Actualitate
Furtuna Filomena, care a afectat Spania, va ajunge și în România. Care sunt pagubele create de vremea rea
Mai multe regiuni aflate sub cod roșu de ninsoare au avut de suferit în urma Furtunii Filomena. În zilele următoare furtuna va ajunge și în zona noastră, afectând în special România, Bulgaria și Croația.
Furtuna Filomena a provocat cel puțin patru morți. Două persoane au murit din cauza frigului – una în orașul Zarzalejo, aflat în apropiere de Madrid, și una în orașul Calatayud, din apropiere de Zaragoza. Alte două persoane și-au pierdut viața în regiunea Andaluzia, în apropiere de Malaga. Mașina în care se aflau a fost luată de puhoaie.
Situația este însă gravă în centrul țării, inclusiv în capitala Madrid. Aeroportul Barajas a fost închis, la fel și multe drumuri, iar toate trenurile care plecau sau se îndreptau către capitală au fost oprite.
Începând de luni, furtuna se va întinde în toată peninsula Balcanică și va ajunge și în estul Europei, afectând și țara noastră, Bulgaria și Croația, scrie Accuwheater.
Pentru județul Alba, reamintim că ANM a emis un cod galben de ninsori, valabil în intervalul 10 ianuarie, ora 18:00 – 11 ianuarie, ora 14:00. Fenomenele vizate sunt: ninsori abundente, strat de zăpadă consistent și intensificări ale vântului.

Actualitate
Consumul de energie electrică a scăzut cu 4,4% în primul semestru al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Datele INS
Consumul de energie electrică a scăzut cu 4,4% în primul semestru al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Datele INS
În primul semestru al anului 2022, producția internă de energie a scăzut cu aproximativ 500.000 de tone echivalent petrol, în comparație cu același interval al anului precedent, devremece consumul de energie electrică s-a diminuat cu 4,4%, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Statistica oficială relevă faptul că, la 30 iunie 2022, resursele de energie primară au scăzut cu 2%, iar cele de energie electrică cu 5,6%, faţă de acelaşi interval din 2021.
Principalele resurse de energie primară au totalizat 16,283 milioane tone tep, în scădere cu 334.100 tep, raportat la primele şase luni ale anului trecut.
De asemenea, de la an la an, producţia internă a însumat 8,788 milioane tep, în scădere cu 499.100 tep, importul a fost de 7,495 milioane tep.
Resursele de energie electrică s-au ridicat la 32,293 milioane kWh (-1,927 milioane kWh).
Potrivit sursei citate, producţia din termocentrale a fost de 10,587 miliarde kWh, în scădere cu 111,8 milioane kWh (-1%), în timp ce producţia din hidrocentrale a înregistrat 7,702 miliarde kWh (-2,798 milioane kWh, -26,7%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 5,194 miliarde kWh, în scădere cu 123,6 milioane kWh (-2,3%).
Totodată, în primul semestru al anului în curs, producţia din centralele electrice eoliene a fost de 4,009 miliarde kWh, în creştere cu 597 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 954,3 milioane kWh, în creştere cu 85,5 milioane kWh.
Consumul final de energie electrică, în perioada analizată, a fost de 26,372 miliarde kWh, cu 4,4% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 3,7%. În acelaşi timp, iluminatul public a înregistrat o creştere cu 12,3%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,3%.
Exportul de energie electrică a fost de 3,078 miliarde kWh, în scădere cu 508,4 milioane kWh, în timp ce consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 2,842 miliarde kWh (-197,1 milioane kWh).
Actualitate
Prognoza METEO pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria: Vreme în general instabilă, cu șanse de averse
Prognoza METEO pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria: Vreme în general instabilă, cu șanse de averse
Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie, prognozează o vreme în general instabilă, cu averse atât în regiunile montane, cât şi în zona Litoralului, dar şi în Capitală, pentru weekendul prelungit, de Sfânta Maria.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Urări și felicitări de Sfânta Maria
Conform datelor furnizate AGERPRES de către meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Marina Antonescu, în zona Litoralului, regimul termic va fi unul oscilant, cu episoade în care pot apărea averse şi intensificări temporare ale vântului, iar valorile termice vor fi mai scăzute decât în zilele anterioare.
Astfel, în cursul după-amiezei de sâmbătă, 13 august, şi pe parcursul zilei de duminică, 14 august, vremea va fi în general închisă. Va ploua în reprize, iar temperaturile maxime vor oscila, în tot intervalul, între 27 şi 30 de grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între 20 şi 22 de grade Celsius. De asemenea, apa mării va avea 24 – 26 de grade Celsius.
Citește și: nume sărbătorite de Sfânta Maria
„În cursul zilei de vineri, vremea va fi însorită, dar începând de sâmbătă după-amiaza îşi vor face apariţia aversele, la fel şi în cursul zilei de duminică. Luni, în prima parte a zilei, la mare cerul va fi noros, cu şanse crescute de ploaie. În zona Litoralului, vântul se va domoli faţă de zilele trecute când am avut intensificări şi de 65 km/h”, a precizat specialistul ANM.
În ceea ce priveşte prognoza pentru zona montană, estimările arată o vreme mai rece, cu înnorări şi ploi izolate, fenomene care se vor semnala începând de vineri. Totodată, sâmbătă şi duminică se vor semnala averse şi descărcări electrice în cea mai mare parte a regiunii montane.
„Aversele şi descărcările electrice vor fi pe parcursul întregii zile de duminică, dar şi luni. Valorile termice de peste zi se vor încadra, în general, între 15 şi 23 de grade Celsius, iar pe timpul nopţilor nu vor depăşi 12 grade Celsius. Deci, sunt puţine şanse să vedem soarele la munte, în următoarele trei zile. Înnorările vor apărea de vineri după-amiaza şi vom avea ploi, în primă fază izolate”, a spus Antonescu.
În Bucureşti, weekendul prelungit începe cu vreme frumoasă, vineri, şi valori termice maxime de 32 – 33 de grade Celsius. Ulterior, sâmbătă după-amiaza, spre seară, există condiţii de apariţie a averselor, cu temperaturi de cel mult 31 de grade Celsius, la fel şi duminică.
„Pentru luni, de Sfânta Maria, în Capitală, vom avea maxime de 28 – 29 de grade Celsius. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, vremea va fi, în general, plăcută, dar cerul va fi în mare parte înnorat şi vor fi ceva şanse de ploaie, în special către orele serii”, a punctat reprezentanta ANM.
Actualitate
Ce trebuie să știe românii care vor să își facă un credit în această perioadă: „În România este imposibil astăzi pentru o familie din clasa de jos să-și cumpere casă cu banii economisiți”
Ce trebuie să știe românii care vor să își facă un credit în această perioadă: „În România este imposibil astăzi pentru o familie din clasa de jos să-și cumpere casă cu banii economisiți”
Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, a explicat de ce ar trebui să țină cont românii care intenționează să își facă un credit în această perioadă.
Adrian Vasilescu a fost întrebat dacă mai este un moment oportun, în prezent, ca românii să facă credite. În acest sens, consilierul guvernatorului BNR a vorbit despre nevoile românilor și cât se pot întinde aceștia atunci când vor să facă un credit:
„Oamenii s-au decis să recurgă la bănci în condițiile în care au avut probleme cu susținerea consumului casnic sau anumite nevoi, pentru copii la școală, în condițiile în care au trebuit să le cumpere calculatoare pentru școala de acasă, dar și pentru multe alte situații și s-au împrumutat la bănci, chiar și pentru case. Asta înseamnă că cei care au venit și au luat creditul și-au făcut niște previziuni și au ajuns la concluzia că e mai bine să se împrumute, să-și completeze veniturile din alte surse decât să se teamă de credit.
Bineînțeles că această pază bună trebuie să existe, pentru că inclusiv băncile au directivă în societatea românească să nu cumva să împingă spre o suprasaturare a populației. Din cauza asta, băncile sunt foarte atente la credite.
Pe de altă parte, sunt oameni care au nevoie de o casă. Li s-a mărit familia și au nevoie de o casă. În România este imposibil astăzi pentru o familie din clasa de jos să-și cumpere casă cu banii economisiți. Creditul este o soluție pentru cei cumpătați, nu pentru cei care se avântă și nu îi interesează cum îl plătesc“, a spus Adrian Vasilescu, conform dcnews.ro.
Sursa: bugetul.ro
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
12 august: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi și cum a ajuns să fie celebrată
-
Ştirea zileiacum 9 ore
PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață
-
Actualitateacum 20 de ore
Perseide 2022. În jur de 100 de stele căzătoare se pot vedea în noaptea de 12 spre 13 august pe cerul României
-
Sportacum 10 ore
Și totuși, Sticla Arieșul Turda nu continuă în Liga 3 | Reprezentantele Albei, toate în Seria a 9-a a eșalonului terț
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe