În 2015, peste o treime din populaţia României trăia în sărăcie. Persoanele vârstnice reprezintă cel mai afectat segment
Peste o treime din populația României se afla în risc de sărăcie și excluziune socială, în rândul copiilor de până în șase ani procentul fiind de 46%, reiese dintr-un infografic al Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat pe 2015.
„Infograficul arată că România a intrat în Uniunea Europeană în anul 2007 cu un procent de 47% din populație ce trăia în sărăcie după indicatorul AROPE. Indicatorul AROPE este un indicator de sărăcie ce cumulează populația în sărăcie materială (venituri anuale disponibile sub pragul de sărăcie), populația în stare de privare materială severă și populația ce trăiește într-o gospodărie cu intensitate redusă a muncii. În 2015, procentul de populație din România ce trăia în sărăcie scăzuse la 37,3%, respectiv o diminuare a sărăciei cu aproape 10 puncte procentuale”.
Acest nivel al sărăciei plasează România pe locul al doilea în UE28, mai sus decât Bulgaria, ce înregistrează un procent de 41,3% din populație în AROPE, dar în continuare mult peste media UE28 de 23,7% din populație. În Germania și Suedia, acest nivel de sărăcie este chiar sub 20% din populație.
„În ciuda scăderii nivelului de sărăcie la nivelul întregii populații, infograficul arată că această îmbunătățire a situației s-a reflectat mai degrabă asupra unui grup vulnerabil decât în mod uniform asupra populației generale. Astfel, în 2007, aproape 58% dintre românii de peste 65 de ani erau în situație de sărăcie, iar în 2015 această cifră a scăzut cu 24 p.p., până la 33% din populația de peste 65 de ani. Spre deosebire, în 2007, aproximativ 52% din populația copiilor de până în 6 ani era în situație de sărăcie, iar această cifră a scăzut doar cu 6% până în 2015, când s-a cifrat la 46% din această populație”.
Practic, cea mai mare parte a scăderii sărăciei AROPE în România s-a înregistrat în contul populației vârstnice, în timp ce populația foarte tânără a rămas la aproximativ același nivel precum în trecut.
Situația este relativ similară cu ce s-a întâmplat în rândul populației generale a Uniunii Europene, unde aproximativ 17% din populația vârstnică este în sărăcie AROPE, iar 26% din populația sub 6 ani este în acest tip de sărăcie.
Sursa: romaniatv.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Carduri educaționale 2024. Când intră banii în luna noiembrie Peste 650 mii de preșcolari și elevi dezfavorizați vor beneficia și în anul 2024 de sprijin din partea Guvernului, în valoare de 500 lei, prin tichetele educaționale. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a precizat că începând cu data de 18 noiembrie 2024, peste 325 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii23 de ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului