Rămâi conectat

Curier Județean

Garda Națională de la Alba Iulia va fi reînființată până la 1 decembrie 2016

Dragoş Suciu

Publicat

în

Garda Națională de la Alba Iulia sau ”Legiunea Română de la Alba Iulia” va fi reînființată până la 1 decembrie 2016, de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în baza unui proiect câștigat în sesiunea de finanțare a Administrației Fondului Cultural Național.

Rustoiu Hava Rosu Zgarciu01”Acest proiect, Garda Națională de la Alba Iulia, va reconstitui ceea e a însemnat Legiunea Română de Alba Iulia o formațiune militară care a organizat și a contribuit decisiv la realizarea Unirii de la Alba Iulia. Am specificat, în toate interviurile, că unul dintre argumentele că Alba Iulia a fost aleasă ca loc al Marii Adunări Naționale a fost tocmai existența acestei legiuni, de excelenta organizare a acestui corp militar. Sigur, vorbim și despre moștenirea istorică, despre Mihai Viteazul, de poziția strategică a orașului Alba Iulia, acestea sunt alte argumente”, a spus, joi, istoricul Tudor Roșu, în cadrul unei conferințe de presă.

Scopul proiectului este reconstituirea unui detașament de 10 oameni, reprezentând Garda Națională de la 1 decembrie 1918 sau ”Legiunea română de la Alba Iulia”, formațiune care a contribuit decisiv la bun organizare a evenimentelor din ziua Unirii.

Proiectul face parte dintr-un program pe 3 ani, vizând sărbătorile Centenarului Unirii. Odată finalizată componenta militară, în anii 2017 și 2018 se va trece la componenta civilă (reconstituirea segmentului politic și a marii mase de participanți la unire – țărani, muncitori etc.).

Proiectul a obținut 93,33 de puncte, iar cuantumul finanțării este de 54.084 de lei.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a înființat, din diverse surse de finanțare, următoarele trupe: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum (romanii), Lupii Apoulonului (dacii), Ludus Apulensis (gladiatorii), Magna Nemesis (dansatoarele), personajele istorice Horea, Avram Iancu, Mihai Viteazul etc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea