Garda Națională de la Alba Iulia va fi reînființată până la 1 decembrie 2016

Garda Națională de la Alba Iulia sau ”Legiunea Română de la Alba Iulia” va fi reînființată până la 1 decembrie 2016, de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în baza unui proiect câștigat în sesiunea de finanțare a Administrației Fondului Cultural Național.

Rustoiu Hava Rosu Zgarciu01”Acest proiect, Garda Națională de la Alba Iulia, va reconstitui ceea e a însemnat Legiunea Română de Alba Iulia o formațiune militară care a organizat și a contribuit decisiv la realizarea Unirii de la Alba Iulia. Am specificat, în toate interviurile, că unul dintre argumentele că Alba Iulia a fost aleasă ca loc al Marii Adunări Naționale a fost tocmai existența acestei legiuni, de excelenta organizare a acestui corp militar. Sigur, vorbim și despre moștenirea istorică, despre Mihai Viteazul, de poziția strategică a orașului Alba Iulia, acestea sunt alte argumente”, a spus, joi, istoricul Tudor Roșu, în cadrul unei conferințe de presă.

Scopul proiectului este reconstituirea unui detașament de 10 oameni, reprezentând Garda Națională de la 1 decembrie 1918 sau ”Legiunea română de la Alba Iulia”, formațiune care a contribuit decisiv la bun organizare a evenimentelor din ziua Unirii.

Proiectul face parte dintr-un program pe 3 ani, vizând sărbătorile Centenarului Unirii. Odată finalizată componenta militară, în anii 2017 și 2018 se va trece la componenta civilă (reconstituirea segmentului politic și a marii mase de participanți la unire – țărani, muncitori etc.).

Proiectul a obținut 93,33 de puncte, iar cuantumul finanțării este de 54.084 de lei.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a înființat, din diverse surse de finanțare, următoarele trupe: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum (romanii), Lupii Apoulonului (dacii), Ludus Apulensis (gladiatorii), Magna Nemesis (dansatoarele), personajele istorice Horea, Avram Iancu, Mihai Viteazul etc.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

3 Comentarii

Givi 5 mai 2016 at 14:38

asta e exact ce ne lipsea … te iei de cap …

Iată Lumea 7 mai 2016 at 9:37

Eu nu pot decât să mă bucur văzând cât se dezvoltă cultural un oraș căruia nu foarte mulți îi dădeau șanse de supraviețuire. Mă bucur că aici oamenii au realizat care este potențialul turistic, ce înseamnă respectul pentru istorie și înaintași și, mai ales, că au înțeles că toate aceste manifestări culturale sunt o șansă de dezvoltare economică. Și, nu în ultimul rând, mă bucur că am avut ocazia acum câțiva ani să contribui și eu la promovarea culturală și turistică a acestui oraș, legându-mă astfel de istoria lui! Bravo, Alba Iulia!

bau bau 7 mai 2016 at 11:22

micile spectacole de strada inseamna pentru tine dezvoltare culturala? si sansa de dezvoltare econonomica? Habar nu ai ce vorbesti………Nu intelegi ce inseamna cu adevarat dezvoltare culturala sau economica….

Comentariile sunt oprite