Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

În hotarul celei mai vechi localități miniere din România se va căuta după aur cu şaitrocul, ca în timpuri demult apuse

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Furduieşti, în hotarul comunei Roşia Montană, se va căuta după aur cu hurca și şaitrocul

Încă un întreprinzător particular din județul Alba se pregătește să culeagă aur cu șaitrocul din albia unui râu prin care se scurg minereuri auro-argentifere.  Exploatarea aurului aluvionar se va face de astă dată în perimetrul satului Furduiești, aparținător orașului Cîmpeni. Titularul, SC GOLD OF THE VALLEYS SRL din Abrud, a obținut deja certificatul de urbanism nr. 16/24.05.2017 de la Primăria Cîmpeni.

În râul Abrud, albia minoră, se scurg văile care vin dinspre vechile exploatări de la Roșia Montană. Râul Abrud se varsă în Arieș, în aval de Cîmpeni. El colectează afluenții Izbicioara, Cernița, Valea Albă, Bucium, Abruzel și Roșia, parte dintre aceștia traversând, la rândul lor, zona minieră Roșia Montană – Bucium. Abrudelul trece prin Bucium Poieni, Gura Izbitei, Izbita, Bucium-Sat, Abrud, Cărpiniș. ”Omul va merge ca înainte, cu șaitrocul, și încearcă să culeagă aurul. Au fost și șteampuri, înainte vreme, la hotarul satului Furduiești cu Roșia Montană”, ne-a explicat primarul Cîmpeniului, Călin Andreș.

Citește și: Aurul aluvionar din Apuseni, exploatat ca pe vremea dacilor, cu șaitrocul și pătura din lână de oaie!

Anul acesta, alți doi întreprinzători privați din Zlatna – unul din Trîmpoiele și altul din Pirita – au obținut avizul de la Agenția pentru Protecția Mediului Alba pentru exploatarea aurului aluvionar de pe cursul pârâului Turnu din Almașu Mare, în imediata vecinătate a fostei mine de aur de la Haneș. Potrivit avizelor APM Alba, SC Turnu Explorer din Pirita – Zlatna și SC Aqua Rus Center Trâmpoiele vor exploata aurul aluvionar din pârâul Turnu de pe raza comunei Almașu Mare.

Pentru aceste activități, cele două firme au concesionat suprafețe de teren din domeniul public al comunei Almașu Mare încă din toamna anului 2016. Terenurile pe care se va opera sunt pășuni și cuprind și albia minora a pârâului Turnu, intravilan, în vecinătatea drumului comunal DC 178. Accesul la primul perimetru de exploatare se face din drumul județean DJ 705D Almașu Mare – După Piatră, la care se racordează drumul comunal către fosta mină de aur Haneș. Primarul comunei Almașu Mare, Aron Zaharia, a declarat pentru ziarul „Unirea” că nu a observat ca cei doi să fi demarat deja activitatea de exploatare a aurului aluvionar. ”Mi-au spus că mai au de obținut un aviz”, a spus edilul.

Aurul va fi dragat din albia râului, va fi separat în șteampuri, apoi uscat în blană de oaie sau în covoare de lână. De mai bine de 24 de ani, România nu a mai exploatat organizat aurul aluvionar. După 1989, în urma privatizării balastierelor, dar şi în lipsa unor reglementări din partea statului, aurul nu a mai fost sortat de nisip şi de pietriş şi a ajuns, în cele din urmă, în materiale de construcţii, în drumuri și autostrăzi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea