Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

În cât timp poate fi aplicată o amendă contravențională de la săvârșirea unei fapte

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Conform legislației aplicabile în prezent, faptele de natură contravențională pot fi sancționate cu amendă doar într-o perioadă de timp limitată de la săvârșirea efectivă a acestora. Dacă persoanele în cauză nu sunt amendate în timp util, posibilitatea de a aplica această sancțiune se prescrie. De asemenea, prescripția poate interveni și în alte situații.

Regimul juridic al contraventiilor este reglementat de Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, care stabileste ca principalele sanctiuni contraventionale sunt avertismentul, amenda si prestarea unei activitati in folosul comunitatii. La acestea se poate adauga si o sanctiune complementara, cum ar fi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii.

In ceea ce priveste amenzile contraventionale, autoritatile au la dispozitie sase luni – de la savarsirea faptei – pentru a le aplica. In caz contrar, acestea se prescriu si persoanele in cauza nu mai pot fi amendate.

Din punct de vedere practic, important este momentul sanctionarii. OG nr. 2/2001 este clara, aratand ca termenul de prescriptie este de sase luni de la data savarsirii faptei. In consecinta, o fapta de natura contraventionala care n-a fost sanctionata in sase luni de la data savarsirii nu mai poate fi sanctionata in mod legal”, a declarat, la solicitarea avocatnet.ro, avocatul Dan Felix Tudoriu.

Daca este vorba de contraventii continue, prevederile legale arata ca cele sase luni incep atunci cand savarsirea faptei inceteaza efectiv. „In cazul contraventiilor continue, termenul (…) curge de la data incetarii savarsirii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp”, scrie in actul normativ amintit.

Totusi, exista si situatii in care termenul legal poate fi suspendat, asa cum a subliniat avocatul: „Trebuie retinut ca, daca fapta a fost urmarita ca infractiune, in timpul in care fapta se afla pe rolul organelor de cercetare/urmarire penala sau in fata instantei, acest termen este suspendat. Este o situatie destul de intalnita in cazul accidentelor rutiere, de exemplu, si trebuie avuta in vedere. Pe de alta parte, trebuie retinut si ca, prin legi speciale, pot fi dispuse alte termene de prescriptie”.

Amenzile trebuie comunicate în maximum două luni

Un alt termen pe care autoritatile trebuie sa-l respecte pentru a evita prescrierea amenzilor este cel de comunicare a procesului-verbal de contraventie. Pana in luna ianuarie a acestui an, termenul era de o luna de la data aplicarii sanctiunii, insa acesta a fost dublat începând din 1 februarie.

Astfel, conform OG nr. 2/2001, „executarea sanctiunilor contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii sanctiunii”.

In situatia in care contravenientul primeste amenda in timp util, dar nu vrea sau nu poate sa o plateasca, termenul de prescriptie este considerabil mai mare.

„Daca sanctiunea contraventionala este plata unei sume de bani, acestea sunt venituri publice. Prescriptia este reglementata de Codul de procedura fiscala, iar termenul de prescriptie este de cinci ani. Acest termen curge de la data de 1 ianuarie a anului urmator in care s-a nascut obligatia de plata. Adica daca aveti de plata o amenda din 30 ianuarie 2015, prescriptia se va implini abia la 1 ianuarie 2021″, ne-a explicat Dan Felix Tudoriu.

Contravenientii au posibilitatea de a achita, in cel mult 48 de ore de la comunicarea procesului-verbal, doar jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

Contravenientul poate fi executat silit

Daca persoana sanctionata contraventional refuza sa plateasca amenda, autoritatile au dreptul sa treaca la executare silita, fara alte conditii, a precizat specialistul consultat de AvocatNet.ro.

Concret, legea stabileste ca, daca un proces-verbal de contraventie nu este atacat in instanta, acesta constituie titlu executoriu. Aceeasi regula este valabila si pentru hotararea judecatoreasca irevocabila prin care este solutionata plangerea contravenientului.

„Procesul-verbal neatacat (…), precum si hotararea judecatoreasca irevocabila prin care s-a solutionat plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate”, scrie in OG nr. 2/2001, fiind punctat ca executarea se face in conditiile legale referitoare la executarea silita a creantelor fiscale.

In situatia in care contravenientul refuza sa plateasca si autoritatile nu-l pot executa silit, amenda poate fi inlocuita cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii, mai dispune actul normativ: „In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, acesta va sesiza instanta in circumscriptia careia s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama, dupa caz, si de partea din amenda care a fost achitata. In cazul in care contravenientul, citat de instanta, nu a achitat amenda in termenul prevazut (…), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori incepand cu varsta de 16 ani, de 25 de ore”.

Hotararea de aplicare a sanctiunii prestarii unei activtati in folosul comunitatii este, potrivit documentului mentionat, supusa recursului.

Persoanele sanctionate contraventional pot face plangere in instanta in cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal de contraventie. (C.M.)

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea