Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Spectacol de senzaţie în Cetatea Alba Carolina. Un turist arădean a aflat „pe viu” cum e să fii legionar în Garda Romană iar uliul Gusti a aterizat…în capul unei doamne

Publicat

în

Spectacol daci si romani in Cetate105Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului au făcut spectacol de senzaţie şi în această vineri în Cetatea Alba Carolina, prin demonstraţiile militare, lupte, poveşti dar şi o demonstraţie de dresaj cu cel mai recent „membru” al trupei de daci, uliul şorecar, Gusti. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată, aceştia au fost admiraţi de sute de albaiulieni şi turişti, veniţi să-i vadă şi să asiste la lecţia lor de istorie vie.

După o paradă desfăşurată pe traseul Muzeul Naţional al Unirii, Poarta a III-a şi pietonala Mihai Viteazul, în care renactorii albaiulieni, romani şi daci, au scandat lozinci victorioase făcând ca Cetatea să răsune de strigătul lor, urmaţi de mulţimea de albaiulieni şi turişti, aceştia s-au oprit pe platoul de la Poarta a IV-a, unde a început adevăratul spectacol.

Istoricul Tudor Roşu, în personajul împăratului Hadrian şi Liviu Zgârciu, guvernatorul Daciei, au fost cei care, cu mult umor, le-au oferit celor prezenţi detalii despre istoria celor două trupe şi armele cu care aceştia se luptau în „vremea lor”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Spectacol daci si romani in Cetate023Un turist arădean, „noul recrut” în Legiunea a XIII-a Gemina
După ce publicul  a aflat ce echipamente şi arme au în dotare soldaţii romani şi daci, a urmat un moment ce a implicat unul dintre spectatori. Abel, un turist venit să viziteze Cetatea, a avut ocazia să testeze pe propria piele cum e să fii legionar în Garda Romană de la Apulum. Pentru a fi cu adevărat soldat roman, acesta a primit şi un nume latin, Abelus, iar după ce şi-a luat lorica şi scutul, acesta a fost disciplinat de către centurionul trupei. A primit instrucţiuni despre mişcări dar şi despre comenzile latineşti precum „move”, „gladium clina”, „scuta capere” sau  „agladium”.

Plin de emoţii, dar în acelaşi timp entuziasmat că l-au ales pe el, tânărul a făcut tot posibilul să demonstreze că poate face parte din trupă, stârnind zâmbete pe buzele celor prezenţi în momentele în care nu ştia exact ce urmează. Momentul tensionat pentru el a fost la final, când dacii au năvălit asupra lui, dar a ieşit Spectacol daci si romani in Cetate095nevătămat dintre ei, publicul aplaudându-l pentru curajul lui.

Uliul şorecar Gusti –  vedeta serii
Un alt moment, de care s-a bucurat în special cei mici, a fost demonstraţia cu uliul şorecar din trupa dacilor, Gusti. În linişte deplină, pentru a nu dezorienta uliul, cei prezenţi au putut vedea cum Gusti execută comenzile stăpânului său, Ionuţ Cergău.

Uliul şorecar a făcut „ravagii” printre spectatori, atunci când şi-a făcut rondul pe deasupra lor. Gusti a aterizat de două ori şi pe lângă… O dată… în capul unei doamne şi a doua oară printre cei mai mici dintre spectatori, care deşi s-au speriat puţin şi-au revenit repede, fiind entuziasmaţi că l-au putut vedea şi admira de aproape.

Nu au lipsit din cadrul spectacolului nici demonstraţiile de luptă. Pe reprize, la semnalul spectatorilor „pugnate” câte un dac şi un roman s-au luptat pe bune,  spre deliciul celor prezenţi.

Un alt spectacol cu surprize va avea loc vinerea viitoare, de la ora 19.00, în Cetatea Alba Carolina.

[nggallery id=2015]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

18 – 21 AUGUST 2022| Zilele municipiului Sebeș. Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Krypton, Radu Pietreanu și Nicolae Furdui Iancu, printre cei care vor întreține atmosfera

Publicat

în

18 – 21 AUGUST 2022, Zilele orașului Sebeș. Vor fi prezenți la Zielele Sebeșului: Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Krypton, Radu Pietreanu și Nicolae Furdui Iancu, printre cei care vor întreține atmosfera

Între 18 și 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”! Parcul Arini va găzdui majoritatea spectacolelor, iar Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor, spunând povestea frumoasă a acestor locuri.

Deschiderea oficială a evenimentelor va avea loc vineri, 19 august, începând cu ora 11.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, atunci când vor fi primite delegațiile din țară și din străinătate, vor fi premiate persoane din viața de zi cu zi a urbei, copiii și tinerii Sebeșului care au excelat în diverse domenii – educație, artă și voluntariat.

Atmosfera de sărbătoare este redată pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni. În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. Regulamentul este avizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, iar concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, este cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale. În mod tradițional, partener al concursului este Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.

Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Artiștii locali și invitații de renume vor urca pe scena din Parcul Arini pentru a oferi publicului cea mai reușită petrecere a verii. Lou Bega este primul solist internațional invitat la acest gen de evenimente la Sebeș, aducând cu el ritmurile de „mambo no. 5″, care l-au făcut inconfundabil. Cu un bilanț de 60 de ani de activitate, trupa Phoenix va demonstra, încă o dată, că rockul va trăi etern. Hiturile din topurile radiourilor vor fi aduse de Emaa, Bruja, Holy Molly, Sasha Lopez, Manuel Riva și Krypton. Trupele locale vor avea cazia reîntâlnirii cu publicul – Green Line, Dublu Click, Loutfire, Red Ravine Band și Nexxt Band.

Tradiționalele momente de folclor, avându-i ca invitați pe Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul folcloric Jidvei, Adina Hada, Georgiana Petrescu, Maria Dan Păucean, Alina Andrei, Fluierașii de la Șugag, alături de mulți alți artiști din zona noastră etnofolclorică și muzica Fanfarei din Petrești vor face parte din programul zilei de duminică.

Buna dispoziție va fi întreținută de actorul Radu Pietreanu și de toți cei responsabili cu animația pe scena din Parcul Arini – Andreea Bogdan, MC Kotto și Ionuț Lemeny.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și SPAP Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Vitezoman din Alba, cu alcool „la bord”, prins de radar în Orăștie: Ce alcoolemie avea și cu ce viteză circula

Publicat

în

Vitezoman din Alba, cu alcool „la bord”, prins de radar în Orăștie: Ce alcoolemie avea și cu ce viteză circula

În data de 08 august 2022, poliţiştii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Orăștie, au oprit pe DN 7, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 51 de ani, din comuna Pianu, judeţul Alba, care a fost înregistrat de aparatul radar cu viteza de 86 km/h pe un sector de drum cu limitare de viteza la 60km/h.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest care, la testul de respiraţie a indicat o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aer expirat.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, bărbatul a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea regimului legal de viteză.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

MIERCURI: Apa potabilă întreruptă în mai multe zone din Alba pentru lucrări la rețeaua de distribuție în zona Decea. Localitățile vizate

Publicat

în

MIERCURI: Apa potabilă întreruptă în mai multe zone din Alba pentru lucrări la rețeaua de distribuție în zona Decea. Localitățile vizate

SC APA CTTA SA ALBA este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile în dată de 10.08.2022, începând cu ora 06.30, în vederea executării unor lucrări la rețeaua de distribuție a apei potabile Dn400mm în zona Decea, în următoarele localități: Mirăslau, Decea, Unirea, Războieni și cele din apropierea orașului Ocna Mureș (Cisteiu de Mureș, Micoslaca, Uioara de Sus, Uioara de Jos, Noslac, Captalan). Estimăm durata întreruperii la aproximativ 24 ore. Rugăm clienții să își asigure rezervă necesară pentru această perioada.

La reluarea furnizării pot apărea local depășiri ale parametrului turbiditate, situație în care rugăm clienții, să folosească apă numai în scop menajer. De asemenea, după reluarea furnizării, în localitățile aflate la căpătui de rețea se poate întâlni același fenomen.

Elit - Gustul Desăvârșit

Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, vă rugăm să le semnalați imediat Dispeceratului Albă lulia la numărul de telefon : 0258 – 834501, în vederea intervenției.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare