Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Guvernul a decretat trei zile de DOLIU NAȚIONAL, după o tragedie dintr-un club din București în care au murit 27 de persoane iar alte aproximativ 200 au fost rănite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

drapel-doliu-berna-535x247Guvernul a adoptat, sâmbătă, o hotărâre prin care sunt declarate 31 octombrie, 1 noiembrie și 2 noiembrie zile de doliu național pe teritoriul României, în urma unui incendiu dintr-un club din București, soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, majoritatea fiind internaţi.

Premierul Victor Ponta a condus şedinţa de urgenţă a Guvernului în cadrul căreia a fost adoptată hotărârea de Guvern privind declararea a trei zile de doliu naţional.

„Din păcate, în mandatul acestui Guvern este a doua oară când avem, realmente, o tragedie națională după accidentul din Muntenegru. Sunt convins, însă, că cel de azi noapte putea fi evitat, dar totdeauna ne dăm seama de lucrurile acestea. În consecință, este datoria noastră și, sigur, a tuturor în această țară ca să cinstim și să arătăm respect celor care și-au pierdut viața. Și, în consecință, vă propun să adoptăm Hotărârea de Guvern privind declararea zilelor de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie 2015, zile de doliu național pe teritoriul României, cu aplicarea tuturor prevederilor legale referitoare la obligațiile fiecărei instituții publice și de mass-media”, a declarat premierul.

În deschiderea ședinței Guvernului, membrii Executivului au ținut, la solicitarea premierului Victor Ponta, un moment de reculegere în memoria victimelor.

Premierul și-a exprimat întreaga solidaritate cu familiile victimelor.

„Regret profund că trebuie să ne întâlnim într-o ședință extraordinară de Guvern din cauza acestei tragedii care a luat viața atâtor tineri. Vreau să transmit toată solidaritatea, tot sprijinul moral pe care putem să-l acordăm cu toții familiilor victimelor, celor care au avut de suferit”, a declarat premierul.

incendiu_colectiv_3În urma incendiului produs vineri seară în Clubul Colectiv din centrul Capitalei şi-au pierdut viaţa 27 de oameni, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi. La acest moment, 146 de persoane sunt internate la 12 spitale din Bucureşti.

Tragedia s-a petrecut în timpul unui concert la care au fost prezenţi peste 400 de oameni.

„Focul a pornit de la nişte artificii. S-a extins pe stâlpul clubului după care a luat foc totul. Uşa de evacuare – era doar una singură deschisă, celalaltă era blocată. S-au călcat în picioare. Au spart uşa. În 20 de minute a venit primul echipaj de poliţie. După care au venit pompierii. Au intrat cu măştile de oxigen înăuntru şi au băgat cam o linie la 30 de minute. Explozie nu a fost, dacă era explozie muream cu toţii”, povestește un martor al tragediei.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru familiile victimelor

”Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune”.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabilește că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate – n. red) Drapelul României.În general, în zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor.

Este pentru prima oară în ultimii 15 ani când în România sunt decretate trei zile naționale de doliu național.(C.M.)

 sursa:agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște Elevii vor intra de astăzi, 26 aprilie, în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea