FOTO/ VIDEO: Steagul unei legiuni a lui Avram Iancu a ajuns azi în comuna Horea, a treia localitate din traseul de câteva zile prin Munții Apuseni

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Comuna natală a marelui erou Horea a fost cea de-a treia localitate în care a ajuns steagul care ar fi aparținut unei legiuni a lui Avram Iancu în timpul Revoluției de la 1848 din Transilvania, drapelul fiind lăsat de actualul proprietar să fie prezentat sub egida Societății Cultural – Patriotice ”Avram Iancu” din România într-un turneu de mai multe zile prin Munții Apuseni.         

drapel avram iancu la horea021 Drapelul luptătorilor lui Avram Iancu a ajuns azi în comuna care ar fi dorit să-l cumpere la licitația desfășurată în București la începutul lunii februarie, însă fostul deputat Corneliu Olar ce a reprezentat administrația publică din Horea nu a avut suficienți bani pentru a intra în posesia lui, acesta fiind achiziționat cu impresionanta sumă de 105.000 euro de omul de afaceri Adrian Thiess, în numele mai multor prieteni.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Pe o vreme frumoasă de primăvară, steagul luptătorilor din Apuseni a fost adus din localitatea natală a lui Avram Iancu de o delegație formată din profesorul Victor Bercea – președintele Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu” din România și vicepreședintele Ioan Pogan, alături de care s-a aflat Ioan Viorel Sicoe – președintele filialei din Câmpeni a societății, aceștia fiind întâmpinați de câteva zeci de locuitori ai comunei Horea între care s-au regăsit elevi îmbrăcați în costume populare, profesori și reprezentanți ai administrației publice locale.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

În începutul festivității primarul Marin Nicola a rostit câteva cuvinte în calitate de gazdă, s-a cântat imnul societății ”Avram Iancu”, iar drapelul a fost așezat în fața bustului lui Horea din centrul comunei, unde un preot a săvârșit o slujbă religioasă la care a participat printre alți localnici și tanti Agaftea Nicola din Fericet – Tița lui Costin – născută în 16 septembrie 1932, soția unui fost strănepot al lui Horea.

După slujbă, cei care au vorbit mai întâi despre importanța acestui steag în istoria Apusenilor au fost musafirii din conducerea societății ”Avram Iancu”, iar la final fostul deputat Corneliu Olar – cel care a dorit foarte mult să achiziționeze pentru moți acest steag – a îndemnat copiii să scrie scrisori pentru cei de la Ministerul Învățământului ca să se reintroducă în istoria din clasele mai mici eroii Apusenilor: Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu.

Evenimentul s-a încheiat emoționant, cu un program de poezii și cântece patriotice susținut de elevii prezenți, localnicii făcându-și apoi fotografii cu steagul lui Avram Iancu așezat lângă bustul lui Horea.

Ovidiu CULDA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Florin 3 aprilie 2016 at 11:17

Abureli cu Carpa

momarlan 3 aprilie 2016 at 18:42

Dorim sa vedem cat mai multe asemenea actiuni de cinstire a eroilor nostri care s-au jertfit pentru neam si Tara.

@florin 3 aprilie 2016 at 21:31

bai Nae ..Steagul acesta o purtat in lupta oameni care au luptat pentru tara.

Carpa esti tu bai Flocine

problema 4 aprilie 2016 at 10:23

Problema este ca ca „steagul” este cu adevarat o carpa. NU are nici o legatura cu Avram Iancu sau cu 1848. Este o minciuna..o pacaleala…….

Comentariile sunt oprite