Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/O bisericuță din Alba, veche de peste 300 de ani, are sfinţi cu ochii scoşi şi pântecele pângărit de obscenităţi. Firma restauratoare nu s-a mai întors să-şi onoreze contractul

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

O bisericuță din Alba, veche de peste 300 de ani, are sfinţi cu ochii scoşi şi pântecele pângărit de obscenităţi. Firma restauratoare nu s-a mai întors să-şi onoreze contractul de restaurare a interiorului

De aproape 300 de ani, zbuciumul Bisericii din Deal de la Galda de Jos, cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului”, pare că nu se mai termină. După ce a trecut de răscoale, războaie, dominația ateismului și revoluții, nici în zi de azi biserica nu are hodina necesară unui locaș de cult. Ca să ne păstrăm istoria, așa cum a fost, în 2012 s-a încercat o renovare.

Institutul Naţional al Patrimoniului Român a lansat în 27 iulie 2012 în licitaţie publică lucrarea de restaurare a acestei biserici monument. Valoarea totală a lucrării, fără TVA, a fost estimată de INP la 1.621.433,87 de lei. SC Aquatech Invest SRL Târgu Mureş a câştigat licitaţia organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului din România pentru executarea lucrărilor de conservare la această biserică, urmând să primească 1.100.000 de lei, fără TVA. În primul an, firma restauratoare a decopertat şindrila de pe acoperiş, a montat schele, a făcut proiecte de restaurare, estimări de material etc.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alocaţia bugetară a fost doar de 10% din suma promisă şi s-a oprit, pentru 2013 nemaifiind alocat niciun leu pentru această renovare. Biserica de patrimoniu a trecut prin iarna anului 2012 şi a intrat în 2013 cu un acoperiş din folie de plastic fixat pe o structură de lemn. Vânturile i-au zburat acoperişul din plastic și partea de nord a fost expusă intemperiilor.

Pentru ca biserica să nu intre descoperită și în iarna 2013/2014, primarul din Galda de Jos – Romulus Raica şi preotul paroh Benone Scrob şi-au făcut calculele şi au continuat cu resurse proprii planul de protejare a monumentului. Astfel, Parohia Galda de Jos și Primăria Galda de Jos au suportat atunci cheltuielile pentru refacerea acoperişului (cu bârne şi caferi din pădurea comunală) în contul cheltuielilor pe care le-ar fi avut firma restauratoare cu lucrările de refacere a picturilor din biserică.

Parohia Galda de Jos a virat atunci – în 2013 – în contul SC Aquatech Invest SRL, 35.000 de lei, din banii parohiei. Primăria Galda de Jos a donat 60 mc caferi din lemn de stejar, din pădurea comunală, pentru confecţionarea structurii de rezistenţă a acoperişului. Efectul de bumerang al binelui: deocamdată nu s-a întâmplat nimic în contul resurselor acordate de Parohia și Primăria Galda de Jos În contul acestor cheltuieli făcute în avans, de către Primăria și Parohia Galda de Jos, a fost făcut un contract de execuție lucrări cu SC Aquatech Invest SRL, nr. 223 din 24.04.2013, prin care ”executantul se obligă să execute și să finalizeze conform restauratorului de specialitate lucrările de restaurare și conservare componente artistice – pictura murală, la obiectivul Biserica de zid «Nașterea Maicii Domnului» din Galda de Jos în conformitate cu obligațiile asumate prin prezentul contract, proiectul tehnic de execuție și studiu de cercetare. Parohia ortodoxă se obligă să plătească executantului prețul de 120.938 de lei, exclusiv TVA, pentru execuția și finalizarea lucrărilor de restaurare (…)”.

”Din contract reiese clar că noi ne obligam să contribuim la acoperiș, iar ei se obligau să restaureze pictura și alte elemente artistice”, explică preotul Benone Scrob. Devizul estimativ făcut atunci de restaurator s-a ridicat la 171.000 de lei. Deși contractul a fost semnat de cele două părți, SC Aquatech Invest SRL și Parohia Galda de Jos, este de subliniat faptul că Parohia Galda nu era la acea dată proprietarul lăcașului de cult, acesta intrându-i în proprietate abia în iulie 2016, după recepția lucrărilor exterioare de renovare a monumentului. Conform înțelegerii de atunci, din costul final al restaurării picturilor de pe interior, firma din Tg. Mureș ar fi trebuit să scadă investiția făcută în 2013 de Parohia și Primăria Galda de Jos, respectiv 35.000 de lei și contravaloarea celor 60 mc de caferi din stejar.

Numai că firma din Tg. Mureș nu se mai grăbește deloc acum să se apuce de pictura din Bisericuța din deal.

Sfinții cu ochii albaștri ai Bisericii din Deal nu mai văd nimic, nici măcar obscenitățile scrijelite pe altar

Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din comuna Galda de Jos, cunoscută de localnici ca ”Biserica din Deal”, a fost menţionată documentar în 1723, însă izvoarele istorice îi coboară originile până în secolul al IV-lea. Aceasta face parte din lista monumentelor istorice înscrise în Patrimoniul Naţional al României (inventariată AB-II-m-00219).

Pe bolta altarului a rezistat parțial o pictură murală atribuită lui Iacov Zugravul din Feisa, în care este reprezentată Sfânta Treime într-un trup, chipul trigeminat al lui Iisus încununat de nimbul triunghiulat al Tatălui fiind flancat de patru heruvimi; în jurul său proorocii şi doi arhangheli o înconjoară pe Maica Domnului aşezată pe tron, cu Pruncul pe braţe; pe pereţi sunt redaţi sfinţi ierarhi şi arhidiaconii. Este datată: „Ani Domnului 1752, iulie 1“. Biserica a fost deopotrivă fostă capelă de rugăciune pentru familia Albini, biserică pentru comunitatea din Galda, dar şi loc de închinăciune pentru deţinuţii politici din castel.

Pe vremea regimului comunist, în biserică adăstau ciobanii și oile lor pe timp de iarnă, ba chiar se făcea focul aici. Spre deosebire de sfinții pictați în unele biserici, sfinții pictați în interiorul Bisericii din Deal au niște ochi blânzi, care nu bagă spaima de iad în enoriași, ”un întreg șir de sfinți rotunzi, cu ochii de un albastru dulce” (N. Iorga, 1929). Evident, pe ziduri nu au mai rămas pictați prea mulți sfinți. Și celor care au rămas li s-au julit ochii cu furie, parcă să nu mai vadă atrocitățile care s-au consumat de-a lungul timpului în interiorul lăcașului de cult. Pe piatra altarului sunt scrijelite obscenități, unele datând chiar din anul 1930, în limbile română, maghiară și italiană.

Soldați aflați în retragere sau deținuți aflați în colonia de muncă de aici, ori ciobani în trecere, toți și-au scrijelit în piatra altarului numele, anul și o obscenitate. În general despre femeile cu care ar fi dorit să fie dar nu au putut, din cauza războiului, a depărtării, a regimurilor restrictive. Un fel de zid al blasfemiei, cu mărturii ”istorice” ce împlinesc azi-mâine un secol. Biserica a fost închisă în anul 1906, când în comună a fost ridicat un alt locaș de cult. A cunoscut distrugeri mari pe timpul războaielor și al lagărului de reeducare care a funcționat în fostul Castel Kemeny, acum Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Galda de Jos.

În 1966-1968, biserica a fost renovată și s-a pus din nou lacătul pe ea. Iar acum așteaptă încă să revină la menirea sa dintâi: loc de sfințenie și închinare Domnului. După restaurarea picturii și mascarea obscenităților ”istorice” scrijelite în altar, normal. Deoarece ani de zile a cunoscut o degradare accentuată, în anul 2011 a fost predată Mănăstirii Râmeț. A rămas în inventarul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, în proprietatea şi administrarea directă a Mănăstirii Râmeţ până în iulie 2016, când, la solicitarea actualului preot paroh, Benone Scrob, bisericuța monument a fost donată Parohiei Galda de Jos, după recepția lucrărilor de restaurare, prin hotărâre a consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

[nggallery id=4653]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

SUBIECTE ȘI BAREME SIMULARE Evaluare Națională 2023 la Matematică: Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a

Ziarul Unirea

Publicat

în

SUBIECTE ȘI BAREME SIMULARE Evaluare Națională 2023 la Matematică: Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a

Simularea la Evaluare Națională 2023 continuă marți cu proba la matematică.

Click AICI pentru baremul la Matematică.

