Joi, 15 ianuarie, francul elveţian s-a apreciat cu nu mai puți de 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată, relatează Bloomberg.
Francul se tranzacţiona la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, după ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro.
De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.
Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro.
Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.
De asemenea, banca centrală a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.
Francul elveţian, monedă în care a fost contractată o mare parte din creditele imobiliare din Europa de Est, inclusiv România, a explodat cu 30% după ce banca centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de schimb valutar şi a permis valutei să fluctueze liber faţă de euro.
Banca centrală a renunţat joi la limitare pentru că aceasta „nu se mai justifică” având în vedere că deprecierea euro faţă de dolar a dus la slăbirea francului, scrie MarketWatch. După retragerea limitei cursului valutar, francul a trecut rapid de paritate faţă de euro şi s-a apreciat la 1,05 euro pe unitate. Tot joi, banca centrală a redus una dintre dobânzile de referinţă pentru depozite de la -0,25% la -0,75%, ceea ce obligă băncile comerciale să plătească mai mult pentru banii pe care şi-i „parchează” pentru siguranţă în depozitele instituţiei.
sursa: zf.ro
6 Comentarii
Cămătarie cu acte in regula! Când bancile dau un credit nu-si asuma nici un risc – acesta cade pe umerii clientului fraier ce plătește rata chiar dacă Francul Elvețian, moneda f. stabilă, a crescut in 7 ani de la 1,9 lei la 4,4! Mânca-v-ar falimentul de escroci!
Am mai spus-o si acum cativa ani si ma repet: nu e posibil sa lucrezi in lei si sa iei un credit in valuta(euro, dolari, lire, franci,etc); e sinucidere curata; aceste devize fluctueaza, asa a fost din totdeauna; riscul luat e foarte mare, iar acum cei care l-au luat sunt buni de plata
@titirca inima rea
Oare uiti de acea perioada cand unele banci nu dadeau credite in LEI ci doar in valuta?
Bai titirca Draga, dak in 2007-2008 mergeai la banca sa te milogesti de un credit stimabilul ofițer de credite îți oferea ceva in lei cu dobânda de 15-17% si comisioane uriașe, ceva in euro care varia mai ceva k tensiunea Lu mosu, la 9-10% dobanda, parca, si dupaia … Stati ca mai avem ceva! Ce? Pai s vedeți – o moneda f stabilă, n-a mai crescut de 5 ani, francu elvetian!!! Si cât e dobânda?intrebi tu ca bou, și Ofițeru răspunde: pai e Mica, ca puta lui directori, 5-5,5%!!!! Si tu mai intrebi odată: sigur e stabilă ? Ăla: daaa, n- a mai crescut de 5 ani!!!!
Si îți faci tu calculele: mai creste salaru, inflația, poate chiar mai scade francu si îți tragi o rata de nici 800 lei pe 30 ani sa o poti plăti! Si ce sa vezi după 2 ani moneda aia așa de stabilă se dublează si rata se face 1400-1500 lei pe luna.si tragi si faci si plătește si după alți 5 ani afli intr-o zi ca francu a intrat iar in erectie si rata ta s-a făcut 1800 lei! Ei? Ce mai zici titirca Draga? Sa- ti fi luat un credit in lei in 2007-2008 era dovada clară de masochism, așa ca ieși acas pupa-l-ai pe isarescu între fese!
Sabrossa … faptul ca esti prost se vede de la o posta. Nu inteleg de ce te mai si lauzi cu asta….
Comentariile sunt oprite