Actualitate
FOTO/VIDEO: Festivalul Naţional de Folclor “Strugurele de Aur” și-a desemnat câștigătorii. Trofeul a fost cucerit de Ina Todoran
Timp de trei zile Alba Iulia a fost Capitala muzicii populare găzduind cea de-a XII-a ediție a Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de Aur”.
Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au urcat 48 de concurenţi din diferite zone ale ţării, solişti vocali şi instrumentali, ale căror talente au reînviat în sufletele spectatorilor dragostea pentru muzica tradiţională românească.
Nu a fost nicio surpriză când Ina Todoran, unul dintre marile talente ale județului Alba, care deja de ani buni răscolește inimile ascultătorilor și cucerește premiu, după premiu la toate concursurile la care participă, a fost desemnată drept câștigătoare a Marelui Trofeu.
Ina Todoran nu a fost însă singura reprezentantă a județului Alba care a dovedit că aici folclorul este la el acasă, moștenit de la strămoși și purtat cu cinste mai departe, ale patru tinere talente locale au obținut premii pe cât de valoroase pe atât de importante pentru viitoarea carieră de interpreți consacrați de muzică populară.
Iată lista completă a premiilor:
Premiul I: soliști instrumentiști – Cătălin Bușecan (Maramureș); soliști vocali – Marian Medregoniu (Mehedinți)
Premiul II: soliști instrumentiști – Cosmin Streață (Dolj); soliști vocali – Lenuța Filipoi (Bistrița Năsăud)
Premiul III: soliști instrumentiști – Marius Andrei Nicoară (Alba) și Radu Petru Tîrb (Bihor); soliști vocali – Ionela Toma (Țara Codrului) și Michael Cetean (Alba)
Premiul ”Drumul vinului, Țara vinului”: Denisa Balu (Alba)
Premiul Orchestrei Jidvei: Ovidiu Țăran (Alba)
Premiul de popularitate (voturile telespectatorilor): Denisa Balu (Alba)
Premiul Cramei Jidvei: Andra Matei (Maramureș)
Premiul juriului: Lavinia Chifor (Bihor); Livia Neag (Maramureș)
Premiul pentru autenticitate: Constantin Gaciu (Olt)
Premiul special: Livia Celea (Dolj); Nicu MÂȚĂ (Republica Moldova)
Gala Laureaţilor s-a bucurat de prezentarea îndrăgitei moderatoare Marioara Murărescu. Seara s-a încheiat cu recitalurile susținute de Ansamblul Jidvei-România şi Junii de la Jidvei, Bogdan Toma – câștigătorul Marelui Trofeu 2011, Sebastian Stan – câștigătorul Marelui Trofeu 2010, ”MOŞTENITORI” – Dana Ionela Jurjuţ şi Alexandra Chira, Reta Rus, Nicolae Furdui Iancu, Florentina şi Petre Giurgi.
Evenimentul poartă semnătura companiei JIDVEI şi a fost realizat în coproducţie cu Televiziunea Română. Festivalul a fost susţinut de: partener principal – Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia şi Primăria Jidvei – parteneri.
Regalul folcloric din Alba se încheie duminică, în Piața Primăriei din Jidvei unde începând cu ora 14.00 vor susține recitaluri cunoscute ansambluri și formații de pe Valea Târnavelor și Valea Mureșului.
De la ora 18.00 se desfășoară ”Ecoul” la Gala Laureaților, urmat de recitaluri susținute de Ansamblul Jidvei România şi Junii de la Jidvei, Marinela Baba, Teodora Zărnescu, Reta Rus, Leontina Fărcaş şi „Muguri de Tezaur”: Alina Cucui, Cristina Todor, Ştefania Lazăr, Ana Gligor, Alexandru Dican, Denisa Bărbat, Bianca Petrea, Georgiana Petrescu şi Bogdan Mara, Mariana Anghel, Niculina Stoican, Nicolae Furdui Iancu.

Actualitate
FOTO| Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare
Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare
Un moment tensionat a avut loc astăzi, 21 mai, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare care s-a ținut în inima cetății din Alba Iulia.
La dezvelirea statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novák, senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a plasat o imagine înrămată a lui Avram Iancu la baza sa. Acest gest, a transmis acesta, este pentru a ne reaminti de cei 150 de ani care s-au împlinit de la moartea revoluționarului român, în 1872.
Noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novák, se află astăzi într-o vizită la Alba Iulia şi este oaspetele de onoare al Zilei unităţii reformate maghiare.
Katalin Novák va ţine un discurs cu prilejul dezvelirii statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, în centrul fostei capitale a Transilvaniei, a anunţat Biroul de Presă al Eparhiei Reformate din Ardeal.
Ziarul „Népszava” a dorit să afle de la Administraţia Prezidenţială a Ungariei dacă programul preşedintelui Republicii cuprinde şi o întâlnire cu şeful statului român, Klaus Iohannis, sau cu membrii Guvernului de la Bucureşti, dar până la închiderea ediţiei, redacţia ziarului amintit nu a primit niciun răspuns.
La acest moment ia parte și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, împreună cu alți reprezentanți ai autorităților, precum Vincze András, subprefectul de Alba din partea UDMR.
Actualitate
LIVE VIDEO| Președintele Ungariei în vizită la Alba Iulia: Se dezvelește statuia principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din oraș
Președintele Ungariei în vizită la Alba Iulia: Se dezvelește statuia principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din oraș
Noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novák, se află astăzi într-o vizită la Alba Iulia şi este oaspetele de onoare al Zilei unităţii reformate maghiare.
Katalin Novák va ţine un discurs cu prilejul dezvelirii statuii principelui transilvanean Gábor Bethlen, în centrul fostei capitale a Transilvaniei, a anunţat Biroul de Presă al Eparhiei Reformate din Ardeal.
Ziarul „Népszava” a dorit să afle de la Administraţia Prezidenţială a Ungariei dacă programul preşedintelui Republicii cuprinde şi o întâlnire cu şeful statului român, Klaus Iohannis, sau cu membrii Guvernului de la Bucureşti, dar până la închiderea ediţiei, redacţia ziarului amintit nu a primit niciun răspuns.
În programul oficial al șefului statului român nu este înscrisă întâlnirea cu preşedintele Ungariei şi nici mass-media din România nu a informat despre faptul că Katalin Novák ar fi aşteptată la Bucureşti.
Ziarul amintit mai menţionează că ultima oară o vizită oficială în România, acolo unde trăiește cea mai mare minoritate maghiară, a fost efectuată de preşedintele ungar Árpád Göncz, iar la Budapesta, o vizită la nivel de şef de stat a avut loc ultima oară în 2009, şi a fost efectuată de Traian Băsescu, la invitaţia preşedintelui Ungariei de atunci, László Sólyom.
Ziarul „Népszava” mai menţionează, printre altele, că procedura, adică vizita privată, nu este fără precedent în diplomație, dar nu se poate spune deloc că este ceva obişnuit.
Actualitate
Firmele de curierat vor raporta Fiscului clienții care plătesc cash la livrare: Ce spune șeful ANAF
Firmele de curierat vor raporta Fiscului clienții care plătesc cash la livrare: Ce spune șeful ANAF
Evazioniştii au găsit o nişă – comerţul electronic, precizând că ei aduc produse, le vând, iar ceea ce se plăteşte ramburs este la negru, a afirmat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş. El a precizat că firmele de curierat vor pune la dispoziţia Fiscului o bază de date cu aceste livrări care se fac cu plata ramburs.
Lucian Ovidiu Heiuş a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, când va fi gata chestionarul pentru curierii care aduc pachetele achitate ramburs.
“Comerţul în România şi-a modificat modul în care se desfăşoară. Tot mai multă lume cumpără în sistemul online. Fiecare dintre noi am cumpărat cel puţin o dată de pe net, să folosim aşa, o expresie clasică. În analizele de risc pe care le fac colegii noştri de la Inspecţia Fiscală, am constatat că, din păcate, de multe ori un expeditor livrează foarte multe produse şi culmea, când căutăm acel expeditor, constatăm că nu există sau există dar nu declară aproape nimic. Şi atunci ne-am dat seama că există o nişă pe care au găsit-o evazioniştii, acest comerţ electronic. Aduc produse, le vând în sistem online, ceea ce se plăteşte cu cardul sau prin bancă şi îl înregistrează, ceea ce plăteşte ramburs, este la negru”, a explicat preşedintele ANAF.
El a precizat că singura modalitate pentru identificarea acestor persoane este ca firmele de curierat să pună la dispoziţia Fiscului o bază de date cu aceste livrări care se fac cu plata ramburs.
“Cum poţi tu ca ANAF să-i identifici pe aceşti oameni, să îi opreşti decât având acces la nişte informaţii? Singura variantă este doar prin această declaraţie care urmează să fie adoptată prin ordin al preşedintelui ANAF prin care firmele de curierat să pună la dispoziţia Fiscului o bază de date cu aceste livrări care se fac cu plata ramburs. Şi ne va ajuta foarte clar în analiza pe care o facem. Când dintr-o societate pleacă foarte multe produse, dacă acesta nu declară nimic, clar te-ai dus a doua zi acolo”, a menţionat Lucian Ovidiu Heiuş.
El a precizat că doreşte ca acest ordin să fie emis cât mai repede, dar nu a avansat o perioadă de timp.
“Ca să emit ordin trebuie să creăm un program informatic. Trebuie să gândim un formular şi mi l-aş dori să fie un formular inteligent, adică cumva să nu îl scrii de mână, să îl scanezi, să-l pui în Spaţiul Privat Virtual şi după aceea să emitem ordinul. Sper că ordinul să fie emis foarte repede pentru că fenomenul acesta se întâmplă în continuare. Dacă îmi cereţi să spun 30 de zile, 45 de zile, nu aş vrea să arunc o asemenea cifră pentru că nu este corect. Dar într-un timp foarte scurt vom emite acest ordin de preşedinte ANAF, mergând în acelaşi timp cu cei de la CNIF ca să ne facă programul şi să găsim şi varianta unui formular inteligent care să fie cât mai uşor şi cât mai facil de completat pentru că, de fapt, aceste firme de curierat ne ajută şi dacă eI ne ajută este normal ca şi noi să încercăm să le oferim o variantă care să fie cât mai simplă de folosit”, a mai transmis preşedintele ANAF.
Sursa: stiripesurse.ro
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Mesaje de SFINŢII CONSTANTIN şi ELENA 2022. Ce SMS-uri, felicitări, urări puteţi trimite celor dragi cu ocazia zilei de nume
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2022. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica
-
Sportacum 17 ore
Avântul Reghin – Unirea Alba Iulia 1-1 (1-0) | Zi neagră! “Alb-negrii” au retrogradat în Liga a 4-a!
-
Actualitateacum 22 de ore
Rubla, mai puternică decât dolarul american: Cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani
-
Actualitateacum 15 ore
Variola maimuței: Organizaţia Mondială a Sănătăţii se reuneşte într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar izbucnit în Europa
-
Sportacum 21 de ore
FOTO| Fățan Luca Petru, boxer legitimat la CS Unirea Alba Iulia: Medalie de argint la Cupa României la Cadeți
-
Politică Administrațieacum 24 de ore
Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”
-
Actualitateacum 18 ore
Ucraina a primit o nouă tranșă de bani din partea Comisiei Europene. A primit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Trei tineri din Alba, amendați de polițiști cu câte 700 de lei: Gălăgie, sticle sparte și injurii, în spațiul public
-
Actualitateacum 23 de ore
ACCIDENT rutier pe DN67C: Un bărbat s-a răsturnat cu motocicleta în afara drumului și a ajuns la spital
-
Actualitateacum 18 ore
La ei se poate: Benzina la pompă se ieftinește în Germania pe timpul verii, la fel și călătoriile cu autobuzul și trenul