Subiectul I

Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect. – 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item de mai jos

1. Numărul natural scris în baza zece, de forma 17x , divizibil cu 10 , este egal cu:

Elit - Gustul Desăvârșit

a) 17
b) 70
c) 100
d) 170

2. Numărul care reprezintă 20% din 50 este egal cu:

a) 10
b) 20
c) 25
d) 100

3. Suma numerelor întregi din intervalul [−2,3], este egală cu:

a) −9
b) −3
c) 3
d) 6

4. Inversul numărului 2/3 este numărul:

a) -3/2
b) −2/3
c) 2/3
d) 3/2

5. Patru elevi, Elena, Maria, George și Mihai, au calculat media geometrică a numerelor y = 3 -2√2 și y = 3+2√2 și au obținut următoarele rezultate:

Elena √17

Maria √2

George 1

Mihai 3

Dintre cei patru elevi, cel care a calculat corect media geometrică este:

a) Elena
b) Maria
c) George
d) Mihai

6. Afirmația „Numărul 4 este mai mare decât numărul 2 5 .” este:

a) adevărată

b) falsă

Subiectul al II-lea – 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item

1. În figura alăturată este reprezentat segmentul AB cu lungimea de 5 cm. Punctul C este simetricul punctului B față de punctul A, iar punctul D este simetricul punctului C față de punctul B. Lungimea segmentului CD este egală cu:

a) 5cm

b) 10cm

c) 15cm

d) 20cm

Pentru simularea Evaluării Naționale 2023 elevii de clasa a VIII-a s-au putut pregăti rezolvând modele de subiecte la matematică din testele de antrenament de anii trecuți.

CITEȘTE ȘI: Modele de SUBIECTE SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ 2023 la română pentru elevii de clasa a VIII-a, din anii precedenți

Cum sunt elaborate subiectele la română la simulare Evaluare Națională 2023

Subiectele la română la simulare Evaluare Națională 2023 sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.

Pentru simularea de la Evaluarea Națională 2023, subiectele la română sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.

Citește și: Modele de SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2023 la română și matematică

Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Calendar simulare Evaluare Națională 2023

Simularea Evalării naționale 2023 începe luni, 20 martie, cu proba de limba română, continuă marți, 21 martie, cu matematica, și se finalizează pe 29 martie când vor fi publicate rezultatele obținute de elev.

20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă

21 martie 2023: Matematică – probă scrisă

22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cazul sarcofagului din cimitirul Municipal din Alba Iulia: Va fi efectuat un control al Ministerului Culturii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Cazul sarcofagului din cimitirul Municipal din Alba Iulia: Va fi efectuat un control al Ministerului Culturii

Ca urmare a sesizării făcute pe o reţea de socializare a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, în care eram atenţionaţi că în zona de extindere a Cimitirului Ortodox „Maieri” se află o grămadă de pământ ce conţine fragmente de calcar susceptibile de a face parte dintr-un monument funerar roman, în data de 1 martie 2023, ne-am deplasat în teren unde am constatat următoarele:

Lângă gardul de vest al cimitirului se afla un morman de pământ relativ proaspăt excavat (nu fusese afectat de ploile din săptămâna precedentă) amestecat cu moloz şi resturi provenite de la ceremoniile de înmormântare (folii, fragmente de coroane, candele, ofrande etc) în care au fost aruncate fragmentele unui mare sarcofag roman din calcar scos cu excavatorul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sarcofagul este unul epigrafic, păstrându-se câteva fragmente de inscripţie care se afla pe cutia (arca) sa. Inscripţia era pe una dintre laturile lungi (posibil în interiorul unei tabula ansata) încadrată în cele două anse cu reprezentări ale Gorgonei Medusa şi decoruri vegetale. Chipul Medusei are analogii pe un alt sarcofag descoperit la Apulum de către Adalbert Cserni, aflat astăzi în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia. Tot la fel de rare sunt şi inscripţiile aflate pe sarcofage. Un prim sarcofag cu inscripţie este semnalat de Mezertius în secolul al XVI-lea, fiind astăzi dispărut, altul, care este menţionat de Ariosti la 1722, dispare împreună cu întregul lot de monumente scufundându-se în apropiere de Szeged. Un alt sarcofag publicat de Reimbold la 1836 este astăzi dispărut. În anii 80 ai secolului trecut este publicat de C. L. Băluţă un sarcofag cu inscripţie provenit din cercetările recente, însă inscripţia este rudimentar realizată.

Alte câteva fragmente proveneau din capacul sarcofagului, remarcându-se două acrotere şi fragmente din coama acestuia. Capacul (operculum) era unul tipic sub forma unui acoperiş în două ape, având la colţuri acrotere sub forma unor sferturi de sferă. Numeroase fragmente prezentau rupturi proaspete şi urme de la dinţii cupei unui utilaj de excavare.

La faţa locului existau şi alte grămezi de pământ, unele dintre ele acoperite aproape integral cu resturi de la ceremoniile funerare şi resturi de beton. La marginea unei astfel de grămezi au fost observate patru fragmente de calcar, provenind de la două capace de sarcofag roman realizat din calcar. Având în vedere dimensiunile acestor fragmente, considerăm că acestea proveneau de la morminte de copii. Trebuie să precizăm că acestea au fost aşezate la marginea grămezii de pământ şi se aflau la cel puţin 50 de metri de sarcofagul cu inscripţia, cel mai probabil acestea fiind scoase din morminte de copil. Nu putem preciza dacă în grămezile de pământ şi resturi de la ceremoniile şi construcţiile funerare existente la faţa locului mai sunt şi alte fragmente provenite de la alte monumente funerare.

În urma constatării am sesizat telefonic IPJ Alba. La faţa locului a sosit şi Administratorul firmei Corona, dl. Bogdan Ion, căruia i-am solicitat informaţii suplimentare precum şi asigurarea transportului descoperirilor către Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Domnia sa ne-a pus la dispoziţie utilaje şi personal în ziua de vineri, 3.03.2023.

Situaţia a ajuns la cunoştinţa domnului Matei Drîmbărean, director DJC Alba, care a fost prezent la faţa locului, în data de 02.03.2023, cu această ocazie dând un interviu presei.

În data de 3.03.2023, ne-am deplasat conform delegaţiei la faţa locului, însoţiţi de Dan Anghel, restuaurator în cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, unde am început operaţiunile de colectare şi de înfoliere a fragmentelor cu inscripţie în vederea transportului în siguranţă a acestora. Menţionăm că acest proces s-a finalizat în jurul orei 15. Transportul a fost efectuat la sediul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, unde fragmentele colectate în teren au fost depozitate în vederea operaţiunilor preliminare de curăţare – conservare, diagnosticare şi a găsirii unei soluţii optime de restaurare, valorificare ştiinţifică şi expoziţională. Pământul din care au fost luate fragmentele de monument a fost cercetat, fiind identificate cu această ocazie câteva resturi scheletale şi mici fragmente ceramice.

Cu acest prilej au fost documentate şi apoi extrase din groapa iniţială două fragmente de calcar, unul dintre cele descoperite rămânând pe loc datorită primejdiei de a afecta mormântul recent din vecinătatea nordică.

La solicitarea administraţiei am asistat la săparea unei gropi pentru un cavou familial. Cu acest prilej, la adâncimea de -0,80 m, s-a conturat o groapă circulară din umplutura căreia au fost recoltate fragmente ceramice şi oase animale. La o analiză preliminară fragmentele ceramice sunt databile în perioada Eneoliticului final aparţinând fazei a treia a culturii Coţofeni. Astfel, în zonă este datată o nouă epocă istorică, dovedindu-se fără echivoc faptul că avem de-a face cu un sit complex, cu locuiri din mai multe perioade istorice.

Cadrul legislativ privind patrimoniul arheologic şi întregul mecanism de protejare a acestuia are la bază ratificarea Convenţiei Europene pentru protecţia patrimoniului arheologic (revizuită) semnată la La Valetta în 16 ianuarie 1992 şi adoptată de Parlamentul României prin Legea nr. 150 / 24.07.1997.

Cel mai important aspect în privinţa protejării patrimoniului arheologic naţional în acest punct, îl constituie faptul că situl roman Apulum a fost declarat zonă de interes naţional, respectiv zonă de interes arheologic prioritar, regim care se instituie asupra unui teritoriu care cuprinde siturile arheologice a căror cercetare arheologică, protejare şi punere în valoare este de importanţă excepţională pentru istoria şi cultura naţională (Ordinul MCC nr. 2483/12.12. 2006, Ordinul MCC nr. 2426/27.12.2005). Astfel, cele două centre urbane antice şi castrul Legiunii XIII Gemina sunt înscrise în Lista Monumentelor Istorice la categoria A.

Situl arheologic de la Alba Iulia este încadrat în Lista Monumentelor Istorice (cod AB-I-s-A-00001) la categoria A (monumente istorice de valoare naţională şi universală), iar Necropola de înhumaţie şi incineraţie – Podei înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (cod LMI AB-I-s-b-00003), face parte din siturile arheologice din categoria B (monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local)2.

ORDONANŢA NR. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, republicată şi actualizată

Art. 3, alin. 1 stipulează că „statul garantează şi asigură protejarea patrimoniului arheologic”. Art. 2, alin. 1, lit. b) stabileşte că din patrimoniul arheologic face parte şi „ansamblul bunurilor arheologice care este format din siturile arheologice cuprinse în Repertoriul Arheologic Naţional, cu excepţia celor distruse ori dispărute, şi siturile clasate în Lista Monumentelor Istorice, situate suprateran, subteran sau subacvatic, ce cuprind vestigii arheologice”.

Art. 2, alin. 1, lit. i „prin sit arheologic declarat zonă de interes naţional se înţelege zona de interes arheologic prioritar care se instituie asupra teritoriului ce cuprinde siturile arheologice ale căror cercetare ştiinţifică, protejare şi punere în valoare sunt de importanţă excepţională pentru istoria şi cultura naţională, prin mărturiile materiale, bunurile mobile sau imobile care fac parte ori sunt propuse să facă parte din categoria Tezaur al patrimoniului cultural naţional mobil sau, după caz, din categoria monumentelor istorice aflate în lista patrimoniului mondial”.

CAPITOLUL IV: Atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale în domeniul patrimoniului arheologic

Art. 19. În vederea protejării patrimoniului arheologic şi a respectării prevederilor legale în acest domeniu autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii:

a)cooperează cu organismele şi instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniul protejării patrimoniului arheologic pentru punerea în aplicare şi respectarea măsurilor şi deciziilor acestora;

f) aprobă documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, în conformitate cu avizele de specialitate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, şi elaborează sau modifică astfel de documentaţii în scopul stabilirii de măsuri de protejare a patrimoniului arheologic evidenţiat întâmplător ori ca urmare a cercetărilor arheologice preventive, potrivit legii;

Art. 20 In domeniul protejării patrimoniului arheologic aflat în teritoriul său administrativ de competenţă, primarul are următoarele atribuţii specifice:

a) dispune suspendarea autorizaţiei de construire şi oprirea oricăror lucrări de construire sau de desfiinţare de construcţii, în situaţia descoperirii de vestigii arheologice ori de alte bunuri pentru care s-a declanşat procedura de clasare, anunţă în cel mai scurt timp serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii şi Cultelor şi organizează paza descoperirilor arheologice întâmplătoare;

b) eliberează autorizaţia de construire sau de desfiinţare, numai pe baza şi în conformitate cu prevederile avizului Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru lucrările din zonele cu patrimoniu arheologic reperat, precum şi pentru lucrările din zonele cu patrimoniu arheologic evidenţiat întâmplător;

CAPITOLUL V: Zone de interes arheologic prioritar

Art. 21 (1) Dezvoltarea durabilă a zonelor de interes arheologic prioritar este obiectiv de interes naţional; protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului arheologic din aceste zone sunt, în condiţiile legii, cauză de utilitate publică.

Art. 22 (1) Autorităţile administraţiei publice locale pe al căror teritoriu se găsesc zone de interes arheologic prioritar au obligaţia de a prevedea măsuri administrative şi tehnice pentru protejarea patrimoniului arheologic şi punerea sa în valoare prin integrarea acestuia în planurile de dezvoltare economică, socială şi teritorială a localităţilor.

(4) Avizarea documentaţiilor de urbanism şi amenajare a teritoriului pentru zonele de interes arheologic prioritar se face de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

LEGEA NR. 258/2006 M. Of. nr. 603 din 12 iulie 2006 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional

Art. 2, e) cercetările arheologice preventive sunt:

1. determinate de lucrările de construire, modificare, extindere sau reparare privind căi de comunicaţie, dotări tehnico-edilitare, inclusiv subterane şi subacvatice, excavări, exploatări de cariere, construcţia de reţele magistrale, amenajări pentru îmbunătăţiri funciare, reţele de telecomunicaţii, amplasarea de relee şi antene de telecomunicaţii, lucrări de cercetare şi de prospectare a terenurilor – foraje şi excavări – necesare în vederea efectuării studiilor geotehnice, amplasarea balastierelor şi a sondelor de gaze şi petrol, precum şi orice alte lucrări care afectează suprafaţa solului şi subsolul, în zonele cu patrimoniu arheologic reperat, indiferent dacă se execută în intravilanul sau extravilanul localităţilor şi indiferent de forma de proprietate a terenului;

CAPITOLUL IV: Atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale în domeniul patrimoniului arheologic

20. La articolul 19, după litera f) se introduce o nouă literă, litera f1), cu următorul cuprins:

„f1 ) eliberează autorizaţia de construire şi desfiinţare numai pe baza şi în conformitate cu avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru lucrări în zone cu patrimoniu arheologic cunoscut şi cercetat, descoperit întâmplător sau de interes arheologic prioritar;“

Zona unde au fost descoperite complexele şi materialele arheologice este amplasată în partea de vest a cimitirului ”Maieri”, unde a fost demarată extinderea, noile gropi fiind săpate una lângă alta, în şiruri succesive. Limita de vest a Cimitirului Municipal din Alba Iulia, administrat de SC Prometeu SRL, a fost extinsă spre strada Dealul Furcilor, arealul aflându-se în cadrul Sitului Arheologic de la Alba Iulia (cod LMI AB-I-s-A-00001), fiind încadrat în zona protejată ARHEOLOGIE CATEGORIA A, conform Planului Urbanistic General al municipiului Alba Iulia aprobat prin HCL 158/2014.

Primăria Municipiului Alba Iulia a demarat procedura pentru elaborarea PUZ -Extindere cimitir municipal ”Maieri” din Alba Iulia. Având în vedere că, potrivit legii, autorităţile administraţiei publice locale aprobă documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, în conformitate cu avizele de specialitate ale Ministerului Culturii, pentru aprobarea PUZ extindere şi reglementări zona servicii pentru cimitirul municipal, mun. Alba Iulia, B-dul încoronării. Proiectant SC Arhimar Proiect SRL (DPC 6130/20.08.2018) s-a solicitat iniţial aprobarea Comisiei Naţionale de Arheologie care, în cadrul şedinţei din data de 18 octombrie 2018, aprobă documentaţia cu condiţia cercetării arheologice preventive.

Ministerului Culturi a emis un aviz în vederea elaborării PUZ-ului în această zonă. Astfel, în avizul favorabil al Ministerului Culturii nr. 90/M/2019 către Municipiul Alba Iulia, spre ştiinţă DJC Alba, privind PUZ Extindere si reglementări zona servicii pentru cimitirul municipal, B-dul încoronării F.N., municipiul Alba Iulia, se specifică condiţia realizării cercetării arheologice preventive etapizate.

Având în vedere cele menţionate mai sus, vă solicităm:

a) demararea demersurilor care se impun în vederea cercetării arheologice preventive, documentării şi implicit a salvării patrimoniului descoperit în zona de extindere a cimitirului Maieri, conform legislaţiei în vigoare. Aşa cum o dovedeşte prezenta constatare, excavările efectuate în vederea săpării gropilor pentru cavouri în contextul extinderii cimitirului, au afectat vestigii arheologice existente în acest sit.

b) susţinerea în vederea realizării unui control din partea Ministerului Culturii şi a obţinerii unui punct de vedere din partea Comisiei Naţionale de Arheologie, organism ştiinţific, de specialitate, cu rol consultativ în domeniul patrimoniului arheologic, care funcţionează pe lângă Ministerul Culturii. În atribuţiile sale CNA propune aprobarea programelor naţionale de cercetare, a metodologiilor, a normativelor şi a reglementărilor tehnico-ştiinţifice din domeniul cercetării arheologice din România. Printre altele, CNA propune clasarea siturilor arheologice, actualizarea Listei cuprinzând siturile arheologice de interes prioritar, dar îndeplineşte şi alte atribuţii date în competenţa sa, potrivit legii (http://www.cultura.ro/comisia-nationala-de-arheologie).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| REZOLVAREA SUBIECTELOR la Simulare Evaluarea Națională 2023 la Matematică: Cum se rezolvă exercițiile primite

Ziarul Unirea

Publicat

în

REZOLVAREA SUBIECTELOR la Simulare Evaluarea Națională 2023 la Matematică: Cum se rezolvă exercițiile primite

Florentina Pavăl, profesoară de matematică la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni, a rezolvat pentru Edupedu.ro subiectele primite marți, 21 martie, de elevii de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naționale 2023.

Cadrul didactic a spus că subiectele pe care le-au primit elevii sunt de dificultate medie.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: SUBIECTE SIMULARE Evaluare Națională 2023 la Matematică: Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a

„Niciunul dintre subiecte nu a creat probleme unui elev conștiincios, dar pentru rezolvarea lor este nevoie de spirit de observație: asemănarea triunghiurilor din III. 4. b si unghiul dintre cele doua drepte de la III.6.b ar putea fi considerate dificile de o parte dintre elevi”, a precizat profesoara.

Proba a început la ora 9 și elevii au avut un timp de rezolvare de două ore.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare