Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Halloween, sărbătoarea dovlecilor luminoși și a copiilor costumați. Tradiții și obiceiuri în țări din Europa

Ziarul Unirea

Publicat

în

În noaptea de 31 octombrie, americanii, și, de ceva timp, și europenii, sărbătoresc Halloween, „Sărbătoarea tuturor sfinților”. Românii din Ardeal și Banat, care celebrează de 1 noiembrie Ziua Morților,  au importat și sărbătoarea în varianta americană și au preluat de la măști, costume, accesorii și decorațiuni până la superstițiile privitoare la pisica neagră și vrăjitoare.

Tradiţiile de Halloween au devenit din ce în ce mai populare în  Anglia, Irlanda sau Germania. În funcţie de unde te afli, Halloween-ul este cunoscut drept Allhalloween, All Hallows’ Eve sau All Saints’ Eve (Noaptea tuturor sfinţilor. Fiecare ţară îşi păstrează însă unicitatea, iar locuitorii au modul lor propriu de a sărbători viaţa şi moartea.

Citește și: Mesaje de Halloween • Felicitări, urări şi statusuri înfricoşătoare • SMS -uri amuzante • Mesaje în engleză haioase de Hallowen

Anglia este locul în care obiceiul de ”Trick-or-treat” (Ne daţi ori nu ne daţi) a luat naştere, find cunoscut drept ”Mischief Night” (Noaptea poznelor). De asemenea, multe din festivităţile care acum sunt asociate cu Noaptea lui Guy Fawkes, de pe 5 noiembrie,  au fost la origine tradiţii de Halloween în Anglia, dar, după ce ţara a devenit protestantă, aveau nevoie de o nouă sărbătoare în locul celei a Tuturor Sfinţilor. Britanicii obişnuiesc să facă focuri enorme, în care aruncă pietre, legume şi nuci ca să sperie fantomele, iar ceea ce se întâmplă cu obiectele se spunea că prezice viitorul celui care le-a aruncat. Dacă o piatră aruncată în foc părea să dispară până dimineaţa, cel care o aruncase era destinat să moară în anul următor. Dacă îndrăgostiţii puneau nuci în foc şi acestea explodau, urmau să aibă parte de o căsnicie cu probleme. În zilele noastre, în Anglia se practică atât tradiţii vechi, cât şi noi.

Poţi încerca să experimentezi această noapte înfricoşătoare şi la Dublin. Irlanda consideră Halloween-ul drept Oiche Shamhna sau Noaptea de Samhaim – o sărbătoare tradiţională în care oamenii se costumează în fiinţe ale infernului, fac focuri mari şi admiră focurile de artificii. Se sculptează napi şi se pregăteşte o prăjitură specială cu răvaş, BarmBrack.

De asemenea, obiceiul de ”Trick-or-treat”(Ne daţi ori nu ne daţi) a fost la început o practică a celţilor de a lăsa mâncare şi apă afară pe pervaz pentru fantomele care ar fi venit în oraş de Samhain, un festival sacru care marca finalul sezonului recoltei şi începutul iernii sau a „jumătăţii întunecate” a anului.

În Germania oamenii sărbătoreau Halloween-ul ascunzând toate cuţitele. Acest lucru se făcea pentru ca spiritele să nu se rănească. Multe dintre tradiţiile acum obişnuite de Halloween, inclusiv cea de trick-or-treat, au fost scornite de nemţi pentru a a îmbuna spiritele, care se credea că au sentimentele rănite şi fac diferite zgomote. Halloween-ul a devenit din ce în ce mai popular în Germania începând cu anii ’90. Astăzi oamenii încep să decoreze de la jumătatea lunii octombrie şi să folosească Halloween-ul drept temă de petrecere.

Cel mai vechi şi apreciat eveniment de Halloween din Germania are loc la Burg Frankenstein, în apropiere  de Darmstadt.  Deşi nu se ştie dacă într-adevăr acest castel a fost sursa de inspiraţie pentru romanul “Frankenstein” a lui Mary Shelley, este locul perfect pentru un eveniment înfricoşător de Halloween. Vizitatorii pot să se plimbe printre ruine, în timp ce actorii apar costumaţi în spirite, fantome, dar şi alte creaturi înfricoşătoare. Luminile care pâlpâie şi zgomotele stranii transformă castelul într-o adevărată casă bântuită.

În Austria tradiţiile sunt similare cu cele din Germania, trebuie să laşi afară pâine şi apă şi să ţii luminile aprinse după ce te duci la culcare pe durata întregii săptămâni a Tuturor Sfinţilor, care are loc între 30 octombrie şi 8 noiembrie. Aceste lucruri sunt făcute pentru a primi cum se cuvine sufletele morţilor, care pot vizita lumea celor vii în această perioadă. De asemenea, în Austria, în Retzer Land, este organizat un Festival al dovlecilor, sub numele de Kürbisfest Acesta va avea loc între 28-30 octombrie, iar organizatorii  promit activităţi pentru toţi membrii familiei şi, desigur, mulţi dovleci. Totul se întâmplă în Retz, la care se poate ajunge cu avionul până la Viena şi apoi cu un transfer cu trenul.

Celţii irlandezi au migrat în Spania, unde au adus şi obiceiurile lor. De aceea, Halloween-ul spaniol are multe tradiţii originare din Samhain. Ca şi în majoritatea ţărilor din America Latină, tradiţiile de Halloween se întind pe parcursul a trei zile în octombrie şi noiembrie. Totul începe cu Dia De Las Brujas (Ziua Vrăjitoarelor) pe 31 octombrie, urmată de Dia De Los Santos (Ziua Tuturor Sfinţilor) pe 1 noiembrie, şi culminează cu Dia De Los Muertos (care înseamnă la propriu “Ziua Morţilor,” deşi este cunoscută drept Ziua Tuturor Sufletelor) pe 3 noiembrie. Cel mai popular obicei în ziua de Halloween este să bei quemada: un amestec de a mixture of aguardiente, cafea nemăcinată, coji de portocală sau lamâie şi zahăr. Aşa că de ce să nu te bucuri de această seară în Madrid, de exemplu?

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României

Dragoş Suciu

Publicat

în

15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României Mihai Eminescu, poetul naţional al României, cel mai mare poet român s-a născut 15 ianuarie 1850 la Botoşani fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea