Rămâi conectat

Actualitate

FOTO/VIDEO: Festivalul Naţional de Folclor “Strugurele de Aur” și-a desemnat câștigătorii. Trofeul a fost cucerit de Ina Todoran

Publicat

în

Timp de trei zile Alba Iulia a fost Capitala muzicii populare găzduind cea de-a XII-a ediție a Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de Aur”.   

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au urcat 48 de concurenţi din diferite zone ale ţării, solişti vocali şi instrumentali, ale căror talente au reînviat în sufletele spectatorilor dragostea pentru muzica tradiţională românească.

Nu a fost nicio surpriză când Ina Todoran, unul dintre marile talente ale județului Alba, care deja de ani buni răscolește inimile ascultătorilor și cucerește premiu, după premiu la toate concursurile la care participă, a fost desemnată drept câștigătoare a Marelui Trofeu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ina Todoran nu a fost însă singura reprezentantă a județului Alba care a dovedit că aici folclorul este la el acasă, moștenit de la strămoși și purtat cu cinste mai departe, ale patru tinere talente locale au obținut premii pe cât de valoroase pe atât de importante pentru viitoarea carieră de interpreți consacrați de muzică populară.

Iată lista completă a premiilor:

Premiul I: soliști instrumentiști – Cătălin Bușecan (Maramureș); soliști vocali – Marian Medregoniu (Mehedinți)
Premiul II: soliști instrumentiști – Cosmin Streață (Dolj); soliști vocali – Lenuța Filipoi (Bistrița Năsăud)
Premiul III: soliști instrumentiști – Marius Andrei Nicoară (Alba) și Radu Petru Tîrb (Bihor); soliști vocali – Ionela Toma (Țara Codrului) și Michael Cetean (Alba)
Premiul ”Drumul vinului, Țara vinului”: Denisa Balu (Alba)
Premiul Orchestrei Jidvei: Ovidiu Țăran (Alba)
Premiul de popularitate (voturile telespectatorilor): Denisa Balu (Alba)
Premiul Cramei Jidvei: Andra Matei (Maramureș)
Premiul juriului: Lavinia Chifor (Bihor); Livia Neag (Maramureș)
Premiul pentru autenticitate: Constantin Gaciu (Olt)
Premiul special: Livia Celea (Dolj); Nicu MÂȚĂ (Republica Moldova)

Gala Laureaţilor s-a bucurat de prezentarea  îndrăgitei moderatoare Marioara Murărescu. Seara s-a încheiat cu recitalurile susținute de Ansamblul Jidvei-România şi Junii de la Jidvei, Bogdan Toma – câștigătorul Marelui Trofeu 2011, Sebastian Stan – câștigătorul Marelui Trofeu 2010, ”MOŞTENITORI” – Dana Ionela Jurjuţ şi Alexandra Chira, Reta Rus, Nicolae Furdui Iancu, Florentina şi Petre Giurgi.

Evenimentul poartă semnătura companiei JIDVEI şi a fost realizat în coproducţie cu Televiziunea Română. Festivalul a fost susţinut de: partener principal – Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia şi Primăria Jidvei – parteneri.

Regalul folcloric din Alba se încheie duminică, în Piața Primăriei din Jidvei unde începând cu ora 14.00 vor susține recitaluri cunoscute ansambluri și formații de pe Valea Târnavelor și Valea Mureșului.

De la ora 18.00 se desfășoară ”Ecoul” la Gala Laureaților, urmat de recitaluri susținute de Ansamblul Jidvei România şi Junii de la Jidvei, Marinela Baba, Teodora Zărnescu, Reta Rus, Leontina Fărcaş şi „Muguri de Tezaur”: Alina Cucui, Cristina Todor, Ştefania Lazăr, Ana Gligor, Alexandru Dican, Denisa Bărbat, Bianca Petrea, Georgiana Petrescu şi Bogdan Mara, Mariana Anghel, Niculina Stoican, Nicolae Furdui Iancu.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

Publicat

în

Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

Un moment tensionat a avut loc astăzi, 21 mai, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare care s-a ținut în inima cetății din Alba Iulia.

La dezvelirea statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novák, senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a plasat o imagine înrămată a lui Avram Iancu la baza sa. Acest gest, a transmis acesta, este pentru a ne reaminti de cei 150 de ani care s-au împlinit de la moartea revoluționarului român, în 1872.

Elit - Gustul Desăvârșit

Noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novák, se află astăzi într-o vizită la Alba Iulia şi este oaspetele de onoare al Zilei unităţii reformate maghiare.

Katalin Novák va ţine un discurs cu prilejul dezvelirii statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, în centrul fostei capitale a Transilvaniei, a anunţat Biroul de Presă al Eparhiei Reformate din Ardeal.

Ziarul „Népszava” a dorit să afle de la Administraţia Prezidenţială a Ungariei dacă programul preşedintelui Republicii cuprinde şi o întâlnire cu şeful statului român, Klaus Iohannis, sau cu membrii Guvernului de la Bucureşti, dar până la închiderea ediţiei, redacţia ziarului amintit nu a primit niciun răspuns.

La acest moment ia parte și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, împreună cu alți reprezentanți ai autorităților, precum Vincze András, subprefectul de Alba din partea UDMR.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

LIVE VIDEO| Președintele Ungariei în vizită la Alba Iulia: Se dezvelește statuia principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din oraș

Publicat

în

Președintele Ungariei în vizită la Alba Iulia: Se dezvelește statuia principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din oraș

Noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novák, se află astăzi într-o vizită la Alba Iulia şi este oaspetele de onoare al Zilei unităţii reformate maghiare.

Katalin Novák va ţine un discurs cu prilejul dezvelirii statuii principelui transilvanean Gábor Bethlen, în centrul fostei capitale a Transilvaniei, a anunţat Biroul de Presă al Eparhiei Reformate din Ardeal.

Ziarul „Népszava” a dorit să afle de la Administraţia Prezidenţială a Ungariei dacă programul preşedintelui Republicii cuprinde şi o întâlnire cu şeful statului român, Klaus Iohannis, sau cu membrii Guvernului de la Bucureşti, dar până la închiderea ediţiei, redacţia ziarului amintit nu a primit niciun răspuns.

Elit - Gustul Desăvârșit

În programul oficial al șefului statului român nu este înscrisă întâlnirea cu preşedintele Ungariei şi nici mass-media din România nu a informat despre faptul că Katalin Novák ar fi aşteptată la Bucureşti.

Ziarul amintit mai menţionează că ultima oară o vizită oficială în România, acolo unde trăiește cea mai mare minoritate maghiară, a fost efectuată de preşedintele ungar Árpád Göncz, iar la Budapesta, o vizită la nivel de şef de stat a avut loc ultima oară în 2009, şi a fost efectuată de Traian Băsescu, la invitaţia preşedintelui Ungariei de atunci, László Sólyom.

Ziarul „Népszava” mai menţionează, printre altele, că procedura, adică vizita privată, nu este fără precedent în diplomație, dar nu se poate spune deloc că este ceva obişnuit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Firmele de curierat vor raporta Fiscului clienții care plătesc cash la livrare: Ce spune șeful ANAF

Publicat

în

Firmele de curierat vor raporta Fiscului clienții care plătesc cash la livrare: Ce spune șeful ANAF

Evazioniştii au găsit o nişă – comerţul electronic, precizând că ei aduc produse, le vând, iar ceea ce se plăteşte ramburs este la negru, a afirmat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş. El a precizat că firmele de curierat vor pune la dispoziţia Fiscului o bază de date cu aceste livrări care se fac cu plata ramburs.

Lucian Ovidiu Heiuş a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, când va fi gata chestionarul pentru curierii care aduc pachetele achitate ramburs.

“Comerţul în România şi-a modificat modul în care se desfăşoară. Tot mai multă lume cumpără în sistemul online. Fiecare dintre noi am cumpărat cel puţin o dată de pe net, să folosim aşa, o expresie clasică. În analizele de risc pe care le fac colegii noştri de la Inspecţia Fiscală, am constatat că, din păcate, de multe ori un expeditor livrează foarte multe produse şi culmea, când căutăm acel expeditor, constatăm că nu există sau există dar nu declară aproape nimic. Şi atunci ne-am dat seama că există o nişă pe care au găsit-o evazioniştii, acest comerţ electronic. Aduc produse, le vând în sistem online, ceea ce se plăteşte cu cardul sau prin bancă şi îl înregistrează, ceea ce plăteşte ramburs, este la negru”, a explicat preşedintele ANAF.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a precizat că singura modalitate pentru identificarea acestor persoane este ca firmele de curierat să pună la dispoziţia Fiscului o bază de date cu aceste livrări care se fac cu plata ramburs.

“Cum poţi tu ca ANAF să-i identifici pe aceşti oameni, să îi opreşti decât având acces la nişte informaţii? Singura variantă este doar prin această declaraţie care urmează să fie adoptată prin ordin al preşedintelui ANAF prin care firmele de curierat să pună la dispoziţia Fiscului o bază de date cu aceste livrări care se fac cu plata ramburs. Şi ne va ajuta foarte clar în analiza pe care o facem. Când dintr-o societate pleacă foarte multe produse, dacă acesta nu declară nimic, clar te-ai dus a doua zi acolo”, a menţionat Lucian Ovidiu Heiuş.

El a precizat că doreşte ca acest ordin să fie emis cât mai repede, dar nu a avansat o perioadă de timp.
“Ca să emit ordin trebuie să creăm un program informatic. Trebuie să gândim un formular şi mi l-aş dori să fie un formular inteligent, adică cumva să nu îl scrii de mână, să îl scanezi, să-l pui în Spaţiul Privat Virtual şi după aceea să emitem ordinul. Sper că ordinul să fie emis foarte repede pentru că fenomenul acesta se întâmplă în continuare. Dacă îmi cereţi să spun 30 de zile, 45 de zile, nu aş vrea să arunc o asemenea cifră pentru că nu este corect. Dar într-un timp foarte scurt vom emite acest ordin de preşedinte ANAF, mergând în acelaşi timp cu cei de la CNIF ca să ne facă programul şi să găsim şi varianta unui formular inteligent care să fie cât mai uşor şi cât mai facil de completat pentru că, de fapt, aceste firme de curierat ne ajută şi dacă eI ne ajută este normal ca şi noi să încercăm să le oferim o variantă care să fie cât mai simplă de folosit”, a mai transmis preşedintele ANAF.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare