Rămâi conectat

Actualitate

În contextul pandemiei de COVID-19, România a început să producă materiale vitale pentru sistemul medical

Publicat

în

În contextul pandemiei de COVID-19, România a început să producă materiale vitale pentru sistemul medical

Tănase Stamule, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, în domeniul economic, face o radiografie a situației principalelor produse necesare sistemului medical în această perioadă și ce s-a întâmplat în ultimul timp pentru a face rost de acestea.

„În aceasta perioadă apar tot felul de acuze legate de procedurile statului legate de achizițiile pentru materiale de protecție. Este foarte important însă să știm că în România nu se producea absolut nimic înainte de această criză, din ceea ce este astăzi necesar sistemului medical. O să descriu acum situația principalelor produse și ce s-a întâmplat în ultima perioada pentru a face rost de acestea :

1. Biocide – aproape toate biocidele erau aduse din import, mai ales din Italia și Polonia. Multe țări au interzis exportul de biocide. Norocul nostru este că au fost stocuri destul de mari în România iar producători precum Farmec și Oltchim dar și alte companii mai mici au început producția locală. La acest produs situația este aproape rezolvată.

Electrica Furnizare Discount

2. Combinezoane – acestea au fost importate din Coreea și din alte țări asiatice, a început de câteva zile și producția în România și se pare că în maxim o săptămână producția interna va acoperi necesarul din piață.

3. Ochelari și măști – aici au apărut din ce în ce mai multe inițiative de a le printa 3D și estimarea este că în maxim zece zile se va acoperi necesarul pentru România.

4. Măști cu trei pliuri (nechirurgicale) – și aici a început producția în Romania și estimăm că în maxim o săptămână va fi un flux suficient de mare pentru a acoperi o mare parte din piața internă. Producătorii spun că au materie primă și că vor crește exponențial numărul de măști produse.

5. Măști chirurgicale FPP2 și FPP3 – acestea sunt marea urgență astăzi și în aceasta direcție se canalizează cele mai mari eforturi ale statului. Aceste măști au o complexitate în producție iar materialul special se produce doar în câteva țări. Exista producători români care spun că vor începe în 2 săptămâni producția lor, cu condiția să găsească materia prima. Pentru aceste măști se dă azi o luptă globală pentru achiziție, iar de la 2-3 Euro/bucata prețurile au crescut și la 5-6 Euro. Din informațiile mele mai multe milioane de astfel de măști sunt pe drum spre România.

6. RT-PCR – aparatele de testare. La începutul crizei Romania avea doar 19 aparate funcționale și putea face 6-700 de teste pe zi. Astăzi avem peste 40 și putem face în jur de 2000 de teste pe zi. Estimarea specialiștilor este că prin creșterea numărului de aparate achiziționate, minim unul pentru fiecare județ ne vom duce în câteva săptămâni la o capacitate de 10000 de teste pe zi, ceea ce ne va ajuta să gestionăm mai bine situația. Creșterea numărului de infectați de vineri este de fapt o reflecție a creșterii capacității de testare a României. Și la acest capitol situația se îmbunătățește.

7. Ventilatoarele – aceste aparate sunt cele mai complexe din lista. Un aparat performant costă intre 15 000 și 40 000 de Euro și sunt produse de câțiva producători la nivel mondial. Pentru acestea se dă astăzi cea mai mare luptă la nivel global, țările mari contractând în avans toată producția de la fabricile lor locale. Exista producători auto care încearcă azi să producă genul ăsta de ventilatoare și este foarte probabil să reușească, însă primele aparate vor ieși doar peste o lună.

Vestea bună este legată de demararea unei proceduri de achiziție la nivelul Comisiei Europene de astfel de aparate și România va avea o cotă parte. Noi astăzi avem în România aproximativ 1500 de ventilatoare funcționale în secțiile de ATI și pentru moment sunt suficiente. O creștere exponențială a cazurilor critice va pune însă presiune pe acestea și e nevoie să cumpăram urgent și altele.Exista déjà contracte insa durează livrarea.

8. Izolete – nici acestea nu se produceau local, din fericire acum se produc la Romarm si speram sa puteam acoperi astfel cererea locala.

Nevoia de a sta în casă în aceste vremuri este generată tocmai pentru a da statului mai mult timp pentru a face achizițiile și pentru a oferi timp spitalelor ca să se pregătească. Ăsta este motivul extrem de important pentru care trebuie să stăm în casă !”, scrie Tănase Stamule, Consilier de stat la Guvernul României.

Publicitate

Actualitate

OFICIAL| Elvețienii au votat PENTRU obligativitatea certificatului verde. Opozanții, care au iniţiat referendumul, au pierdut

Publicat

în

Elvețienii au votat PENTRU obligativitatea certificatului verde. Opozanții, care au iniţiat referendumul, au pierdut

Elveţienii au pus „da” legii privind combaterea COVID-19 ce a permis instituirea certificatului sanitar, potrivit primelor estimări publicate duminică de institutul sondage gfs.bern, informează AFP, potrivit Agerpres.

Opozanţii faţă de certificatul sanitar, care au iniţiat referendumul, au pierdut prin urmare scrutinul.

Potrivit primelor estimări, legea a fost susţinută de 63% dintre elveţienii care s-au prezentat la vot, cu o marjă de eroare de trei puncte procentuale.

Electrica Furnizare Discount

Sondajele realizate înainte de referendum au dat tabăra favorabilă acestei legi ca fiind majoritară. Doar partidul de dreapta populist UDC, prima formaţiune politică a ţării, i-a îndemnat pe elveţieni să voteze împotriva acestei legi.

Referendumul a avut loc în contextul apariţiei noii variante Omicron a coronavirusului, depistată în Africa de Sud şi declarată „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi a impus stare de alertă în toată lumea.

Semn al unor tensiuni neobişnuite în Elveţia, poliţia a înălţat bariere în jurul sediului guvernului şi Parlamentului de la Berna, în faţa unor posibile manifestaţii de protest.

Campania pentru referendum din Elveţia a fost marcată de numeroase manifestaţii, uneori interzise şi marcate de violenţe, însă departe de scenele de revoltă extrem de violente care au avut loc în Ţările de Jos. Cu toate acestea, amplificarea tensiunilor în Elveţia, ţară reputată pentru a sa cultură a dialogului şi compromisului şi unde referendumuri sunt organizate de mai multe ori pe an într-un climat de linişte, a avut un efect de electroşoc.

Numeroşi politicieni, inclusiv ministrul sănătăţii Alain Berset, care de doi ani este un personaj marcant al luptei împotriva COVID-19 în această ţară, au fost ameninţaţi cu moartea şi sunt plasaţi de atunci sub protecţia poliţiei.

Duminică, elveţienii au spus „da”, cu un procent de 61%, şi unei iniţiative populare privind îngrijirile medicale prin care se cere Confederaţiei să garanteze o „remunerare corespunzătoare” pentru servicii. O majoritate de cantoane trebuie de asemenea să o aprobe pentru ca aceasta să treacă.

Contrar altor ţări, care se confruntă cu o agravare a pandemiei, guvernul elveţian a refuzat până acum să înăsprească măsurile de luptă din planul naţional, informând că paturile de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienţi cu COVID-19 în proporţie de numai 20%. Se pare însă că majoritatea populaţiei elveţiene doreşte măsuri mai ferme.

În condiţiile în care noua variantă Omicron de răspândeşte, preşedintele Confederaţiei, Guy Parmelin, a lansat un nou apel la vaccinare, publicat duminică în presă.

Cu o rată de vaccinare cu schemă completă de circa 65%, Elveţia se află în ceea ce priveşte vaccinarea în urma altor ţări din Europa de Vest.

Citește mai mult

Actualitate

Bani pentru urmașii militarilor căzuţi la datorie, în misiuni: Legea, promulgată de președintele Iohannis

Publicat

în

Bani pentru urmașii militarilor căzuţi la datorie, în misiuni: Legea, promulgată de președintele Iohannis

În cursul zilei de vineri, 26 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede eliminarea condiţiei acordării indemnizaţiei lunare urmaşilor, copiilor şi soţului supravieţuitor ai militarilor căzuţi la datorie de realizarea unor venituri mai mici de 50% din câştigul salarial mediu brut.

Actul normativ vizează modificarea Legii nr.168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat.

militari”Urmaşii personalului decedat ca urmare a participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii beneficiază, la cerere, de (…) o indemnizaţie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut”, prevede textul, fiind eliminată prevederea care impunea condiţia ca aceştia să realizeze venituri lunare mai mici de 50% din câştigul salarial mediu brut.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, legea stabileşte ca personalul care a dobândit calitatea de „Veteran din teatrele de operaţii” şi care nu este invalid, rănit ori nu a dobândit afecţiuni fizice şi/sau psihice în urma participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii să beneficieze de indemnizaţia lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 lei şi în cazul încetării raporturilor de muncă sau serviciu, nu numai la trecerea în rezervă sau retragere.

Plata drepturilor băneşti acordate în condiţiile acestei legi beneficiarilor unei pensii militare de stat se asigură din bugetul casei sectoriale de pensii în evidenţele căreia se află aceştia, mai prevede legea.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

DEZASTRU pentru consumatori: Electrica majorează tarifele pentru clienții care nu și-au schimbat contractele, cu 50%. De când intră noul preț în vigoare

Publicat

în

DEZASTRU pentru consumatori: Electrica majorează tarifele pentru clienții care nu și-au schimbat contractele, cu 50%. De când intră noul preț în vigoare

Prețuri mai mari pentru consumatori. Electrica Furnizare a început să-și notifice clienții care nu și-au schimbat contractele și sunt încadrați la categoria ”serviciu universal” cu privire la majorarea tarifelor. De la 1 ianuarie, prețul pentru un kw va fi, aproape identic cu cel practicat de Electrica pentru clienții care au aplicat pentru piața liberă.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, prețul unui kw pentru clienții Electrica de la Serviciul Universal va fi de 1,48 de lei, cu aproape 50% mai mare decât cel valabil până la finalul acestui an.

Pentru cei care și-au schimbat contractele și au optat pentru piața liberă, Electrica oferă mai multe pachete, cu tarife cuprinse între 1.36 lei/kw și 1.43 lei/kw.

Electrica Furnizare Discount

Mesajul primit de clienții Electrica de la Serviciul Universal:

Stimate client,

Având în vedere că actuala ofertă de furnizare a energiei electrice în regim de Serviciu Universal din contractul dumneavoastră expiră la data de 31.12.2021, prin prezenta, vă transmitem noua ofertă de furnizare a energiei electrice în regim de Serviciu Universal, care intră în vigoare începând cu data de 01.01.2022 și este valabilă până la data de 31.03.2022. Prețul din ofertă este evidențiat în tabelul de mai jos și a fost actualizat ca urmare a condițiilor de piață/evoluției prețurilor din sectorul energetic.

Oferta de Serviciu Universal menționată în această notificare este disponibilă și pe pagina noastră de internet, la adresa www.electricafurnizare.ro/preturi-si-tarife, iar Contractul cadru aplicabil, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 88/2015, cu modificările și completările ulterioare, poate fi consultat inclusiv la adresa www.electricafurnizare.ro/asistenta/furnizor-de-ultima-instanta.

Precizăm că, potrivit O.U.G. nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/29.10.2021, în perioada 01.11.2021 – 31.03.2022, clienții casnici vor beneficia de schema de sprijin pentru plata facturilor de energie electrică și gaze naturale. Efectul compensării, exceptării sau plafonării se va regăsi în factura de energie electrică/gaze naturale. Mai multe informații despre aceste facilități și condițiile de acordare pot fi consultate în cadrul paginii dedicate din site-ul nostru: www.electricafurnizare.ro/cms/comunicate-de-presa/2021/compensare-plafonare-facilitati/.

Denunțarea unilaterală a contractului de către client este gratuită și se face cu o notificare transmisă FUI cu cel puțin 21 de zile înainte, conform contractului cadru. Prețul energiei electrice este de 0.93704 lei/kWh (preț fără Tg) și este aplicabil în perioada 01.01.2022-31.03.2022.

Sursa: observatorulph.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare