Rămâi conectat

Ştirea zilei

În anul Centenarului, Cetatea Marii Uniri la loc de cinste în sportul autohton! La Alba Iulia, finale naţionale la marş, powerlifting şi şah, plus debutul Turului Ciclist al României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Anul Centenarului este unul special pentru Alba Iulia şi în privinţa sportului! Cealaltă Capitală are fireasca onoare de a fi gazda a trei competiţii majore, iar iubitorii sportului din municipiu şi din judeţ se pot bucura de un an prolific şi delecta cu finale naţionale la marş, powerlifting, şah, dar şi cu debutul Turului Ciclist al României 2018.

Cronologic vorbind, şirul competiţiilor majore în municipiul reşedinţă de judeţ va debuta în 25 martie 2018, cu una dintre cele mai importante competiţii de marş din ţara noastră: Campionatul Naţional de Iarnă. După o pauză de 16 ani, ultimele naţionale fiind în 2002 în municipiul reşedinţă de judeţ, în Alba Iulia se va regăsi „spuma” internă a acestei probe, fiind aşteptaţi aproximativ 200 de marşăluitori, la categoriile seniori, tineret, juniori 1, 2 şi 3 şi copii 1, masculin şi feminin, în anii anteriori locaţiile fiind Reşiţa sau Bucureşti. Traseul probei de 20 de kilometri marş va fi în oraşul de jos, pe strada Octavian Goga, în zona Colegiului Economic „Dionisie Pop Marţian”.

*Două finale la powerlifting

Federaţia Română de Powerlifting, cu sediul în Alba Iulia, a prevăzut, în mod logic, în calendarul competiţional al anului 2018 cele mai importante întreceri naţionale în Capitala Marii Uniri. Astfel, în perioada 31 martie-1 aprilie 2018, în incinta Casei de Cultură a Studenţilor se va desfăşura Campionatul Naţional de Powerlifting, juniori II şi juniori I, seniori şi masters, masculin şi feminin. De asemenea, în perioada 17-18 noiembrie, tot la Alba Iulia este programat Campionatul Naţional de Împins din Culcat, juniori II şi juniori I, seniori, masters, masculin şi feminin.

*Turul Ciclist debutează la Alba Iulia

După o absență de 4 ani din calendarul UCI, Turul României va fi reînviat în sfârșit în 2018 cu ajutorul Ministerului Tineretului și Sportului. Cursa va fi de nivel 2.2 și se va desfășura între 18 și 23 septembrie 2018. Deși mai sunt luni bune până la start, a fost stabilit și un traseu provizoriu, compus din 5 etape în linie. Cicliștii vor pleca la drum din Alba Iulia, oraș simbol al Marii Uniri, și vor trece prin Sibiu, Brașov, Focșani, Tîrgoviște, înainte de a ajunge în Capitală. Ministrul Marius Dunca a declarat că va fi un eveniment special, iar la finalul fiecărei etape se va organiza şi un eveniment cultural, existând premizele ca Turul Ciclist al României să fie transmis pe Eurosport.

*Unire prin “sportul minţii”

Federaţia Română de Şah va marca, în anul 2018, Centenarul Unirii cu un program special de concursuri. Concursurile de şah prin care federaţia de specialitate a ales să marcheze Centenarul Unirii vor fi organizate într-un circuit care se va încheia cu o Superfinală la Alba Iulia, în perioada 20-21 noiembrie, imediat după Openul Internaţional al României (12-19 noiembrie). Tot pentru a aniversa 100 de ani de la Marea Unire, au fost elaborate planurile unui concurs inedit de dezlegări în care participanţii vor avea de rezolvat 100 de probleme în 100 de minute. Vor fi organizate patru turnee speciale la Bucureşti, Arad, Iaşi şi Alba Iulia, pentru a marca acest centenar. “Superfinala va fi la Alba Iulia în perioada 20-21 noiembrie, imediat după Openul Internaţional al României, programat în perioada 12-19 noiembrie, tot la Alba Iulia. Şi acest open va fi unul aniversar şi ne propunem ca la start să avem fix 100 de participanţi. Tot pentru a aniversa 100 de ani de la Marea Unire vom organiza un concurs inedit de dezlegări în care participanţii vor avea de rezolvat 100 de probleme în 100 de minute. O altă idee pe care ne propunem să o implementăm este aceea de a organiza sub deviza «În 2018 toate drumurile duc la Alba Iulia» câte un turneu de calificare pentru Openul Internaţional al României în fiecare judeţ din ţară în care asociaţiile judeţene sau cluburile locale care vor sprijini această iniţiativă”, a precizat albaiulianul Marius Ceteraş.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea