Rămâi conectat

Curier Județean

În judeţul Alba, morţii de pe lista lui Duţă s-au dovedit a fi vii…

Publicat

în

La sfârşitul săptămânii trecute, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Publică (CNAS) a postat pe site-ul instituţiei un comunicat de presă prin care se specifica că analiza prescrierilor de medicamente pentru tratamentul în ambulatoriu, în trimestrul I din 2011, pe baza datelor raportate şi existente în sistemul informatic a condus la identificarea unor prescrieri care nu sunt conforme cu prevederile legale şi/sau ridică suspiciunea de prescriere incorectă. Conform listei publicate la nivel de ţară, 1.379 de reţete au fost prescrise în primele trei luni ale acestui an pe numele unor persoane decedate, 19.805 aveau codul numeric personal incorect sau inexistent, iar 30.082 vizau prescrieri multiple pentru acelaşi cod numeric personal. Practic preşedintele CNAS, Lucian Duţă i-a acuzat pe medicii de familie că prescriu reţete pentru morţi, în acest fel bugetul fiind fraudat. În ceea ce priveşte judeţul Alba, lista lui Duţă ne situa pe locul IV la cele mai multe reţete eliberate pe numele unor persoane decedate cu 91 de astfel de prescripţii. Pentru a ne lămuri care e situaţia, a vedea care şi dacă există vinovaţi, ne-am dus direct la sursă, respectiv la conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Alba (CAS).
La nivel de ţară, în luna februarie a acestui an, în baza de date, în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) au fost introduse toate persoanele decedate, lucru care ar trebui actualizat lunar pentru a se cunoaşte situaţia reală din teritoriu… Ulterior introducerii, prin compararea cu baza de date anterioară, s-a ajuns la concluzia că ar exista prescrieri de medicamete pentru decedaţi, dintre care 91 de reţete în Alba. Aşa cum ne-a precizat preşedintele-director al CAS Alba, ec. Gheorghe Ştef, la nivelul instituţiei pe care o conduce „a fost verificată fiecare prescripţie în parte şi s-a constatat că, din fericire, niciuna dintre acestea nu a fost eliberată pentru vreun decedat, toţi beneficiarii reţetelor fiind în viaţă. În cadrul controlului nostru am luat declaraţii de la medici, de la pacienţii beneficiari, am făcut copii după actele de identitate”. Cum de s-a ajuns totuşi la apariţia acestor erori la noi în judeţ? Cauzele, conform preşedintelui – director, ar fi trei la număr: introducerea greşită a CNP-ului de medic; introducerea eronată a CNP-ului de către farmacist; existenţa eronată a CNP-ului în baza de date şi introducerea eronată a datei de pe certificatul de deces. Cele 91 de reţete au fost eliberate de 45 de medici de familie şi doi specialişti din localităţi de pe întreg judeţul (Alba Iulia, Ocna Mureş, Ighiu, Cugir, Blaj, Teiuş etc.), iar valoarea lor variază de la 5 lei la 200 de lei, totalul sumei acestor reţete fiind de 1.000 de lei. La nivelul CAS Alba, sunt eliberate lunar chiar şi… 90 de mii de prescripţii medicale, iar suma totală, în medie, pe lună se ridică la 6 – 7 milioane de lei adică… 60 – 70 de miliarde de lei vechi. O sumă exorbitantă care arată cât de bolnavi suntem… „Prin informatizarea cabinetelor medicilor de familie se poate face validarea datelor pacienţilor direct în cabinet, în timp real. Noi vom valida lunar reţetele şi unde vor apărea astfel de erori le vom corecta în sistem, astfel încât să nu mai apară astfel de anomalii. Prin informatizare pot fi întâmpinate posibilele fraude atât ale medicilor dar şi ale pacienţilor care abuzează de anumite servicii medicale”, a menţionat Gheorghe Ştef. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Voucherele sociale vor putea fi folosite și în magazinele LIDL. Retailerul deține 3 magazine în Alba Iulia

Publicat

în

LIDL a transmis că plata cu tichetele sociale din programul „Sprijin pentru România” se poate face începând din această lună, şi în magazinele sale din ţară, însă numai cu cardurile emise de Sodexo (județul Alba) şi UP România.

Mai exact, începând de azi, 10 august 2022, beneficiarii voucherelor pentru alimente pot merge şi la magazinele Lidl pentru cumpărături.

Compania precizează că deocamdată sunt acceptate cardurile sociale emise de Sodexo și Up România, ceea ce înseană că nu sunt acceptate şi voucherele Edenred.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Momentan, se va putea face plata doar cu tichetele sociale emise de Sodexo şi UP România”, a informat Lidl.

„Cu ajutorul acestor carduri se pot achiziționa doar produse alimentare, produsele din celelalte categorii disponibile în magazinele Lidl România se vor plăti separat, prin orice altă metodă de plată acceptată de retailer”, a adăugat compania.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului

Publicat

în

18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului

Între 18 și 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”!

Atmosfera de festival este deschisă pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș. Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. Regulamentul este avizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, iar concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, este cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale. În mod tradițional, partener al concursului este Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.

Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Publicat

în

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat faptul că postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia a fost ocupat de către Ana Maria Bleanț, în urma câștigării concursului.

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu doamna Ana Maria Bleanț, care va ocupa, în urma câștigării concursului, postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia și cu doamna Adina Gădălean, fostul director interimar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doamna Ana Maria Bleanț vine cu o experiență vastă, de aproximativ 20 de ani, în domeniul asistenței sociale, dobândită în cadrul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, care sunt sigur că o va ajuta la o bună coordonare și conducere a Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiu.

Pe această cale transmit un mesaj de mulțumire doamnei Adina Gădălean, pentru profesionalismul și dedicarea de care a dat dovadă în desfășurarea activității sale, iar doamnei director Ana Maria Bleanț îi urez mult succes, putere de muncă și reușite în noua funcție din cadrul instituției”, a transmis primarul Gabriel Pleșa, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea