Ziarul Unirea

Guvernul PSD-Dăncilă, ”trai pe datorie”. O nouă serie de împrumuturi uriașe de la bănci

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Guvernul PSD-Dăncilă, ”trai pe datorie”. O nouă serie de împrumuturi uriașe de la bănci

Noi împrumuturi de la bănci pentru Guvern prin ministerul Finanţelor Publice, suplimentar față de licitația de luni. Banca Naţională a României tocmai a publicat datele privind emisiune de obligaţiuni de stat.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, marţi, 40 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a împrumutat 675,2 de milioane de lei, la o dobândă de 3,38% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 36 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

ELIT

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de lei, dar s-au primit oferte de 40 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în august 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,995 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,3 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 495 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Faţă de luna iulie, împrumuturile programate de MFP în august sunt mai mici cu 215 milioane de lei, respectiv cu 5,1%. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

sursa: capital.ro