Actualitate
Impozitul pe bacșiș a fost ELIMINAT prin lege. Nici Registrul de bani personali nu mai trebuie completat de angajați
Legea care elimină impozitarea bacşişului a fost publicată luni, 6 iulie, în Monitorul Oficial şi intră în vigoare joi, 9 iulie. Actul normativ elimină, de asemenea, şi reglementările care obligau angajaţii să înscrie banii pe care îi deţin în Registrul de bani personali.
Practic, odată cu eliminarea acestor prevederi din legislaţie, ne întoarcem la vechiul cadru legal, care nu reglementa în niciun fel sumele suplimentare de bani primite de angajaţii din anumite ramuri de activitate sub formă de bacşiş.
Legea prin care sunt eliminate din legislaţia actuală articolele ce reglementează bacşişul, stabilind că acesta trebuie contabilizat şi impozitat, fusese promulgată de Preşedintele Klaus Iohannis săptămâna trecută, după ce a fost votat de deputaţi la jumătatea lui iunie şi de senatori, la finalul lunii mai.
Actul normativ, în formă publicată, abroga dispoziţiile care definesc bacşişul, cele care stabilesc ca bacşişul trebuie marcat pe un bon fiscal separat, precum şi cele care prevăd că angajatorul poate decide dacă păstrează bacşişul sau îl distribuie angajaţilor.
De asemenea, prin Legea nr. 186/2015 sunt eliminate şi articolele potrivit cărora angajaţii trebuie să înscrie banii pe care îi deţin în Registrul de bani personali.
Legea nr. 186/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 495 din 6 iulie 2015 şi intră în vigoare la trei zile de la publicare, adică pe 9 iulie.
Firmele trebuie să impoziteze în continuare bacşişurile, până intră legea în viogare
Bacşişurile trebuie fiscalizate şi impozitate în momentul de faţă, chiar dacă legea care elimină aceste prevederi a fost votată de ambele camere ale Parlamentului, promulgată de Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial. Până nu intra în vigoare, mediul de afaceri trebuie să aplice în continuare reglementările actuale, cele care impun patronilor să treacă bacşişurile pe bonurile fiscale şi să plătească taxe pentru aceste sume de bani.
În prezent, Codul fiscal şi normele sale de aplicare stabilesc ca, începând cu 1 iunie, bacşişul trebuie trecut pe bonurile fiscale şi impozitat.
Potrivit reglementărilor legale, bacşişul reprezintă orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta, se menţionează în OUG nr. 8/2015.
Bacşişul se justifică prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice şi se evidenţiază pe un bon fiscal distinct.
De asemenea, firmele trebuie să stabilească, printr-un regulament de ordine interioară, dacă banii proveniţi din bacşiş rămân la dispoziţia lor sau sunt distribuiţi angajaţilor. Regulamentul se păstrează la locul de instalare a casei de marcat.
Ghid practic privind impozitarea bacşişului: Cum îl înregistrezi în contabilitate
Regimul fiscal şi modul de contabilizare al încasărilor din bacşişuri depinde de hotărârea pe care o ia angajatorul referitor la distribuirea sau nu către salariaţi a acestor sume de bani.
Scenariul 1: Bacşişurile rămân la angajator
Astfel, în cazul în care patronul decide să păstreze bacşişurile, în contabilitate ele vor fi contorizate ca “alte venituri”, urmând să fie impozitate, în funcţie de regimul fiscal al firmei, cu 16%, dacă este plătitoare de impozit pe profit, sau cu 3%, dacă firma are statut de microintreprindere.
De asemenea, potrivit Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş, sumele provenite din bacşiş şi păstrate de operatorul economic sunt supuse cotei standard de TVA de 24%, taxa urmad să fie determinată prin procedeul sutei mărite.
Pentru înregistrarea în evidenţă contabilă a bacşişului, există mai multe abordări posibile:
4111 (clienţi) = 708 (venituri din activităţi diverse) sau 4111 (clienţi) = 7588 (alte venituri din exploatare).
Încasarea bacşişului poate fi evidenţiată şi din contul 5311 (casa în lei).
Scenariul 2: Bacşişurile sunt distribuite angajaţilor
Pe de altă parte, în situaţia în care sumele provenite din bacşişuri sunt acordate salariaţilor, acestea vor fi înregistrate în contabilitate ca “alte cheltuieli”,în baza documentelor doveditoare pentru plata lor. Concret, în acest sens, angajatorii ar putea concepe un tabel al salariaţilor care au primit bacşiş, în care să noteze, pentru fiecare angajat, nume, prenume, cnp, suma brută, impozit reţinut, suma netă şi semnătura pentru plata bacşişului.
Trebuie să ştiţi că bacşişurile acordate salariaţilor sunt asimilate veniturilor din alte surse şi, deci, sunt supuse impozitului pe venit, impozitul reţinut fiind final. Pentru aceste sume de bani, nu se vor plăti însă şi contribuţii sociale obligatorii.
Referitor la înregistrarea în contabilitate a bacşişului distribuit salariaţilor, există mai multe posibilităţi de lucru, în funcţie de abordarea fiecărui economist.
Într-un material publicat recent, Lect. Univ. Dr. Cristian Rapcencu, asociat al S&R Accounting Leader SRL, inventaria mai multe modalităţi în care pot fi făcute înregistrările în contabilitate.
– Pentru înregistrarea bacşişului în evidenţă contabilă: 4111 (clienţi) = 708 (venituri din activităţi diverse) sau 4111(clienţi) = 7588 (alte venituri din exploatare)
– Pentru distribuirea la sfârşitul lunii a bacşişului către salariaţi: 641 (Cheltuieli cu salariile) = 421 (salarii datorate) sau 6421 (Cheltuieli cu avantajele în natură acordate salariaţilor) = 421 (salarii datorate) sau 6588 (Alte cheltuieli de exploatare) = 462 (creditori diverşi)
– Pentru reţinerea impozitului pe venit aferent bacşişurilor distribuite salariaţilor: 421 (salarii datorate) = 444 (impozit pe venituri de natura salariilor) sau 462 (creditori diverşi) = 446 (aţe taxe şi impozite)
– Pentru plata sumelor nete către salariaţi: 421 (salarii datorate) = 5311 (casa în lei) sau 462 (creditori diverşi) = 5311 (casa în lei)
sursa:avocatnet.ro
(C.M.)

Actualitate
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, reclamat la DNA pentru decesele cauzate de infecțiile nosocomiale. Plângerea, depusă de un deputat USR
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, reclamat la DNA pentru decesele cauzate de infecțiile nosocomiale. Plângerea, depusă de un deputat USR
În cursul dimineții de miercuri, deputatul Emanuel Ungureanu, din partea USR, a înregistrat o plângere la DNA împotriva lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Ungureanu, care este şi vicepreşedinte al comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a anunţat într-o postare pe Facebook depunerea plângerii penale împotriva lui Alexandru Rafila, dar şi a unor funcţionari din Ministerul Sănătăţii, pentru că, „în ciuda avertismentelor oficiale, acesta refuză să respecte legile” emise de Parlament.
„Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 iniţiată de Tudor Pop, Adrian Wiener şi subsemnatul, care se referă la combaterea infecţiilor nosocomiale, Rafila şi alţi funcţionari din ministere, ar fi prevenit zeci de morţi evitabile! Voi invoca în plângere şi încălcarea articolul 297 din Codul Penal. Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătăţii, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanţă de 21 de milioane de euro cu OMS şi pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel”, a scris Emanuel Ungureanu.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
De noaptea minții: Salarii mai mari cu 50% pentru bugetarii care lucreaza cu fonduri PNRR
De noaptea minții: Salarii mai mari cu 50% pentru bugetarii care lucreaza cu fonduri PNRR
Angajații bugetari din instituţiile şi autorităţile publice nominalizați în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum și cei implicați în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă vor beneficia de majorarea salariilor de bază cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, se arată într-un proiect al Ministerului Muncii.
Practic, această majorare se afla deja în lege, diferența este că au fost introduși cei care se ocupă de implementarea PNRR.
Această majorare se va aplica proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.
Prevederile nu sunt aplicabile demnitarilor, cu excepţia funcţiilor de preşedinte și vicepreşedinte al consiliului judeţean şi primar și viceprimar.
Conform legii, se pot înființa posturi în afara organigramei pe perioadă determinată. Ei bine, potrivit documentului Ministerului Muncii, condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei și criteriile pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială pentru persoanele care își desfășoară activitatea în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență se va realiza pe baza unui regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Pentru că vorbim de „procentul de majorare salarială”, de precizat că acestea rămân la fel:
• până la 20 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 10%;
• între 21-40 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 20%;
• între 41-60 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 30%;
• între 61-80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 40%;
• peste 80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 50%.
Angajații din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operaționale, pe durata desfășurării activității în acest domeniu, în loc de majorarea de până la 25 de clase de salarizare, respectiv de majorarea salariilor de bază cu până la 75%, beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%.
“Având în vedere complexitatea și răspunderea activităților desfășurate de Corpul controlorilor delegați, imposibilitatea cooptării controlorilor delegați în echipele de proiect, precum și pentru asigurarea echității la acordarea drepturilor salariale pentru personalul implicat în gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, propunem acordarea unei majorări a salariilor de bază a personalului Direcției generale de control financiar preventiv cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor”, scrie în preambulul documentului.
Actualitate
FOTO|Se ascultă în sfârșit vocile celor de pe Racoviță sau e doar ”praf în ochi”?
FOTO | Se ascultă în sfârșit vocile celor de pe Racoviță sau e doar ”praf în ochi”?
Acum două zile prezentam situația dezolantă de pe strada Emil Racoviță, astăzi prezentăm rezultatele prezentării. Pe stradă s-au început lucrări de refacere a drumului deplorabil, iar utilajele au fost puse la loc de mare cinste!
Gropile de pe strada Emil Racoviță au fost acoperite cu piatră și pământ, iar drumul a fost tasat cu compactorul. Locuitorii din zonă nu se mai lasă păcăliți și așteaptă să vadă o schimbare adevărată: ”Nu o mai mușcăm și nu ne mai facem speranțe”.
În ciuda minusurilor privind lipsa canalizării pe toată strada, respectiv a iluminatului public pe jumătate de stradă, cartierul în devenire se poate mândri cu un lucru! Pe 25% din lungimea străzii dispune de cel mai nou trotuar din oraș, de 2 metri lățime, desigur! Proaspăt ”inaugurat”, trotuarul se oprește la intersecția cu strada Petre Ispirescu, unde de altfel, se termină și asfaltul de pe strada Emil Racoviță.
-
Ştirea Taacum 12 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie
-
Actualitateacum 19 ore
Un polițist și-a pierdut încărcătorul cu 15 gloanțe de la arma de serviciu. Era în prima zi de muncă
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa amendat de Poliția Locală pentru parcare neregulamentară. A contestat în instanță amenda și astăzi a pierdut procesul
-
Ştirea Taacum 14 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan
-
Curier Județeanacum 2 ore
VIDEO| Neglijență pe o strada din Alba Iulia: O mașină blochează drumul după ce a ieșit din parcare și a lovit alt autoturism
-
Actualitateacum 21 de ore
OFICIAL| Polițiștii locali ar putea avea puteri similare cu ale poliției naționale în cazul contravențiilor rutiere: Impact major în cazul parcărilor ilegale
-
Ştirea zileiacum 19 ore
CAZ ȘOCANT în Alba: Un bărbat de 68 de ani a agresat sexual o fetiță de doar ZECE ANI. Ce măsuri au luat magistrații în cazul său