Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO:”Hristos a Înviat!” Mii de credincioşi au primit vestea Învierii Domnului şi au luat Lumina Sfântă de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Slujba de Inviere Catedrala Reintregirii din Alba Iulia018Ca în fiecare an, şi de această dată curtea şi platoul din faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia au fost luminate de mii de candele în Noaptea de Înviere, purtate de credincioşii veniţi să ia parte la slujba Învierii Domnului nostru, Iisus Hristos. Cu emoţie şi smerenie, creştinii ortodocşi s-au rugat şi au luat Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, pentru ca la finalul slujbei aceştia să plece către casele lor, purtând cu ei Lumina sfântă şi speranţa că Paştele este momentul înnoirii tuturor. Pentru unii credincioşi, noaptea s-a încheiat în jurul mesei, ciocnind ouă roşii şi gustând din tradiţionalele preparate de Paşte.

Cea mai mare sărbătoare a crestinătăţii, noaptea sfântă a Învierii Domnului a adunat mii de credincioşi la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Încă de pe la ora 23:30, curtea catedralei dar şi platoul din faţa acesteia erau pline de credincioşi, care cu lumânări şi candele în mână au venit să ia lumină, să asiste la slujbă şi să se bucure de Învierea Domnului Iisus Hristos.

Slujba de Inviere Catedrala Reintregirii din Alba Iulia038La miezul nopţii, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a rostit cu glas mare chemarea: ”Veniţi de luaţi Lumină!” iar enoriaşii şi-au prins lumânările, cântând taina Învierii: „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

În liniştea nopţii preoţii au rostit cu glas tare de trei ori către credincioşi, înspre apus, înspre miazăzi şi înspre miazănoapte: Hristos a Înviat!, iar creştinii au răspuns: „Adevărat a Înviat!”.

Slujba de Inviere Catedrala Reintregirii din Alba Iulia060După o oră de la miezul nopţii, ÎPS Irineu şi soborul de preoţi au intrat în biserică pentru a continua slujba de Înviere, o parte dintre credincioşi rămânând la slujbă iar ceilalţi îndreptându-se cu Lumina Sfântă spre casele lor.

Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat!”.

Duminică, spre prânz, credincioşii sunt aşteptaţi la biserică pentru slujba cunoscută ca „A doua Înviere”.

Săptămâna de după Înviere se numeşte Săptămâna Luminată, în care nu se mai posteşte. Conform traditiei, în  zilele de Paşte (duminică, luni şi marţi), nu se spala rufe, acest obicei fiind menţinut în unele locuri până în joia din Săptămâna Luminată.

 Paşte Fericit tuturor, sănătate, bucurie şi căldură în suflete!

[nggallery id=1527]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea