursă, respectiv la conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Alba (CAS).
La nivel de ţară, în luna februarie a acestui an, în baza de date, în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) au fost introduse toate persoanele decedate, lucru care ar trebui actualizat lunar pentru a se cunoaşte situaţia reală din teritoriu… Ulterior introducerii, prin compararea cu baza de date anterioară, s-a ajuns la concluzia că ar exista prescrieri de medicamete pentru decedaţi, dintre care 91 de reţete în Alba. Aşa cum ne-a precizat preşedintele-director al CAS Alba, ec. Gheorghe Ştef, la nivelul instituţiei pe care o conduce „a fost verificată fiecare prescripţie în parte şi s-a constatat că, din fericire, niciuna dintre acestea nu a fost eliberată pentru vreun decedat, toţi beneficiarii reţetelor fiind în viaţă. În cadrul controlului nostru am luat declaraţii de la medici, de la pacienţii beneficiari, am făcut copii după actele de identitate”. Cum de s-a ajuns totuşi la apariţia acestor erori la noi în judeţ? Cauzele, conform preşedintelui – director, ar fi trei la număr: introducerea greşită a CNP-ului de medic; introducerea eronată a CNP-ului de către farmacist; existenţa eronată a CNP-ului în baza de date şi introducerea eronată a datei de pe certificatul de deces. Cele 91 de reţete au fost eliberate de 45 de medici de familie şi doi specialişti din localităţi de pe întreg judeţul (Alba Iulia, Ocna Mureş, Ighiu, Cugir, Blaj, Teiuş etc.), iar valoarea lor variază de la 5 lei la 200 de lei, totalul sumei acestor reţete fiind de 1.000 de lei. La nivelul CAS Alba, sunt eliberate lunar chiar şi… 90 de mii de prescripţii medicale, iar suma totală, în medie, pe lună se ridică la 6 – 7 milioane de lei adică… 60 – 70 de miliarde de lei vechi. O sumă exorbitantă care arată cât de bolnavi suntem… „Prin informatizarea cabinetelor medicilor de familie se poate face validarea datelor pacienţilor direct în cabinet, în timp real. Noi vom valida lunar reţetele şi unde vor apărea astfel de erori le vom corecta în sistem, astfel încât să nu mai apară astfel de anomalii. Prin informatizare pot fi întâmpinate posibilele fraude atât ale medicilor dar şi ale pacienţilor care abuzează de anumite servicii medicale”, a menţionat Gheorghe Ştef. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea