Rămâi conectat

Actualitate

Grevă spontană la CFR Călători – o parte din trenuri ”trase pe dreapta” până la ora 9.00

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Angajaţii CFR Călători nu şi-au primit salariile pe luna decembrie, motiv pentru care, o parte dintre ei au decis să intre în grevă spontană între orele 7.00-9.00. În Regionalele Timișoara și Brașov deocamdată nu sunt probleme.

Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a declarat că din informaţiile pe care le are în unele zone angajaţii au încetat spontan lucrul la ora 7.00, precizând că acum se verifică situaţia și că vor fi găsite soluţii astfel încât disconfortul creat călătorilor să fie redus.

De principiu trenurile vor intra în gările mari, nu vor opri pe câmp”, a spus acesta.

Legat de salarii Roşeanu a precizat că au existat probleme privind achitarea integrală a acestora pentru luna decembrie şi că salariile au fost plătite în proporţie de 70-75%, iar până joi dimineaţă vor fi achitate integral salariile şi la CFR Călători şi la Infrastructură.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare-Comercial, Grigore Mare, a declarat că sindicaliştii din calea ferată au sesizat şi problema furturilor pe calea ferată care au dus la degradarea siguranţei feroviare.

Angajaţii CFR care se ocupă de circulaţia trenurilor de la companiile CFR Infrastructură şi CFR Călători au declanşat, miercuri, o grevă spontană nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile la termen şi de condiţiile grele de muncă. Sunt nemulţumiri acumulate de-a lungul timpului pe care le-am sesizat conducerii companiilor, dar la care nu am primit răspuns. Am sesizat şi problema furturilor pe calea ferată, care a dus la degradarea siguranţei feroviare”, a spus Mare. Acesta a confirmat că greva spontană afectează circulaţia trenurilor la nivel naţional între orele 7.00 şi 9.00.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu a declarat că a convocat conducerile CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a vedea cine e responsabil de întârzierea plăţii salariilor angajaţilor, precizând că va cere premierului să verifice cheltuielile fiecărei companii, iar responsabilii vor plăti.

Am suspiciunea că se plătesc cu prioritate alte cheltuieli, şi nu salariile. Este responsabilitatea patronului, care în acest caz este statul, ca dacă oamenii muncesc să fie plătiţi„, a spus Fenechiu.

UPDATE: În Transilvania au fost probleme doar în gările ce aparțin Regionalei CFR Cluj. Astfel, în gara din Oradea au fost blocate 4 trenuri; la Baia Mare au fost oprite două trenuri personale şi trenul accelerat Bucureşti Nord – Baia Mare – Satu Mare; la Bistrița au fost oprite în gară Trenul Regio 4103 Bistriţa-Cluj ce avea ca oră de plecare 7.35 și  trenul 4142 Bistriţa-Deda; din gara Cluj-Napoca nu au plecat 7 trenuri, cei mai afectați fiind călătorii care au ca destinație Budapesta (trenul să plece la ora 7.20).

Șeful Stației CFR Alba Iulia, Cornel Suciu, a confirmat faptul că există probleme cu plata salariilor. Acesta a declarat că angajații din Alba nu s-au alăturat protestului însă nu este exclus s-o facă în cazul în care problemele persistă iar ceferiștii din țară vor protesta din nou.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a transmis că protestul spontan a fost declanşat începând cu ora 7.00 de către angajaţii regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, iar până la ora 8.00, la nivelul celor şase regionale, „89 de trenuri nu au fost expediate din staţii”.

În jurul orei 9.00 greva spontană a angajaţilor din CFR Călători şi Infrastructură s-a încheiat. Trenurile care au staţionat aproximativ două ore în gări au fost puse în mişcare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea