Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

În 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva – ocrotitoarea celor aflați în nevoi

Mădălina Opriș

Publicat

în

În 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva – ocrotitoarea celor aflați în nevoi

În fiecare an, pe 14 octombrie, este celebrată sărbătoarea Sfintei Parascheva. Aceasta este ocrotitoarea celor aflați în nevoi, “dăruitoarea” celor în necaz, a celor care își deschid sufletul în fața moaștelor sale și se roagă cu sinceritate și credință.

În folclor, figura Sfintei coincide cu cea a Sfintei Vineri care ajută tinerele să se căsătorească cu cel harazit de Dumnezeu, care înlesnește nașterea femeilor căsătorite și ia sub aripa sa protectoare animalele sălbatice. În popor, Sfânta Parascheva e percepută ca fiind “mare la trup și urâtă la chip”, dar cu un suflet bun, pentru că-i ferește pe oameni de boli, grindină, trăsnet și pe copii îi apără de deochi. De aici, de la această percepție, i se mai spune și Sfânta Vineri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Citește și: Nume care se sărbătoresc de Sfânta Parascheva

În această zi se îngroapă vara și toamna, cu toate ale ei, bune sau mai puțin bune, pune stăpânire peste întreaga fire. Fetele tinere trebuie să țină Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite așa cum a fost ea. La sate, se fac focuri în curte pentru a alunga spiritele rele. Credincioșii care nu ajung la Iași merg la bisericile sau mănăstirile din apropiere să se roage pentru sănătate, bunul mers al vieții și pentru înlăturarea necazurilor, și fac pomeni pentru morții care nu-și găsesc liniștea, adică pentru aceia care au murit fără lumânare sau au fost îngropați fără preot. Gospodarii care pot și au cu ce, fac în această zi, masă mare, cu bucate alese să mănânce și cei săraci; nu se servesc, însă, poame cu cruce, nuci și castraveți.

Se spune că așa cum va fi ziua de 14 octombrie la fel va fi și Ziua Sfântului Dumitru, pe 26 octombrie, dar și celelalte sărbători de peste an. Se mai spune că, dacă frunzele copacilor îngălbenesc și cad repede, este semn că anul care vine va fi roditor. În dimineața zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie să verifice felul în care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn ca va fi iarnă grea, geroasă. Dacă sunt împrăștiate, iarna va fi blândă. Și, dacă de Sfânta Parascheva nu plouă, atunci iarna va veni curând.

Viața ocrotitoarei Moldovei – SFÂNTA PARASCHEVA

Cunoscută ca fiind ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Parascheva s-a născut în satul Epivat din Tracia, lângă Constantinopol, capitala imperiului Bizantin, și a trăit în secolul al X-lea. A fost crescută de părinți în teamă de Dumnezeu și în deprinderea faptelor bune creștinești, îndeosebi în rugăciune, post și milostenie. De multe ori, Parascheva își dădea hainele bune oamenilor săraci și îmbrăca hainele proaste ale acelora. Aceste fapte de milostenie i-au adus mustrarea și, uneori, bătaie din partea părinților. Dar fecioara nu a renunțat niciodată să urmeze calea lui Hristos. A dovedit acest lucru și mai târziu, după moartea părinților, când a arătat hotărâre în folosirea averii sale.

Citește și: Mesaje de Sfânta Parascheva • Urări și felicitări de bine care pot fi transmise prin SMS pentru Sf. Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei

Într-o zi, când a auzit la biserica cuvintele Evangheliei: “Cine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie”, Parascheva a înțeles că a venit vremea să lase toate și să urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos. Și-a dăruit săracilor partea ei de moștenire și s-a retras la o mănăstire de fecioare lânga Constantinopol. Acolo a dus o viață aspră, după rânduiala monahilor, deși era tânără. A petrecut în post, rugăciune și asceză o bună bucată de timp, până când un înger al Domnului i-a spus să lase pustiul și să se întoarcă în patria sa, deoarece acolo i se cuvenea să moară. Sfânta Parascheva a știut că porunca era de la Dumnezeu și că viața ei este scurtă. După o vreme petrecută în pustie, a plecat la Ierusalim să se închine Sfintelor Locuri ale Patimilor Domnului.

La vârsta de 25 de ani, Cuvioasa Parascheva s-a întors în patria sa, la Epivat, unde a mai petrecut încă doi ani, după care și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos. După moarte, moaștele ei au făcut numeroase minuni, tămăduind pe bolnavi și îndrăciți. În anul 1641, voievodul Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași, primindu-le în dar de la Patriarhia Ecumenică, și le-a așezat în biserica Sfinții Trei Ierarhi. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în urma unui incendiu izbucnit la Trei Ierarhi, moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se găsesc și astăzi. În fiecare an, pe 14 octombrie, are loc pelerinajul la Iași, unde se află moaștele Sfintei.

sursa: calendarulortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui Cireșar. Tradiții și obiceiuri

Numită în tradiţia populară „Cireşar” sau „Cireşel”, în această lună ne bucurăm de aroma şi dulceaţa acestor fructe, care, potrivit soiurilor cultivate la noi, au două perioade de coacere, prima la începutul lunii, iar a doua după jumătatea lunii până spre sfârşitul acesteia.

Denumirea derivă din latinescul „junius”, dar se presupune că s-ar putea trage din „juniores”, care înseamnă „tineret”, această lună fiind menită să sărbătorească populaţia tânără, în epoca romană. Poetul Ovidiu a dat şi explicaţia: zeiţa Iuno (Iunona sau Junona) a revendicat această lună. Iuno era soţia lui Jupiter, iar romanii o considerau zeiţa protectoare a femeilor. Denumirile şi simbolurile lunilor s-au schimbat în timp, unele chiar la cererea Bisericii.

Citește și: MESAJE frumoase, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii de ziua copilului din partea părinților, bunicilorMesaje de 1 iunie

Tradiții și superstiții în luna iunie

Elit - Gustul Desăvârșit

Luna iunie provine și de la zeița “Iuno”, care este protectoarea femeilor căsătorite. De aceea, se spune că luna lui Cireșar este favorabilă nunților, pentru că în această perioadă se vor lega cele mai trainice căsnicii.

Aceste patru săptămâni sunt înconjurate de o serie de superstiții despre vreme și productivitatea anului agricol. Astfel, dacă tună și fulgeră mult în luna iunie, atunci vara va fi noroasă.

Dacă în iunie va fi ploios, atunci, la iarnă, ne vom bucura de belșug. Dacă vântul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grâul va avea roade bogate.

Pe lângă superstiții, luna iunie este înconjurată și de multe obiceiuri, cele mai multe în data de 24 și 29 ale lunii, când se sărbătorește Drăgaica, respectiv Sânpetrul de Vară.

Din bătrâni se spune că la Sânpetru de Vară (Sfântul Petru) apar licuricii. Aceştia reprezintă scântei care se formează pentru că sfântul plesneşte din bici. Se spune că acei licurici sunt trimişi de Sfântul Petru pentru a-i ghida pe oamenii rătăciţi în pădure.

În a doua jumătate a lunii, credincioșii creștini țin Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și pomenesc și Sfinții Recoltelor. Vara începe de ziua lui Onofrei, pe 12 ale lunii, adică ziua Sfântului Onufrie.

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi Sînzienele

În data de 24 iunie, creştinii ortodocşi şi catolicii prăznuiesc naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Acestui praznic i se suprapune o sărbătoare câmpenească, consacrată zânelor bune, cunoscută în popor sub numele de Sânziene sau Drăgaica. Sărbătoarea marchează începutul verii, pentru că în jurul datei de 21 iunie este solstiţiul de vară sau vară astronomică.

Potrivit mitologiei populare, Sânzienele sunt zeiţe ori zâne virgine, de o frumuseţe sclipitoare, care trăiesc ascunse de ochiul omenesc în desişurile nepătrunse ale pădurilor şi se fac simţite de pământeni doar în noaptea de 23 spre 24 iunie, odată cu deschiderea cerurilor, când încep a umbla pe pământ sau a pluti prin aer, sărbătorind miezul verii prin dansuri şi cântece atât pe câmpuri, cât şi în poiene. După unele legende, Sânzienele se prind în horă dezbrăcate în mijlocul pădurilor, iar oamenii care, curioşi din fire, îndrăznesc să tragă cu ochiul către ele, sunt blestemaţi să rămână muţi sau damblagiţi.

Sânpetru de vară

În data de 29 iunie, Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. În calendarul popular, ziua de 29 iunie poartă numele de Sânpetru de vară (sau sărbătoarea lupilor) şi marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Acum se “calc” ceapa şi usturoiul.

“Fiind cel mai cunoscut sfânt din calendarul popular, Sân Petru de Vară e sărbătorit prin trei zile de post şi abţinere de la munca fizică, corespunzătoare a trei mari calităţi, ce-i sunt recunoscute: în trecut umbla cu Dumnezeu pe Pământ, ambii fiind deghizaţi în oameni simpli, nevoiaşi, care îi vindecau pe credincioşi de diferite boli; pe de altă parte Sân Petru este considerat patronul lupilor, având puterea să le încleşteze gura timp de 40 de zile pentru a-i proteja, astfel, pe bunii creştini; nu în ultimul rând, Sân Petru este apreciat şi ca un stăpân al grindinii, deoarece trei zile a fiert piatra în cer, mărunţind-o şi albind-o, ca să nu fie distruse în totalitate recoltele oamenilor”, spune cunoscutul etnolog mehedinţean Isidor Chicet (Publicaţia „Răstimp” – revistă de cultură şi tradiţie populară a judeţului Mehedinţi).

Rusaliile. Obiceiuri tradiţii şi superstiţii de Rusalii

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Hristos. Rusaliile se celebrează în fiecare an la 50 de zile după Paşte.

Există credinţa că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, şi se va îmbolnăvi de boala cunoscută sub denumirea populară de “luat din Rusalii”.

În mediul rural, credincioşii duc la biserică, în ziua de Rusalii, crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se împodobesc mormintele, dar şi casele și icoanele, deoarece se zice că au puterea de a alunga spiritele rele.

În anumite zone ale ţării, oamenii obișnuiesc să poarte cu ei leuştean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de Iele.

În Oltenia, de Rusalii, se practică Dansul Călușarilor, un dans considerat vindecător, care aduce sănătate și noroc. Cete de câte 7-8 tineri merg din casă în casă în a doua zi de Rusalii pentru a alunga spiritele malefice. Oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare.

În Ardeal, are loc “Împănatul boului”, o procesiune ce se desfășoară pe ulițele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu flori. Când alaiul ajunge în fața bisericii, preotul îl sfinţeşte, apoi le dă de băut participanților. Apoi, boul va fi eliberat, iar o tânără trebuie să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Există credinţa că acea fată se va căsători în anul ce urmează.

Un alt obicei din Ardeal este “udatul nevestelor” cu apă, pentru ca acestea să rămână sănătoase și frumoase în tot restul anului.

În cele două zile de Rusalii, nu este bine să munceşti deloc, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi, deoarece nu le cinsteşti ziua. De asemenea, nu se intră în vie, nu se merge prin locuri pustii, pe lângă păduri sau pe lângă fântâni pentru a evita pericolul de a întâlni spirite rele.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE frumoase, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii de ziua copilului din partea părinților, bunicilor • Mesaje de 1 iunie

Copiii ocupă cel mai important loc în viața părinților, iar zilele de naștere a micuților sunt considerate cele mai semnificative sărbători ale anului.

Desigur, cu această ocazie specială, veți acorda o atenție deosebită pregătirilor de sărbătoare, dar nu uitați și de mesajele de la mulți ani frumoase, care vor completa surpinzător scenariul zilei de naștere. Până la urmă, puii voștri își așteaptă sărbătoarea personală un an întreg!

Fie că aveți un pici de 1 an, unul care merge deja la școală sau un adolescent de 17 ani, ziarulunirea.ro  vă pune la dispoziție cele mai frumoase mesaje de la mulți ani pentru copii care o să vă ajute, cu siguranță, în organizarea unei sărbători minunate!

Elit - Gustul Desăvârșit

Mesaje de la mulți ani pentru copii din partea părinților, bunicilor, colegilor de clasă

-Astăzi, s-a ivit soarele de după nori și au cântat păsările melodii lor vesele pentru a vesti că tu ai zi de naștere! Te așteaptă un drum lung și dificil în viață, dar cel mai important e să crezi în tine și să știi că vei reuși, pentru că noi, părinții și prietenii tăi vom fi mereu alături!

-Privește spre cer! Fiecare stea reprezintă un copil. A ta este cea mai strălucitoare și frumoasă dintre toate, pentru că astăzi este ziua ta de naștere. Fie ca viața să-ți fie încălzită de lumina ei magică, strălucirea ei să-ți călăuzească calea, iar măreția stelei să îndepărteze toată tristețea. La mulți ani!

-Copil dulce, chiar dacă încă ești micuț, îți doresc să crești frumos, sănătos, inteligent, fericit, să-i bucuri pe mama și tata și întreaga lume. Să ai o copilărie frumoasă ca în povești, prieteni devotați, emoții plăcute și multe surpize care să-ți îndeplinească toate capriciile tale nevinovate.

-La mulți ani, pui de om! Îți doresc succes la școală, să înveți bine, astfel încât părinții tăi să fie mândri de tine. Să-I asculți și să-i respecți, să nu-i jignești, pentru că părinții te iubesc foarte mult!

-Draga noastră copilă! Îți dorim îndeplinirea tuturor dorințelor, iar mama și tata te vor ajuta în asta. Fii amabilă cu lumea din jurul tău. Să știi doar de problemele pe care mama și tata le pot rezolva în cinci minute. La mulți ani!

-Scumpul nostru copil! Pentru tine, totul este abia la început. Fie ca îngerul tău păzitor să-ți păstreze iubirea și credința. Să ai rezultate remarcabile și să ne bucuri pe noi și pe profesori. Să faci bine și să devii o persoană demnă. Să crești deștept, educat și amabil! Ești viitorul nostru!

Mesaje Scurte Pentru Copii

Un cuvânt plăcut adresat copilului de ziua de naștere îl va înveseli, iar dorințele sincere îl vor inspira și îi vor da încredere în sine. De aceea, nu ezitați să citiți aceste mesaje scurte pentru copii pentru o formulare cât mai potrivită.

-Copilul meu, azi ai o sărbătoare – ziua de naștere! Familia ta este mândră de tine, tu ești un soare frumos pentru noi. Cel mai dorit, drag și scump. Acum viața noastră nu este în zadar.

-Dragostea noastră micuță, te felicităm! Ești copilul pe care ni l-am dorit mereu. Ești cea mai bună! Crește cuminte și sănătoasă, sub ocrotirea Maicii Domnului!

-Felicitări, la mulți ani! Îți doresc fericire, bucurie! Să ai mulți prieteni, pentru a-ți face viața mai distractivă. Îți doresc zâmbete ca să alunge tristețea. Și soarele mereu să strălucească pentru tine. Faptul că te-ai născut – deja e o sărbătoare!

-Dragul nostru, vom fi mereu alături de tine! Împreună vom trece peste toate greutățile. Suntem foarte fericiți că ne-ai ales pe noi ca părinți. La mulți ani!

-Puiule, ai mai crescut cu încă un an! Ai devenit nu doar mai în vârstă, dar și mai inteligent, mai dulce și mai frumos. Ești cea mai scumpă priveliște din ochii noștri. La mulți ani!

-Ca o prințesă, fii frumoasă și fericită! Mănâncă terci ca să crești, dar nu doar în corp, ci și în minte, suflet și faptă! Ești bucuria noastră!

-Crește sănătos și fericit, iubitule copil! Ia de la tata mintea și tăria, de la mama frumusețea și ingeniozitatea, iar de la bunici – înțelepciunea și răbdarea! Crește spre bucuria tuturor. La mulți ani!

-Felicitări! Ești sufletul nostru! Să crești inteligent, puternic, de succes și să ne aduci tuturor bucurie!

-Te iubim, copile! Fii amabil, inteligent, puternic și nu uita de poveștile copilăriei!

-La mulți ani! Ura! Toată lumea îți aduce azi cadouri și flori. Să ai o zi cât mai fermecătoare și mai distractivă! Ești bucuria și grija noastră.

-Ziua ta de naștere este pentru a-ți spune: te vom lăsa să mergi pe drum singur, păzindu-te din spate. Vom crede în tine mereu și te vom aștepta întotdeauna. Pentru că te iubim!

-Micuțul nostru, vrem ca dorințele tale să se împlinească, să-ți găsești fericirea și pe calea vieții tale să nu plouă!

-La mulți ani! Ești cel mai scump din lume! Împreună cu tata îți dorim împlinirea viselor, multe jucării de pluș, multe mingi și dulciuri! Te iubim cel mai mult!

-La mulți ani, puiule! Crește și înflorește! În viață, îți dorim bucurie și fericire! Să ai tot ce poftești!

-Ziua de naștere este cea mai bună sărbătoare. Felicitări, odorașule! Fie ca visele tale să devină realitate – pentru asta te-ai născut!

-De ziua ta, băiatul meu, îți doresc întregul pământ – păduri, mări și oceane, țări exotice și insule nepopulate. Vreau să cucerești munții, dar oriunde nu te-ai duce, să nu uiți că acasă te așteaptă părinții tăi iubitori.

-A trecut încă un an și din nou vin oaspeții cu darurile mult așteptate. Îți dorim zâmbete și fericire, râsete și bucurie, prieteni credincioși și o cale directă, munți de ciocolată și toate celelalte dulciuri îți dorim să le găsești!

-Iepuras, la multi ani! Ai crescut foarte mare și vreau ca totul să fie bine la tine. Să ai mulți prieteni, multe jocuri, multe râsete. Glorie și succes în sportul pe care îl practici. Și multe urări de bine! Să știi că efortul tău te va ajuta în viață!

-La mulți ani! Ai devenit mai inteligent cu încă un an! Ai început să sari în sus, ai început să fugi departe. Te uiți cu atenție și îți cauți jucăriile. Ai început să mănânci mai bine, deci – ai crescut mare! Azi este sărbătoarea ta – la mulți ani, puiul meu!

-Azi e o zi minunată, mult așteptată – e ziua ta! Să porți în inimă numai bucurie și să ai în casă mai multă distracție. La mulți ani, fetiță dulce!

Mesaje de la mulți ani pentru fiică, fiu, nepoți de 1 an

Distracția, cadourile și tortul – toate acestea sunt, desigur, atributele integrante ale primei onomastici, dar totuși fără felicitări este dificil de imaginat o sărbătoare. Așadar, v-am pregătit aceste mesaje de la mulți ani pentru fiică, fiu, nepoți de 1 an pentru inspirație.

-Acum un an a apărut o comoară în casa noastră, gălăgioasă, mică, dar atât de scumpă și iubită. Vreau să-i doresc bebelușului nostru să fie mereu înconjurat de dragoste, să înceapă cu realizările mici în viață, de exemplu primii pași, să aducă numai zâmbete vesele și să aibă o energie nesfârșită pentru a putea cunoaște această lume atât de mare și interesantă.

-Felicitări cu prima aniversare! Să crească copilul sănătos și fericit, iar lumea pe care o descoperă acum să nu-l dezamăgească niciodată!

-Felicitări, soare drăguț, cu primul tău anișor, cu prima ta zi semnificativă! Îți doresc să mergi pe drumurile cu noroc, să crești un copil sănătos, iubit, bun și fericit. Tu ești cea mai mare bucurie pentru întreaga familie!

-Scump auraș, te felicit cu primul an de viață! În această zi frumoasă, îți doresc să nu crești capricios, ci dornic de a învăța lucruri noi, ca să devii din ce în ce mai independent. Îi felicit și pe părinții tăi cu raza de bucurie care astăzi împlinește un an. Le doresc nopți liniștite, motive de mândrie și să se bucure cu adevărat de micile tale victorii.

-Felicitări cu prima zi de naștere! Astăzi ai deja 1 an! Îți doresc o copilărie fără griji, multe cuvinte frumoase, prieteni buni, o mulțime de bomboane, înghețată și jucării. Bucură-te zilnic de fiecare zâmbet al mamei și fă pași încrezători spre tata. La mulți ani, scumpete!

-Felicitări comorii tale mici cu primul an de viață, care a devenit pentru el primul pas în această lume! Vă doresc, dragi părinți, fericire și răbdare în creșterea copilului, să-i dea Domnul un destin minunat!

-Cât de repede a trecut acest an și iată că a sosit și prima ta zi de naștere! Îți doresc să crești un copil sănătos, curios, bun și fericit!

-Felicitări puștiului cu primul său an de viață. Să crească sănătos și inteligent ca să-i bucure pe părinți. Să zâmbească mai des, să plângă mai rar, să rămână mereu entuziasmat și mulțumit de tot ce există în această lume, să învețe lucruri noi și să fie cel mai bun copil din lume.

-Un eveniment splendid – primul anișor! Felicitări, iepuraș. Îți doresc o mulțime de lucruri noi, interesante, amuzante, fascinante, impresionante și frumoase din această lume. Crește, cucerește noi înălțimi, bucură-i pe mama și tata, joacă-te cu bunicii, distrează-te, dansează și cântă, visează și fii un copil fericit!

-Azi este prima ta aniversare, dar să știi că încă multe momente magice te așteaptă pe parcurs. Îți dorim o cale unde să întâlnești doar bunătatea, iar norocul să te țină de mână.

-Cât de repede ai crescut, îngerașul meu. Parcă nu demult ți-am cerșit primul zâmbet. Îți dorim să ai o dezvoltare armonioasă, un munte de bomboane și să râzi azi cel mai tare, fiind înconjurat de cei mai dragi.

-Scutecele degrabă vor fi date uitării, iar “bebeluș” nu te mai pot numi. Crești și ne bucuri sufletul! Îți dorim să fii un copil curajos și să nu ai timp de plictiseală!

-Ascultă părinții, dormi și mănâncă bine. Alte griji la această vârstă n-ar trebui să le ai!

-Timpul se scurge și tu crești atât de repede, devii mai mare și mai independent. Ți-aș da toate stelele de pe cer ca să-ți poarte noroc!

-E prima ta aniversare, copilă energică! Vrem ca frumoasa ta copilărie să trăiască mereu în inimă. Deja știi atât de multe și încă te mai așteaptă sute de descoperiri!

-Copilaș scump și drăgălaș! Fii la fel ca tata – puternică, bună și îndrăzneață, și ca mama – blândă și delicată. Lumea să fie bună cu tine, iar fericirea să te însoțească mereu.

-Îngerașule! Bucură-te de momentele dulci ale vieții, fugi, sari, joacă-te cu prietenii, mănâncă ciocolate și crește sănătos!

-Îi dorim micului prinț să devină un rege, să aibă un castel privat cu multe etaje și să-și găsească regina frumoasă!

-La mulți ani, prințesa noastră! Fie ca lumea să strălucească ca soarele pentru tine, aducând daruri, bucurie și prieteni adevărați, cu care distracțiile vor fi de neuitat! Fiecare zi să fie în culorile curcubeului!

-Draga noastră, nu te grăbi să crești! Când ai apărut în viața noastră, am vrut să îmbrățișez întreaga lume! Ești suflețelul nostru frumos! Nu știu la ce ai visat în acest an, dar deja poți să te gândești la următorul vis, până la împlinirea a doi anișori, când vei putea sufla lumânările de pe tort! Noi te iubim și te asigurăm că îți vom îndeplini toate capriciile de prințesă!

Mesaje de la mulți ani pentru copilul de 3 ani

Porniți imaginația și veniți cu ceva special și plăcut pentru eroul ocaziei, de exemplu cu unul din aceste mesaje de la mulți ani pentru copilul de 3 ani. Micul omagiat vă va mulțumi cu un zâmbet sincer și cu ochii strălucitori!

-Soarele nostru mic și zâmbitor, să ai o zi de naștere fericită! Ai deja 3 ani. Ești bucuria și fericirea noastră. Îți dorim multă energie ca să cunoști această lume fascinantă și să descoperi în fiecare zi lucruri noi. Te iubim foarte mult! Te îmbrățișăm!

-Copil minunat, astăzi faci 3 ani! La mulți ani! Îți urez impresii vii și noi descoperiri, fiecare zi să fie mai uimitoare decât precendenta, iar zâmbetul și bucuria să fie prietenii tăi!

-Astăzi copilul vostru împlinește 3 ani. Fie ca copilăria să-i fie cea mai interesantă și fericită. Jucăriile să nu se rupă, bomboanele să nu se termine, desenele animate să nu se oprească, iar părinții să nu se certe. Să aibă parte numai de minuni!

-Cu ziua ta de naștere, floricica mea mică. Ai deja 3 ani și poți alerga sigur în întâmpinarea viselor tale. De când ai apărut, lumea a devenit mai frumoasă, mai luminoasă, mai bună. Ești un omuleț atât de sincer și vesel. Vreau să-ți urez ca fiecare zi să fie plină de zâmbete, noi aventuri și bucurie.

-Draga mea, azi împlinești 3 anișori. Îmi doresc să explorăm împreună această lume minunată! Zâmbește des, fii un copil ascultător, iar noi, părinții tăi, te vom crește în dragoste și armonie!

-Felicitări, iepurașul nostru! Au trecut 3 ani de când am fost binecuvântați și îngerii ne-au adus fericirea în casă. Să-ți fie viața întotdeauna veselă, fără griji și interesantă. Crește și încălzește-ne inimile cu zâmbetul tău sincer.

-Felicitări cu această dată magică, cu aniversarea de 3 anișori! Îți doresc zile pline cu dulciuri, interesante și vesele, curioase și fericite. Pictează această lume cu visele tale colorate!

-Scumpete mică, fie ca bucuria să nu se termine niciodată pentru tine, să te înconjoare prieteni adevărați, iar familia să-ți fie fericită! Astăzi e ziua ta de naștere și tot ce trebuie să faci e să despachetezi cadourile și să fii veselă!

-Micuțul meu! Să te bucuri de copilărie, să-ți rămână sufletul curat, să nu grăbești viața, să primești multe cadouri drăguțe și toată lumea să-ți zâmbească – iată ce-ți doresc eu de ziua ta!

-Îți doresc să fii sprijinit de adevărații tăi prieteni de-a lungul vieții, să fii încrezut în înțelegerea și susținerea părinților, iar pe drum mereu să te însoțească razele soarelui, astfel încât să zâmbești necontenit.

-La mulți ani, iubitul meu copil! Fie ca totul să fie așa cum îți dorești, iar soarele să strălucească mereu pe strada ta, astfel încât să poți alerga, să te poți plimba și distra cu prietenii! Fii sănătos și vesel!

-Micul nostru inventator! Felicitări! Cât mai multe aventuri distractive și un drum larg în viață!

-Ești mândria părinților și îți dorim o sărbătoare minunată! Fie ca povestea vieții să-ți umple zilele cu scene frumoase: zânele care îți împlinesc dorințele, prinții care te iubesc și castelele în care ești cea mai fericită!

-La mulți ani celui mai bun băiat! Fie ca mereu să ai noroc și să fii în bună dispoziție! Tot ceea ce vrei și la ce visezi să se realizeze, să crești într-o lume plină de culoare, unde domină bunătatea!

-O viață fără griji și fără probleme îți doresc, exact ca-n desenele animate! Fii activ și fă-ți prieteni, pentru că viața cu ei, cu siguranță, este mult mai distractivă!

-Îi dorim omagiatei ca toate fetele din ogradă să dorească să fie prietenele ei, iar toți părinții să-i invidieze pe mama și tata cu un așa copil dulce!

-Dragul nostru, astăzi vei sufla lumânările de pe tortul tău aniversar, iar noi ne vom aminti de primele tale realizări: primul cuvânt, primii pantaloni rupți, primul joc, desenul animat preferat, prima zi de grădiniță și multe altele. Ne dorim ca lumânarea nouă adăugată tortului în fiecare an să fie marcată în viitor de noi realizări semnificative!

Felicitări frumoase cu ocazia primului jubileu – 5 ani

La primul jubileu, copilul este deja mai conștient de faptul ce înseamnă o zi de naștere. Aici v-am pregătit cele mai drăguțe felicitări frumoase cu ocazia primului jubileu – 5 ani. Odorașilor voștri le vor plăcea, cu siguranță, aceste urări amuzante și amabile.

Datorită acestor felicitări frumoase cu ocazia primului jubileu – 5 ani, eroul ocaziei va simți că este protagonistul a ceea ce se întâmplă.

-Felicitări cu a 5-a aniversare, dragul nostru copil! Pentru noi, părinți, cel mai important lucru este să fii sănătos. Iar vrăjitorului bun îi cerem doar să îndeplinească toate dorințele comorii noastre mici!

-Felicitări cu aniversarea, copil minunat! Fie ca această lume să fie plină de culoare și plină de bucurie la cei 5 ani ai tăi, să descoperi în fiecare zi ceva nou și interesant pentru tine, să primești multe ciocolate care să-ți facă dispoziția dulce!

-O zi de naștere fericită, copilul meu iubit! Ai deja 5 ani. Ai crescut atât de repede, iar eu nu mă pot sătura să savurez chipul tău de înger. Îți doresc să nu pierzi niciodată curiozitatea și să rămâi un copil vesel și ascultător. Mami și tati te iubesc!

-La mulți ani, îngerul meu. Îți doresc, la cei 5 ani împliniți, să te joci cu interes, să surprinzi părinții în fiecare zi și să cucerești toată lumea cu zâmbetul tău.

-La cei 5 ani, îți urez multe zâmbete, împlinirea tuturor viselor și emoții fericite! Fiecare clipă din viață să-ți aducă numai plăcere! Întotdeauna să ai un curcubeu peste fereastră, soarele să fie strălucitor, vremea să fie caldă, iar zâmbetele vesele.

Urări de la mulți ani pentru copiii de 6 ani

Îți poți felicita piciul cu propia lui sărbătoare prin aceste minunate urări de ziua de naștere a copilului tău.

-Copilă blândă, pe zi ce trece devii tot mai frumoasă. Îți urez ca viața să fie ca o ciocolată foarte dulce și cu multe surprize și cadouri.

-Să fii fericit, copile! Viața să fie ca o dulceață și să te bucuri de fiecare moment din ea.

-Ești un copil minunat, bun și frumos! Mama și tata te iubesc tare și te apreciază nemărginit. Ești cel mai ascultător copil din lume. Felicitări!

-Să-ți fie casa astăzi plină de cadouri, dulciuri, un tort imens și prieteni. Visele din copilărie să devină reale la maturitate, iar iubirea infinită a părinților să te călăuzească toată viața.

-Zâmbește larg, râde și joacă-te. Lumea e deschisă pentru tine, deschide-ți și tu sufletul pentru ea! Nu răni pe nimeni, fii întotdeauna puternic și îndrăzneț. Obține plăcerea vieții și nu te teme de nimic!

-Îți doresc să primești astăzi cadourile la care toate fetele de vârsta ta visează, să ții pasul cu școala, să lupți pentru cunoștințe și să deschizi ușile spre noi distanțe necunoscute! Scumpa noastră, iubirea noastră părintească te va însoți oriunde. Vrem să afli multe lucruri și chiar să greșești, să cazi, ca apoi mândră și încrezută să te ridici.

-Mulți ani celui mai brav copil! Astăzi promitem că vei primi multe daruri dulci! Fie ca ziua ta de naștere să fie ca în filme – un tort multietajat, cadourile multdorite și emoțiile multașteptate. Viața ta să fie mai dulce și mai gustoasă ca mierea!

-Astăzi este ziua ta de naștere! Îți doresc să te distrezi din inimă și să primești darurile dorite! Crește mare și puternic, crede în tine, pentru că visele doar așa, de cele mai multe ori, devin realitate!

-Felicitări cu ziua ta de naștere! Ești abia la începutul unui drum mare. Trăiește în așa fel încât oamenii să nu te rănească, scopurile să fie atinse, iar prietenii și părinții să fie mândri de tine.

-Celui mai bun, celui mai frumos, celui mai inteligent, celui mai modest și uneori neliniștit copil – un sincer la mulți ani!

-Ai crescut în fericire și înconjurat de bunătate! Acum vrem să-ți găsești prieteni sinceri, să fii curajos ca un tigru, iar mama și tata te vor ajuta în tot ce vor putea! Să petreci azi un timp minunat!

-Să te bucuri întotdeauna de viața ta, iar odată ce vei experimenta gustul victoriei, să rămâi un câștigător pentru totdeauna în tot ceea ce vei face. Să ai putere și sănătate pentru realizarea tuturor viselor.

-Puișorul nostru! Urmează-ți visele cu demnitate, cu mândrie și curaj! Fie ca succesul să-ți inspire sufletul, iar viața să-ți dăruiască mult noroc.

Mesaje scurte de la mulți ani pentru copii de 10 ani

Atunci când alegeți o felicitare, trebuie luată în considerare vârsta copilului, sexul său, precum și natura și interesele. Aici veți găsi cele mai potrivite mesaje scurte de la mulți ani pentru copii de 10 ani.

Felicitările sub orice formă sunt foarte plăcute de acceptat la zilele de naștere, în special pentru un copil independent de 10 ani. Inspirați-vă din exemplele de mai jos de mesaje scurte de la mulți ani pentru copii de 10 ani.

-Felicitări cu această aniversare mică, dar importantă! Fie ca toate dorințele care ți le pui când sufli lumânările de pe tort să se împlinească cât mai curând. Să ai succes la școală și prieteni buni, adevărați. Să primești cele mai distractive cadouri și întotdeauna să zâmbești, să-i faci pe părinții tăi fericiți!

-Astăzi vreau să te felicit cu a 10-a aniversare. Această zi te face nu doar mai mare, dar și mai înțelept, independent și responsabil. Vreau să-ți urez împlinirea tuturor viselor, distracție nelimitată și emoții vii. Nu te grăbi să crești, bucură-te de copilăria minunată și fascinantă.

-Felicitări cu o frumoasă sărbătoare, cu a 10-a aniversare! Îți doresc prieteni sinceri, success la școală, hobby-uri interesante și viață fericită.

Urări de la mulți ani pentru copiii de 10 ani – 16 ani

Aceste urări frumoase de la mulți ani pentru copii vor transmite căldura sufletească și grija apropiaților, fie că le vor rosti părinții sau rudele, fie că vor fi postate pe facebook, transmise prin sms sau spuse tete-a-tete.

-Iepuraș, ești încă copil, dar aproape un adult! Fie ca în inima ta să bată necontenit fericirea, zâmbetul pe buzele tale să înflorească, iar întreaga lume să te accepte cu dragoste.

-Crești un voinic, spre fericirea noastră, și ne mândresc de tine mult! Fie ca dorințele tale să fie întotdeauna îndeplinite și să ai înainte încă mulți și buni ani!

-Dragul nostru! Viața e plină de daruri de iubire, atenție, prietenie, bucurie și distracție! Îți dorim să le obții pe toate! Învață cu sârguință și crește sănătos! Pe drumul vieții fă cunoștință cu cei mai demni oameni și ia exemple bune de la ei. Te-ai maturizat cu încă un an, dar pentru noi mereu vei rămâne copilașul nostru scump!

-Micuța noastră, ai o mulțime de energie și ești foarte ageră! Îți dorim ca această energie să fie suficientă pentru mulți ani înainte și să o irosești doar pe fapte bune. Ne-am dori ca toate calitățile tale spirituale să nu rămână în urma înălțimii și greutății: să înveți bine, să citești mai mult, să descoperi lucruri noi.

-Ești inteligent, responsabil, înveți bine și vrem să-ți spunem că mama și tata sunt foarte mândri de tine. Astăzi te așteaptă cel mai minunat foc de artificii.

-Dimineața te duci la școală. Crești în înălțime. Nu ești leneș și înveți bine. Vai de mine! Ce băiat mare am! Sper ca toate fanteziile tale să fie adeverite la maturitate. Dar pentru asta trebuie să rămâi la fel de ascultător!

-Astăzi ai devenit un pic mai mare. Suflă toate lumânările de pe tort și puneți o dorință. Nu! Un million de dorințe! Astăzi de poate!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

28 mai: Memorandumul Transilvaniei. Liderii românilor din Transilvania prezintă petiția împăratului Austro-Ungariei Franz Josef

Ziarul Unirea

Publicat

în

28 mai: Memorandumul Transilvaniei. Liderii românilor din Transilvania prezintă petiția împăratului Austro-Ungariei Franz Josef

Memorandumul a reprezentat o petiţie semnată de liderii românilor din Transilvania şi adresată în 1892 împăratului austro-ungar Franz Joseph. Acesta prezenta consecinţele instaurării dualismului austro-ungar şi cuprindea principalele revendicări ale românilor transilvăneni, printre care se număra recunoaşterea drepturilor politice şi confesionale.

Totodată, memorandumul se dorea a fi un semn de protest faţă politica de maghiarizare practicată de autorităţi împotriva românilor din Ardeal şi faţă de persecuţiile la care erau supuşi aceştia, cuprinzând o analiză bine documentată a situaţiei economice, politice, sociale şi culturale a românilor transilvăneni de la formarea dualismului austro-ungar în februarie 1867.

A fost al treilea moment major de manifestare al ardelenilor faţă de tendinţele evidente de deznaţionalizare promovate de autorităţile maghiare, după Supplex Libellus Valachorum (1791) şi Pronunciamentul de la Blaj din mai 1868.

Elit - Gustul Desăvârșit

Memorandumul a marcat apogeul luptei de emancipare a românilor din Transilvania din sec al XIX-lea, aducând problema românească în conştiinţa europeană.

Motivele apariției Memorandului

După Ausgleich-ul din 1867, românii, deși populație majoritară în Transilvania, nu aveau un statut oficial de etnici. Memorandul a fost scris de un comitet format din Partidului Național Român:

– Ioan Rațiu – președinte,
– Gheorghe Pop de Băsești și Eugen Brote- vicepreședinți
– Vasile Lucaciu – secretar general
– Septimiu Albini – secretar.
– D. P. Barcianu, Theodor Mihali, Vasile Ignat, Alexandru Filip, Ludovic Ciato, Patrichie Barbu, I. Tripon, Nicolae Christea, Gavril Manu, Dimitrie Comșa, Aurel Suciu, I. Nichita, Mihai Veliciu, Gavril Lazăr, Iuliu Mera, Gherasim Domide, A. Popovici, Rubin Patița, Iuliu Coroianu și Vasile Rațiu – membri

Erau solicitate drepturi politice pentru români și denunțarea politicilor de intoleranță față de români existente în regatul ungar.

Situația românilor a ajuns să fie remarcată și de personalități politice din alte țări. Ambasadorul Belgiei la Viena, Borchgrave, îi scria ministrului de externe Merode Westerlo, într-un raport din 19 nov. 1892:

„Dintre popoarele care trăiesc sub dominația maghiară, românii sunt cei mai nemulțumiți. Acești strănepoți ai lui Traian nu pot uita că sunt frații românilor din regatul înfloritor și prosper.”
—Borchgrave

Georges Clemenceau, scria în ziarul La Justice din 12 mai 1884:

„Românii sunt lipsiți de orice drepturi politice… În număr de 3,5 milioane, ar avea dreptul, proporțional, la 75 de deputați din cei 417 câți are camera și nu au niciunul.”
—Georges Clemenceau

Elaborarea petiţiei. Respingerea delegaţiei

Între 12 şi 14 mai 1881 la Sibiu a avut loc conferinţa de unificare a Partidului Naţional Român din Transilvania, prilej cu care liderii noului partid au hotărât trimiterea unui memoriu Curţii de la Viena, care să aducă problema românilor transilvăneni în atenţia opiniei publice europene. Memorandumul a fost redactat de Iuliu Coroianu şi elaborat la Sibiu în prezenţa lui Ioan Raţiu, preşedintele PNR, Vasile Lucaciu, Gheorghe Pop de Băseşti, Eugen Brote şi Septimiu Albini.

Petiţia a fost aprobată la 25 martie 1892 şi prezentată la Viena pe 28 mai 1892 de o delegaţie compusă din 300 de reprezentanţi a tuturor stărilor din Transilvania: intelectuali, meseriaşi, lucrători. La cererea guvernului de la Budapesta, împăratul Franz Joseph nu a dorit să primească delegaţia, deşi nu cunoştea conţinutul memorandumului, apoi l-a trimis autorităţilor maghiare. Acest fapt a nemulţumit profund pe români, care au considerat că împăratul nu doreşte rezolvarea problemelor naţionalităţilor din Imperiu. Autorităţile maghiare au trimis petiţia prefectului de la Turda cu specificaţia de a fi returnat lui Ioan Raţiu. Motivaţia invocată a fost că Ministerul de Interne nu este dispus a înainta împăratului „memorii ale unor indivizi” pe care nu-i socoteşte îndreptăţiţi a reprezenta poporul român.

MEMORANDUL ROMÂNILOR DIN TRANSILVANIA, BANAT ŞI UNGARIA către

Majestatea Sa Imperială şi Regală Apostolică Francisc Iosif I, Împărat al Austriei, Rege Apostolic al Ungariei, Rege al Boemiei, Dalmaţiei, Croaţiei, Slavoniei, Galiţiei, Lodomeriei şi Iliriei, Arhiduce al Austriei, Mare Duce al Cracoviei, Duce al Lorenei, Duce al Salisburgului, Stiriei, Carintiei, Carneolei, Bucovinei, Silesiei, Superioare şi Inferioare, Mare Principe al Transilvaniei, Margraf al Moraviei, Comite Princiar al Habsburgului şi Tirolului etc. etc. etc.

MAJESTATEA VOASTRĂ IMPERIALĂ ŞI REGALĂ APOSTOLICĂ!

PREA GRAŢIOASE DOAMNE,

Reprezentanţii Românilor din ţările Coroanei Ungare a Majestăţii Voastre, întrunindu-se în zilele de 20 şi 21 ianuarie 1892 în conferinţă la Sibiu au constatat că Românii sunt nemulţumiţi cu situaţia politică creiată de sistemul de guvernământ inaugurat în anii 1866-1868 şi cu întreaga desvoltare a vieţii noastre publice de atunci şi până acum, nu mai au, după tristele experienţe, pe care le-au făcut, nici o încredere în dieta dela Budapesta şi în guvernul maghiar, şi după lungi şi mature cumpăniri, au căzut cu toţii de acord, că e o chestiune de prudenţă patriotică, ca Românii să nu mai facă încercarea de a se folosi de dreptul lor de a alege deputaţi, ci să se considere ca nefiind reprezentaţi în dieta ţării lor.

Din însărcinarea acelei conferinţe, în care au fost reprezentaţi toţi Românii din Cisleithania, ne prezentăm cu omagială supunere la treptele gloriosului Tron al Maiestăţii Voastre, ca să atragem părinteasca luare aminte a Majestăţii Voastre asupra primejdiilor ce rezultă pentru Patria comună din actuala politică de stat şi să aducem la cunoştinţa Majestăţii Voastre faptele în urma cărora Românii, cei mai credincioşi şi mai răbdători dintre cetăţenii Monarchiei, s-au văzut siliţi a renunţa, deocamdată, la exercitarea celor mai mari dintre drepturile, pe cari le au din îndurarea Maiestăţii Voastre, drept răsplată pentru jertfele de avere şi de sânge, pe cari le-au adus întru gloria Casei Domnitoare şi pentru Monarchie.

În anii 1866-1868, dorind o mai fericită convieţuire a popoarelor adunate sub ocrotirea Maiestăţii Voastre, V-aţi îndurat preagraţios a consimţi ca guvernarea Monarchiei să fie aşezată pe bazele Dualismului.

Românii au întâmpinat cu îngrijorare această reformă radicală a sistemului de guvernare, deoarece pregătirile făcute pentru această nouă organizare, indicau înclinarea spre o politică internă greşită şi primejdioasă.

Greşită şi primejdioasă, zicem, fiindcă în viaţa de stat e greşală primejdioasă orice încercare spre o desvoltare retrogresivă, făcută prin răpirea drepturilor câştigate. În desvoltarea istorică a vieţii statului nostru s-au cimentat în scurgerea secolelor drepturile deosebitelor popoare ce constituiesc Monarchia, iar desrobirea făcută după tristele evenimente dela 1848 aducea cu sine în mod firesc nu numai asigurarea acestor drepturi din partea statului ci totodată şi aplicarea lor în viaţa practică, conform cuvintelor dreptăţii şi egalităţii. Şi era de prevăzut, că sub noul sistem de guvernare, exercitarea drepturilor câştigate ar fi aproape imposibilă.

Românii, popor iubitor de ordine, şi plin de încredere în părinteasca priveghere a Majestăţii Voastre, au primit cu supunere noua stare de lucruri.

Prea curând însă au trebuit să se încredinţeze că, în cercurile conducătoare, pretutindenea e încurajară tendinţa de a face, printr-o falsă aplicare a formelor constituţionale, iluzorii drepturile sancţionate de Majestatea Voastră din plină putere Monarchică.

În ciuda solemnelor promisiuni de a satisface toate naţionalităţile, prin respectarea drepturilor odată câştigate, deodată cu noul sistem de guvernare s-a inaugurat în Regatul Ungar şi dominaţiunea de rasă, egemonia naţională artificială.

Străduinţele pentru asigurarea acestei egemonii naţionale au predominat întreaga noastră viaţă constituţională în timpul ultimilor 25 de ani.

Această politică de stat e diametral opusă cu desvoltarea vieţii noastre politice şi istorice de peste o mie de ani, în contrazicere cu aspiraţiunile politice tradiţionale ale poporului Român şi cu interesele lui de existenţă naţională, opusă şi cu cerinţele organizaţiunilor constituţionale ale statelor moderne.

Istoria ne e martoră, că în viaţa milenară a statului nostru şi în desvoltarea lui istorică relaţiunile de popor cuceritor şi cucerit, ca principiu de drept public, n-au existat niciodată, n-a existat deci nici dominaţiune politică naţională.

Toate frecuşurile, cari au eşit la iveală în viaţa socială şi în relaţiunile vieţii legislative a statului, se reduc la acţiunea pornită pe la anii 1790-1791 şi la reacţiunea provocată de acea acţiune. Ea se prezintă ca o fază a luptei pentru existenţa şi asigurarea naţională la popoarele ce compun acest regat.

Poporul Român, atunci, ca în totdeauna, în baza dreptului său istoric milenar şi în virtutea importanţei ce i se cuvine, din punctul de vedere al numărul fiilor săi, al poziţiunii sale etnice şi geografice, precum şi a calităţilor sale, a nizuit spre validitarea drepturilor sale naţionale.

Paşii făcuţi în anii 1696, 1700, 1790 şi 1791, atitudinea din 1848, precum şi toate insistările de până la inaugurarea sistemului actual, sunt totatâtea dovezi, că a stăruit asupra acestor drepturi şi că în toate manifestările aspiraţiunilor lui a dominat ca idee fundamentală şi ca ţintă de realizare validitarea individualităţii sale naţionale ca factor de stat. Dreptul istoric, întocmai ca dreptul public al Transilvaniei, legile fundamentale, “Pragmatica Sancţiune” asigură autonomia Transilvaniei într-o formă inatacabilă şi poporul român, mai ales după proclamarea egalei îndreptăţiri la 1848 şi după desvoltarea făcută în anii 1863-1865 în dreptul public, avea în acest act preţios, suprema garanţie pentru viaţa naţională română pe viitor şi aspiraţiunile lui naţionale culminau în această autonomie.

Contrar prevederilor politice dominante într-un şir de secole, autonomia a fost, prin uniune, nimicită, într-o formă nejustă, contrară dreptului public şi drepturilor elementelor libere, cari constituesc Transilvania şi fără considerare la poziţiunea etnică şi geografică şi la desvoltarea ei specifică, cari toate reclamă cu insistenţă această autonomie.

Prin acest act, poporul român se simte vătămat în drepturile sale istorice şi naţionale, pentrucă: a) Uniunea s-a enunţat fără participarea românilor într-o formă corespunzătoare cu numărul lor şi cu însemnătatea lor în această ţară – s-a enunţat prin o dietă, care ca atare, îşi avea reprezentanţii săi pe baza legilor electorale din anii 1790-1791 şi a legilor din anul 1848, adecă a legilor din timpul întunecosului feudalism, relativ la care însuşi Majestatea Voastră, V-aţi îndurat a accentua în discursul de Tron dela 15 Iunie 1863 următoarele:

“Acea parte a Constituţiunii avitice a marelui Principat Transilvania, care priveşte compunerea Dietei, s-a schimbat în urma ştergerii stării excepţionale a nobilimei, a robotelor şi a prestaţiilor urbariale şi în urma stabilirii egalităţii de datorii şi de drepturi civile pentru toate clasele locuitorilor ţării, atât de esenţial, încât o Dietă convocată pe baza Art. XI. al Legii din anul 1790-91, prin care ar fi exclusă cea mai mare parte a poporului dela exercitarea drepturilor civice politice în contra adevăratelor interese ale ţării, nici nu ar putea să fie privită ca o adevărată reprezentaţiune a poporaţiunii întregi din toată ţara, fără deosebire de stare, de naştere, de naţionalitate şi de religiune, care posedă autoritatea morală neapărat trebuincioasă, pentruca atât treburile din lăuntru ale Transilvaniei să le rezolve spre mulţumirea tuturor naţiunilor conlocuitoare în ea, cât şi în privinţa relaţiunilor de drept public ale aceleia către întreaga Monarchie să aducă la îndeplinire intenţiile noastre de părinte al ţării de repeţite ori respicata.

Iar, “Fiindcă uniunea Transilvaniei cu Ungaria, conclusă în anul 1848, nu s-a înfiinţat niciodată cu deplină putere legală şi de fapt îndată s-a desfăcut, am lăsat neatinse decisiunile Noastre dela 20 Octombrie 1860 şi am ordonat numai restaurarea reprezentaţiunii regnicolare a Transilvaniei.”

b) Vătămat se simte, de altă parte poporul român prin această uniune, pentrucă prin acel act s-a lucrat la efectuirea unei fuziuni fără considerare a legilor ce garantează autonomia acestei ţări.

Uniunea şi inaugurarea ei prin Art. 43 al legii din 1868 sunt desconsiderarea făţişă a tuturor drepturilor poporului român ca element, care compune în absolută majoritate vechea Transilvanie, precum şi a tuturor legilor fundamentale, cari asigură autonomia acestui principat, sunt înlăturarea totală a elementului român şi o nedreptate atât din punct de vedere legislativ şi juridic cât şi din cel politic.

Ajungând, prin sistemul dualist şi prin uniune puterea statului în mâinile elementului maghiar, acesta nesocotind interesele comune, a urmărit numai asigurarea egemoniei sale şi unificarea naţională maghiară, şi toate legile create de atunci, cât şi executarea lor, adeveresc mersul spre povârniş.

Drept ilustrare a acestui trist adevăr ne luăm voe a aprecia în linii generale, câteva din aceste legi, ca: Legea electorală, legea pentru egala îndreptăţire a naţionalităţilor, legile şcolare, legea municipală, legea de presă şi legile agrare.

În continuare memoriul demonstrează toate nedreptăţile ce s-au făcut românilor prin legile indicate, cum şi-au bătut joc de elementul românesc, atât pe teren politic, economic, cultural, cât şi naţional. Prin descrierea Legii electorale memorandul demonstrează cum s-au răpit drepturile cetăţeneşti şi politice ale românilor. 90 la sută din alegătorii români au fost excluşi dela dreptul de vot, pentru a putea fi majoraţi de ungurii în minoritate etnică.

Cu privire la prigoana bisericei şi şcolii româneşti – dupăce face o amănunţită descriere a actelor de guvernământ, cari stingheresc aceste instituţii – declară:

“Majestatea Voastră! Românii şi-au păstrat naţionalitatea în cele mai grele timpuri şi o vor păstra şi în lupta cu actualul sistem de guvernământ. Lupta îi opreşte însă în desvoltarea lor firească, îi umple de amărăciune şi-i înstreinează din ce în ce mai mult de concetăţenii lor maghiari, cari, seduşi şi preocupaţi de idealuri nerealizabile, au pierdut simţul comunităţii de interese, care leagă pe popoarele adunate sub ocrotirea Majestăţii Voastre şi risipesc puterile statului în opintiri zadarnice pentru anularea a tot ce nu e maghiar în statul ungar. Din datorie cetăţenească protestăm împotriva acestor opintiri, având conştiinţa că această datorie ne-am făcut-o în toate împrejurările şi nu ni se poate imputa că am încurajat guvernul să meargă spre prăpastia spre care se apropie, că nu i-am atras atenţia la timp asupra acestui mare pericol.”

Privitor la Legea de presă constată: că “în timp ce nici un ziar maghiar nu a fost sancţionat pentru ura de rasă ce o provoacă încontin, pentru combaterea bunei înţelegeri şi aţâţarea la ură între popoarele conlocuitoare din Monarchie, ziarele româneşti ca “Federaţiunea”, “Albina”, “Observatorul”, “Gazeta Transilvaniei”, “Tribuna” şi “Rumenische Revue” au fost condamnate de Tribunale şi curţile cu juraţii pentrucă au desaprobat procedurile ilegale şi au combătut aţâţarea la ură a ziarelor maghiare. Ba a fost condamnat şi un deputat român pentrucă a făcut o circulară către alegătorii lui. Într-un singur an au fost înscenate şapte procese de presă ziarelor româneşti, pentrucă au atras atenţiunea celor în drept asupra gravei situaţii în care ajunge ţara prin permanenta aţâţare la ură contra românilor. Nu a fost cruţat nici Generalul deputat Traian Doda, fiind condamnat la doi ani închisoare şi o mie de galbeni amendă pentru un manifest electoral. Un procuror “regal” a declarat cu prilejul unui proces de presă că devotamentul faţă de împărat nu este patriotism şi a insultat decoraţiunea oferită de Maiestatea Voastră grănicerilor dela Năsăud, spunând că faptele pentru cari au primit această decoraţiune sunt o pată ruşinoasă, care nu se va şterge în veci de pe obrazul poporului valach.”

În “Politica Agrară” memorandul descrie cum au fost jefuiţi românii de către magnaţi de pământurile lor, apoi continuă:

“Majestatea Voastră! în cele două decenii, dela 1849 până la 1866 Românii au câştigat, în tocmai ca celelalte popoare asuprite ale Monarchiei, o serie de drepturi şi de garantii pentru desvoltarea lor naţională. Deşi în tratatele dualiste s-a stabilit respectarea acestor drepturi şi garantarea lor prin constituţie, totuşi experienţa a produs în inima românilor convingerea, că elementele ridicate prin falşa aplicare a Constituţiei, în fruntea statului, nu respectă drepturile acordate de majestatea Voastră, ci din ambiţie naţională legiferează răpirea drepturilor acestora. Călcarea angajamentelor, ascunderea adevărului asupra relaţiunilor interne, reaua credinţă în compunerea legilor şi aplicarea lor, proclamarea arbitrarului şi violului ca axiomă de stat, a devenit principiu de stat în Ungaria şi legile făcute dau drept unei minorităţi gălăgioase să asuprească majoritatea compusă din elemente muncitoare şi credincioase monarchiei.”

În concluzie Memorandul subliniază: “Ori cât de indispensabilă trebue să pară pentru fiecare patriot o schimbare salutară, totuşi românii în conferinţa lor, faţă cu turnura ce o iau evenimentele, se simt constrânşi a face o dureroasă mărturisire, că şi-au pierdut încrederea faţă de regimul maghiar şi faţă de parlamentarismul lor. Românii cred că asanarea marelui rău arătat nu-o poate aştepta decât dela intervenţia celuilalt factor suprem: Coroana, care reprezentând cele mai înalte interese de stat are menirea de a se intercala între cetăţeni, atunci când statul ajunge într-o stare în care organismul său este ameninţat să se destrame.

Pătrunşi de dorul păcii, pe care de mult nu o mai avem, îngrijoraţi de soarta patriei şi plini de încredere în înţelepciunea şi părintrasca solicitudine a Majestăţii Voastre, Românii se mângăe cu speranţa, că şi de data aceasta, ca de atâtea ori, se va adeveri tradiţionala lor credinţă că vindecarea relelor şi împăciuirea inimilor numai dela Tron poate veni în cele din urmă, căci inimile sunt ale Monarchului şi ele sunt plenitudinea puterii.

Ai Maiestăţii Voastre cei mai credincioşi supuşi: Comitetul Adunării generale a reprezentanţilor alegătorilor români din Transilvania şi Ungaria ales pentru redactarea memorandului.

Sibiu, 26 martie 1892.

Dr. Ioan Raţiu preşedinte,

Gheorghe Pop de Băseşti, vicepreşedinte, Eugen Brote, vicepreşedinte, Dr. Vasile Lucaciu, secretar general, Septimiu Albini secretar.

Comitetul se mai compune din următorii: Dr. D. P. Barcianu, Dr. Teodor Mihali, Vasile Ignat, Alexandru Filip, Ludovic Ciato, Patrichie Barbu, Dr. I. Tripon, Nicolae Cristea, Gavril Manu, Dimitri Comşa, Aurel Suciu, Dr. I Nichita, Mihai Veliciu, Gavril Lazăr, Dr. Iuliu Mera, Gherasim Domide, Dr. A. Popovici, Rubin Patiţa, Iuliu Coroianu şi Vasile Raţiu.

Consecințe

Trimiterea în judecată a fruntaşilor ardeleni. Graţierea

Iniţial, guvernul de la Budapesta nu a luat nici o măsură împotriva memorandiştilor pentru a nu periclita reînnoirea Tratatului de asociere a României la Tripla Alianţă din 1883. În toată acestă perioadă are loc o amplă acţiune de solidarizare în străinătate cu românii din Transilvania, poate şi din prisma faptului că autorii au tradus documentul în limbile de circulaţie internaţională, făcându-l cunoscut peste hotare. După ce Tratatul secret cu Austro-Ungaria este prelungit pe 13 iulie 1892, autorităţile maghiare deschid acţiune juridică împotriva Comitetului Naţional Român şi altor fruntaşi ardeleni în mai 1893, sub acuzaţia de atentat împotriva statului maghiar.

Procesul s-a desfăşurat la Cluj, între 25 aprilie şi 7 mai 1894 şi s-a încheiat cu condamnarea a 14 fruntaşi memorandişti la o pedeapsă cumulată de 31 de ani şi 18 luni de închisoare. Majoritatea inculpaților au fost condamnați la termene de închisoare de la două luni la cinci ani și, deși au fost eliberați din detenție prin amnistitie regală anul următor, rezultatul procesului a diminuat încrederea românilor în Casa de Habsburg și contribuit la creșterea numărului susținătorilor unirii Transilvaniei cu regatul România drept singura posibilitate de soluționare a situației lor.

Au existat însă și rezerve față de o politică activă pentru unificare până la sfârșitul Primului Război Mondial și până la încheierea Tratatului de la Trianon, întrucât, pe de o parte, România oscila între Puterile Centrale și Antantă, iar, pe de altă parte, moștenitorul tronului, Franz Ferdinand, ar fi putut oferi o soluție la problemă prin planul imperiului de restructurare federală în Statele Unite ale Austriei Mari.

„Faţă de toţi acuzaţii condamnaţi se constată caracterul periculos al delictului de agitaţie, atacându-se valabilitatea puterii obligatorii a uneia dintre cele mai cardinale legi fundamentale ale Ungariei, a legii numite Legea Uniunii, prin care s-a decretat uniunea vechiului Ardeal cu Ungaria propriu-zisă […] Instanţa a găsit că pedeapsa aplicată acuzaţilor este în consonanţă cu gravitatea infracţiunii comise”. Sentinţa de condamnare a memorandiştilor din 25 mai 1894.

Rolul memorandumului pentru istoria Transilvaniei

Mişcarea memorandistă a fost cea mai importantă acţiune naţională care a pregătit Marea Unire de la 1918. A îndreptat linia tactică a Partidului Naţional Român spre activismul politic şi a întărit sentimentul naţional împotriva dualismului austro-ungar, proiectând problema românească în conştiinţa europeană. De asemenea, începând din acest moment, relaţiile româno-austro-ungare încep să se deterioreze treptat, culminând cu decizia Consiliul de Coroană din 21 iulie 1914 de a rămâne neutră în „Marele Război”, deşi România avea tratat de alianţă cu Austro-Ungaria.

sursa: unitischimbam.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare