Rămâi conectat

Societate

Garoafe roşii pentru femei, de ziua lor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

De Ziua Femeii, 8 Martie, în municipiul Alba Iulia, reprezentanţii PSD Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba, împreună cu Ovidiu Jidveian, Ioan Florea, Bogdan Medrea, Vasile Crişan, Marcel Ruscă şi alţi social democraţi au dăruit femeilor aproape 3.000 de flori. Organizaţia PSD Cugir, reprezentată de Cornel Murg, a oferit 1.300 de flori roşii doamnelor şi domnişoarelor din oraş, iar la Ciugud, primarul Gheorghe Damian a dăruit 1.300 garoafe femeilor din localităţile comunei. La Roşia Montană, preşedintele PSD Virgil Nariţa a înmânat la rândul său 1.000 de flori sărbătoritelor, iar Dorin Leah, preşedintele PSD Abrud, a oferit doamnelor şi domnişoarelor tot 1.000 de garoafe. La Zlatna, Organizaţia PSD condusă de Emil Nistor a făcut cadou femeilor 300 de garoafe, iar la Şpring, Mircea Boghici, preşedintele PSD din localitate le-a dăruit femeilor 600 de garoafe. De asemenea, la Stremţ, primarul Traian Ştefan Popa a înmânat femeilor, de ziua lor, 350 de garoafe, la Bucium, primarul PSD Cornel Napău a oferit 300 de garoafe femeilor şi la Ciuruleasa, primarul PSD Radu Tuhuţ a dăruit doamnelor şi domnişoarelor din localitate 300 de garoafe. Totodată, la Ocna Mureş, Ioan Mircea Leahu, preşedintele PSD din oraş a oferit reprezentantelor sexului frumos 500 de flori, iar la Teiuş, preşedintele PSD Dănuţ Hălălai a dăruit femeilor 450 de garoafe roşii. PSD Sebeş, prin preşedintele Romi Dragosin şi cu sprijinul tinerilor reprezentaţi de Vasile Spătariu a împărţit femeilor 500 de garoafe.
După Alba Iulia şi Cugir, femeile social democrate au mai fost sărbătorite şi la Cugir, Sebeş, Blaj, Câmpeni, Roşia de Secaş, Aiud şi Ocna Mureş, unde peste 100 de reprezentante ale sexului frumos au participat, în fiecare din cele 7 localităţi amintite, la petrecerea organizată de ziua lor. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

3 decembrie: Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Obiectivul, susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestor persoane

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, şi semnată de 180 de ţări, promovează drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi în vederea implementării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 şi a altor formate internaţionale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acţiunile umanitare, Noua Agendă Urbană şi Agenda de acţiune de la Addis Abeba privind finanţarea pentru dezvoltare.

Citește și: FOTO VIDEO| Finalizarea lucrărilor la Centrul Pediatric Național „Maria Beatrice” din Alba Iulia

Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să „nu lase pe nimeni în urmă” şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Problemele specifice persoanelor cu dizabilităţi la care se face referire în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă privesc educaţia, creşterea şi ocuparea forţei de muncă, inegalitatea, accesibilitatea aşezărilor umane etc.

La 11 iunie 2019, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat Strategia pentru incluziune a persoanelor cu dizabilităţi („The United Nations Disability Inclusion Strategy”), în conformitate cu angajamentul său de a transforma Naţiunile Unite într-o organizaţie incluzivă pentru toată lumea, menţionează ONU.

Citește și: Sală de kinetoterapie pentru persoanele cu dizabilități inaugurată la centrul din Baia de Arieș

„Persoanele cu dizabilităţi, atât în calitate de beneficiari, cât şi ca agenţi ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă şi durabilă şi pot promova o societate rezistentă pentru toţi, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre şi a acţiunii umanitare şi al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilităţi şi organizaţiile reprezentative, instituţiile academice şi sectorul privat trebuie să funcţioneze ca o ‘echipă’ pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, specifică sursa citată.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a prezentat, în octombrie 2020, primul raport cuprinzător privind măsurile luate de sistemul Naţiunilor Unite pentru integrarea incluziunii cu handicap şi punerea în aplicare a strategiei de la lansarea sa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în prezent, peste un miliard de oameni, respectiv circa 15% din populaţia lumii, trăieşte cu anumite forme de dizabilitate, arată www.who.int. Potrivit datelor statistice, mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar probabilitatea ca aceştia să se confrunte cu violenţa este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme. 80% dintre persoanele cu dizabilităţi trăiesc în ţări în curs de dezvoltare, conform Programului ONU pentru Dezvoltare.

Numărul persoanelor care se confruntă cu dizabilităţi este în urcare din cauza creşterii afecţiunilor cronice de sănătate şi a îmbătrânirii populaţiei. Dizabilitatea este o problemă a drepturilor omului, persoanele cu dizabilităţi fiind supuse unor încălcări multiple ale drepturilor lor, inclusiv prin acte de violenţă, abuz, prejudecăţi şi lipsă de respect din cauza dizabilităţii lor, care se intersectează cu alte forme de discriminare bazate pe vârstă şi sex, printre alţi factori. Persoanele cu dizabilităţi se confruntă, de asemenea, cu piedici, stigmatizare şi discriminare atunci când accesează servicii şi strategii legate de sănătate.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare