Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

FOTO/VIDEO: Primele demonstraţii de luptă ale Legiunii a XIII-a Gemina, în Cetatea Alba Carolina

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zeci de oameni s-au adunat astăzi în Piaţa Cetăţii  din Alba Iulia pentru a lua parte la lansarea oficială şi ceremonială a Gărzii Romane de la Apulum, gardă care după cea de la Poarta a III-a  şi cea a Traseului celor Trei Fortificaţii, vine să întregească patrimoniul istoric al Cetăţii Alba Carolina şi totodată să contribuie la promovarea şi valorificarea turistică a acesteia.

Aceasta a fost înfiinţată recent, ca urmare a câştigării,  în luna martie 2012, de către Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a proiectului “Ţinutele Istoriei II. Garda Romană de la Apulum”,  în valoare de  57.617 lei.  Legiunea a XIII-a Gemina are în componenţă 12 luptători legionari (1 centurion, 2 signiferi, 9 milites), realizată în urma finanţării oferită de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Cu această ocazie, cei prezenţi au fost încântaţi să asiste la câteva demonstraţii de luptă între daci şi romani (la ceremonie au fost prezenţi şi mai mulţi luptători îmbrăcaţi în costume dacice), lupte de gladiatori şi o mică paradă militară.

La final, membrilor voluntari ai  noii Legiuni a XIII-a Gemina precum şi „dacilor”  le-au fost înmânate diplome de către primarul  municipiului Alba Iulia – Mircea şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel.

Reamintim echipa de proiect: dr. Tudor Roşu, dr. George Bounegru, dr. Liviu Zgârciu, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu şi Rareş Diodiu.

Garda romană de la Apulum va fi folosită, de aici încolo, pentru promovarea proiectelor muzeului albaiulian, ale Cetăţii Alba Carolina precum şi cele ale municipalităţii.

Iată câteva obiective ce şi le-a propus  echipa proiectului pe viitor: constituirea unui sat roman în cadrul oraşului, participarea la evenimente precum Festivalul Cetăţilor Dacice sau Zilele Oraşului, creşterea numărului de legionari, realizarea de tehnică de luptă specifică( baliste, catapulte, etc.), programe în şcoli (de exemplu un concurs sportiv intitulat “pentatlonul roman”), înfiinţarea unui festival dedicat moştenirii roamne a oraşului şi/sau judeţului ( “Zilele Apulumului”, “Zilele Legiunii a XIII-a Gemina” etc.) sau derularea unui festival general de reenactment.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea