Actualitate
Guvernul României a creat cadrul legal care să permită revenirea spectatorilor la competiţiile sportive. Ministerul Sporturilor aşteaptă propuneri pentru organizarea de competiţii test cu spectatori
Ministerul Sporturilor aşteaptă propuneri pentru organizarea de competiţii test cu spectatori. Asta după ce Guvernul României a creat cadrul legal care să permită revenirea spectatorilor la competiţiile sportive.
Astfel, aceste competiţii se vor putea desfăşura cu participarea spectatorilor doar ca evenimente test/pilot, cu aprobarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza propunerii Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Sănătăţii.
„Am făcut un pas important spre revenirea la normalitate în sport, dar şi în viaţa comunităţii, pe care sportul a avut dintotdeauna menirea să o anime, să o unească. Toate eforturile pe care le-am făcut până acum au meritat, iar bucuria este pe măsură. Lumea sportului era mai săracă fără spectatori, căci doar împreună ne putem bucura de emoţia şi frumuseţea spectacolului sportiv. Oamenii au nevoie să fie alături de echipele şi sportivii pe care îi iubesc, aceştia au nevoie de susţinerea şi căldura suporterilor, iar acest lucru este acum din nou posibil”, a declarat Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului.
Începând cu data de 13 mai, organizatorii de evenimente şi competiţii sportive care îşi doresc să contribuie la organizarea de evenimente test/pilot se pot adresa cu propuneri Ministerului Tineretului şi Sportului.
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate (cu schema completă), persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi persoanele care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Actualitate
FOTO VIDEO| Pompierii români intervin în condiții extreme în ajutorul colegilor francezi: Intervenția, îngreunată de temperatura ridicată și vântul puternic
FOTO VIDEO| Pompierii români intervin în condiții extreme în ajutorul colegilor francezi: Intervenția, îngreunată de temperatura ridicată și vântul puternic
Astăzi, 36 de pompieri români, cu 9 mijloace tehnice, continua misiunea de stingere în zona Quartier Le Frayot, din Sud-Vestul Franței, sub coordonarea ofițerului de legătură al țării gazdă.
Misiunile executate de către personalul modulului RO-GFFF-V constau în limitarea propagării incendiului la clădirile de locuit, menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată, precum și lichidarea focarelor ascunse.
Pentru gestionarea în cele mai bune condiții a intervenției, colegii noștri intervin cu autospeciale de stingere și o cisternă de 12.000 l care asigură autonomie sporită misiunilor de stingere.
Pompierii intervin în condiții extreme. Temperatura ridicată, umiditatea scăzută (sub 10%) și vântul care suflă cu putere îngreunează intervenția din teren a salvatorilor.
Misiunea de sprijin pe care România o oferă autorităților franceze aflate în lupta cu incendiile de vegetație s-a realizat prin deplasarea unui modul specializat de intervenție format din 77 de pompieri salvatori, cu mijloace de intervenție specifice.
Ajutorul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
Actualitate
Ce se întâmplă dacă bursele elevilor nu sunt plătite. Ministrul Educației: Nu există mecanisme pentru a sancţiona neplata acestora
Ce se întâmplă dacă bursele elevilor nu sunt plătite. Ministrul Educației: Nu există mecanisme pentru a sancţiona neplata acestora
În România, nu există la acest moment, mecanisme pentru a sancţiona neplata burselor pentru elevi, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Autorităţile locale sunt cele care trebuie să plătească bursele elevilor, mai susține ministrul Cîmpeanu. Spre deosebire de perioada dinainte de anul 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat, conform news.ro.
„Nu plăteşti bursele elevilor, se numeşte deturnare de fonduri”, a arătat Cîmpeanu.
Ministrul Educației spune că este nevoie de existenţa unor mecanisme, la nivel de lege organică, pentru a putea sancţiona aceste situaţii în care nu se plătesc bursele sociale la care elevii au dreptul.
Întrebat despre cuantumul burselor sociale, ministrul a arătat că, în noul proiect, îşi propune ca acestea să aibă un cuantum de minim 250 de lei pentru bursele sociale iar acest cuantum să fie respectat.
„Bursele, nu doar cele sociale, sunt unul dintre cei patru piloni de bază, alături de o masă în şcoli, de programul naţional de reducere a abandonului în şcoli şi alături de soluţionarea problemelor de transport, asigurarea gratuităţii, pe de o parte, prin finalizarea proiectului din PNRR pentru achiziţia a 3.200 de microbuze, un număr echivalent cu numărul de unităţi administrativ-teritoriale”, a spus ministrul.
Cîmpeanu a precizat că toate aceste lucruri vor trebui să fie rezolvate. Îna cest sens va fi făcută o propunere de reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor.
„Această reformă va presupune o creştere foarte importantă de buget şi va presupune şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme care să permită sancţionarea, rapid, a acelor situaţii în care elevii nu primesc acele burse sociale la care au dreptul”, a spus ministrul.
Sorin Cîmpeanu a mai anunţat că vom avea şi burse de încurajare a excelenţei, mult mai mari decât până acum, el amintind că până acum 3 ani existau burse de 6 lei sau 8 lei, ridicole, iar acum în momentul de faţă avem burse de 500 de lei pe lună, care vor fi mărite.
Ministrul a precizat că este nevoie de existenţa unor mecanisme, la nivel de lege organică, pentru a putea sancţiona aceste situaţii în care nu se plătesc bursele sociale la care elevii au dreptul.
„În momentul de faţă, nu există ( aceste mecanisme, nr), deşi începând cu anul 2020, bursele elevilor au fost asigurate, pentru prima dată, din bugetul de stat, iar în anul 2020, bugetul a fost de 270 de milioane de lei, în 2021, de 540 de milioane de lei, plus 105 milioane, la rectificarea bugetară iar anul acesta avem 1, 3 miliarde de lei. Avem practic o creştere de patru ori a bugetului de burse, de la bugetul de stat asigurate. Autorităţile locale trebuie să plătească aceste burse pentru că, spre deosebire de peroada dinainte de anul 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat. Nu plăteşti bursele elevilor, se numeşte deturnare de fonduri”, a mai spus ministrul.
Sursa: stirileprotv.ro
Actualitate
PENSII 2022: Când se depune cererea de pensionare pentru limită de vârstă?
PENSII 2022: Când se depune cererea de pensionare pentru limită de vârstă?
Casa Naţională de Pensii Publice face precizări pentru cetățeni și răspunde la întrebarea: Când se depune cererea de pensionare pentru limită de vârstă?
„Pensia pentru limita de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condiţiile realizării stagiului minim de cotizare. Cererea de pensionare se depune începând cu data indeplinirii condițiilor de pensionare și nu înaintea acestei date”, este răspunsul oferit de către Casa de Pensii.
Fiecare român poate afla dacă are sau nu datorii la sitemul public de pensii fără a fi nevoie de cereri, solicitări, de deplasări la sediul vreunei case de pensii, de stat la cozi, nervi și așa mai departe.
O astfel de informație poate fi aflată online. Singura condiție este ca persoanele care doresc să știe care este situația lor, dacă au sau nu datorii către sistemul public de pensii, să își facă un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Mai departe, trebuie efectuați patru pași
Conform instrucțiunilor de pe site-ului CNPP, pentru a activa un cont, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii. Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP pentru a verifica dacă figurezi cu datorii la sistemul public de pensii.
1. Autentificarea în contul de utilizator se face apăsând butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Pe pagina care se deschide se va introduce adresa e-mail anunțată anterior și parola comunicată de CNPP, după care se apasă „Autentificare”
2. Odată intrat în cont, din meniul ce apare în partea stângă a paginii se selectează „Datele mele din sistemul public de pensii”.
3. În această secțiune, se intră pe „debite executare silită” și se activează secțiunea „Generează raport actualizat”.
4. Când raportul este gata, solicitantul primește un e-mail de notificare, după care documentul poate fi descărcat, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP (din aceeași pagină în care s-a cerut generarea raportului). Dacă nu există datorii, aproape imediat se va genera un fișier în care scrie că asemenea informații sunt inexistente în sistem. Dacă sunt datorii, ele vor fi detaliate în fișier (și s-ar putea să dureze mai mult până este generat de sistem).
Sursa: dcbusiness.ro
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Sănătatea și naturăacum 8 ore
Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
13 august: Ziua internaţională a stângacilor. Un fascinant aspect al diversităţii umane
-
Ştirea zileiacum 3 ore
VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
-
Sportacum 21 de ore
Record la AJF Alba, doar 18 minute a durat AGO! Discurs radical al antrenorului Alin Hancăș la nivel juvenil
-
Ştirea zileiacum 5 ore
13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Curier Județeanacum 24 de ore
FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa