Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO: Steagul unei legiuni a lui Avram Iancu a ajuns azi în comuna Horea, a treia localitate din traseul de câteva zile prin Munții Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comuna natală a marelui erou Horea a fost cea de-a treia localitate în care a ajuns steagul care ar fi aparținut unei legiuni a lui Avram Iancu în timpul Revoluției de la 1848 din Transilvania, drapelul fiind lăsat de actualul proprietar să fie prezentat sub egida Societății Cultural – Patriotice ”Avram Iancu” din România într-un turneu de mai multe zile prin Munții Apuseni.         

drapel avram iancu la horea021Drapelul luptătorilor lui Avram Iancu a ajuns azi în comuna care ar fi dorit să-l cumpere la licitația desfășurată în București la începutul lunii februarie, însă fostul deputat Corneliu Olar ce a reprezentat administrația publică din Horea nu a avut suficienți bani pentru a intra în posesia lui, acesta fiind achiziționat cu impresionanta sumă de 105.000 euro de omul de afaceri Adrian Thiess, în numele mai multor prieteni.

Pe o vreme frumoasă de primăvară, steagul luptătorilor din Apuseni a fost adus din localitatea natală a lui Avram Iancu de o delegație formată din profesorul Victor Bercea – președintele Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu” din România și vicepreședintele Ioan Pogan, alături de care s-a aflat Ioan Viorel Sicoe – președintele filialei din Câmpeni a societății, aceștia fiind întâmpinați de câteva zeci de locuitori ai comunei Horea între care s-au regăsit elevi îmbrăcați în costume populare, profesori și reprezentanți ai administrației publice locale.

În începutul festivității primarul Marin Nicola a rostit câteva cuvinte în calitate de gazdă, s-a cântat imnul societății ”Avram Iancu”, iar drapelul a fost așezat în fața bustului lui Horea din centrul comunei, unde un preot a săvârșit o slujbă religioasă la care a participat printre alți localnici și tanti Agaftea Nicola din Fericet – Tița lui Costin – născută în 16 septembrie 1932, soția unui fost strănepot al lui Horea.

După slujbă, cei care au vorbit mai întâi despre importanța acestui steag în istoria Apusenilor au fost musafirii din conducerea societății ”Avram Iancu”, iar la final fostul deputat Corneliu Olar – cel care a dorit foarte mult să achiziționeze pentru moți acest steag – a îndemnat copiii să scrie scrisori pentru cei de la Ministerul Învățământului ca să se reintroducă în istoria din clasele mai mici eroii Apusenilor: Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu.

Evenimentul s-a încheiat emoționant, cu un program de poezii și cântece patriotice susținut de elevii prezenți, localnicii făcându-și apoi fotografii cu steagul lui Avram Iancu așezat lângă bustul lui Horea.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=1872]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea