Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Spectacol de senzaţie în Cetatea Alba Carolina. Un turist arădean a aflat „pe viu” cum e să fii legionar în Garda Romană iar uliul Gusti a aterizat…în capul unei doamne

Alexandra Mates

Publicat

în

Spectacol daci si romani in Cetate105Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului au făcut spectacol de senzaţie şi în această vineri în Cetatea Alba Carolina, prin demonstraţiile militare, lupte, poveşti dar şi o demonstraţie de dresaj cu cel mai recent „membru” al trupei de daci, uliul şorecar, Gusti. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată, aceştia au fost admiraţi de sute de albaiulieni şi turişti, veniţi să-i vadă şi să asiste la lecţia lor de istorie vie.

După o paradă desfăşurată pe traseul Muzeul Naţional al Unirii, Poarta a III-a şi pietonala Mihai Viteazul, în care renactorii albaiulieni, romani şi daci, au scandat lozinci victorioase făcând ca Cetatea să răsune de strigătul lor, urmaţi de mulţimea de albaiulieni şi turişti, aceştia s-au oprit pe platoul de la Poarta a IV-a, unde a început adevăratul spectacol.

Istoricul Tudor Roşu, în personajul împăratului Hadrian şi Liviu Zgârciu, guvernatorul Daciei, au fost cei care, cu mult umor, le-au oferit celor prezenţi detalii despre istoria celor două trupe şi armele cu care aceştia se luptau în „vremea lor”.

Spectacol daci si romani in Cetate023Un turist arădean, „noul recrut” în Legiunea a XIII-a Gemina
După ce publicul  a aflat ce echipamente şi arme au în dotare soldaţii romani şi daci, a urmat un moment ce a implicat unul dintre spectatori. Abel, un turist venit să viziteze Cetatea, a avut ocazia să testeze pe propria piele cum e să fii legionar în Garda Romană de la Apulum. Pentru a fi cu adevărat soldat roman, acesta a primit şi un nume latin, Abelus, iar după ce şi-a luat lorica şi scutul, acesta a fost disciplinat de către centurionul trupei. A primit instrucţiuni despre mişcări dar şi despre comenzile latineşti precum „move”, „gladium clina”, „scuta capere” sau  „agladium”.

Plin de emoţii, dar în acelaşi timp entuziasmat că l-au ales pe el, tânărul a făcut tot posibilul să demonstreze că poate face parte din trupă, stârnind zâmbete pe buzele celor prezenţi în momentele în care nu ştia exact ce urmează. Momentul tensionat pentru el a fost la final, când dacii au năvălit asupra lui, dar a ieşit Spectacol daci si romani in Cetate095nevătămat dintre ei, publicul aplaudându-l pentru curajul lui.

Uliul şorecar Gusti –  vedeta serii
Un alt moment, de care s-a bucurat în special cei mici, a fost demonstraţia cu uliul şorecar din trupa dacilor, Gusti. În linişte deplină, pentru a nu dezorienta uliul, cei prezenţi au putut vedea cum Gusti execută comenzile stăpânului său, Ionuţ Cergău.

Uliul şorecar a făcut „ravagii” printre spectatori, atunci când şi-a făcut rondul pe deasupra lor. Gusti a aterizat de două ori şi pe lângă… O dată… în capul unei doamne şi a doua oară printre cei mai mici dintre spectatori, care deşi s-au speriat puţin şi-au revenit repede, fiind entuziasmaţi că l-au putut vedea şi admira de aproape.

Nu au lipsit din cadrul spectacolului nici demonstraţiile de luptă. Pe reprize, la semnalul spectatorilor „pugnate” câte un dac şi un roman s-au luptat pe bune,  spre deliciul celor prezenţi.

Un alt spectacol cu surprize va avea loc vinerea viitoare, de la ora 19.00, în Cetatea Alba Carolina.

[nggallery id=2015]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea