Ziarul Unirea

Garduri electrice, în Alba și alte județe atacate de urșii bruni. 2.000 de lei de la stat pentru instalarea lor

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Un nou program prin care populația din județele vulnerabile la atacurile urșilor bruni va putea să își monteze garduri electrice în jurul locuințelor, al stanelor, culturilor agricole sau livezilor este lansat miercuri în dezbatere publică de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Circa 1.000 de astfel de sisteme vor ajunge anul acesta la populație.

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează astăzi în dezbatere publică un nou program, în premieră în România: „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”. Programul finanțează pentru populație kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stanelor, culturilor agricole, livezilor etc”, informează ministerul.

ELIT

Acestea au rolul de a împiedică incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

„Suntem țară cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranță oamenilor. Programul nostru împacă dublă noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari. Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Populația poate primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

Programul este adresat populației din județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.

„Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1,5 milioane lei pentru că speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță. Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a mai spus Costel Alexe.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419