Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: REPORTAJ pe porțiunea demolată a Autostrăzii Orăștie – Sibiu. Probleme și în alte zone pe Lotul 3

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

REPORTAJ pe lotul 3 al Autostrăzii Orăștie – Sibiu

Se lucrează intens, zi și noapte, pe două schimburi, așa cum ne-au spus constructorii, pentru ca lucrările de pe Lotul 3 al Autostrăzii Orăștie-Sibiu, în zona Aciliu, să fie terminate.

Deși ne-am așteptat ca refacerea zonei cu probleme să înceapă mult mai devreme, la jumătatea lunii iulie, până la urmă CNADNR a dat startul lucrărilor cu o lună mai târziu, adică la aproape un an de când Lotul 3 a fost închis traficului rutier.

Potrivit constructorilor, dacă nu apar situații neprevăzute, e posibil ca lucrările să fie terminate la finele lunii septembrie.

Ce soluție au ales constructorii

Pentru a fi evitate ”valurile” și crăpăturile din carosabil s-a optat pentru îmbunătățirea terenului de fundare, ceea ce implică: demolarea zonei de aproape 200 de metri până la atingerea terenului natural și îmbunătățirea terenului, astfel încât să nu mai apară probleme. Prin soluția aleasă se va realiza drenajuautostrada orastie - sibiu, portiunea demolatal apelor temporare și al celor care circulă prin fisurile terenului suport al căii rutiere. Drenajul are un efect favorabil în menținerea constantă a stării de umiditate, astfel fiind redusă considerabil activitatea terenului argilos (alunecări de teren etc.).

Potrivit proiectului, se vor realiza 6 tranșee drenante, transversal amprizei autostrăzii. Patru drenuri au lungimea de 65 de metri, iar două se întind pe 285 de metri. Toate cele 6 drenuri se află la o adâncime de 7 metri, acestea fiind dispuse pe două etaje. Etajul superior are o secțiune trapezoidală, cu baza mică de 4 metri și adâncimea de 3,5 metri, fiind posibilă realizarea etajului inferior; acesta are lățimea medie de 1,2 metri și adâncimea de 3,5 metri. La capătul tranșeelor cu lungime de 65 de metri sunt amplasate cămine de vizitare, iar între cămine se realizează drenuri care unesc toate căminele. Drenurile mai lungi au rolul de a evacua apele către pârâul din aval (pe partea stângă în sensul de mers spre Sibiu) și de asanare a zonei cu probleme din aval. Drenurile mai lungi se unesc, iar apa este colectată într-un bazin cu preaplin, de unde e condusă către pârâu.

Care e situația în prezent

lotul 3 autostrada demolata orastie sibiu07Așa cum spuneam, constructorii își doresc ca lucrările să fie terminate la termen, adică la finele lunii septembrie. Ei lucrează zi lumină, chiar și sâmbăta și duminica. Utilajele și materialele sunt furnizate de Hidroconstrucția Sebeș, iar lucrările sunt realizate cu forțe proprii, ale CNADNR. Deja au fost realizate 5 din cele 6 tranșee și dacă timpul ține cu constructorul, lucrările se vor derula în ritm alert. Trebuie spus faptul că cele 6 tranșee realizate acum au fost prevăzute inițial în proiect, dar studiile realizate ulterior finalizării lucrărilor au demonstrat că italienii de la Impregilo nu au respectat întocmai proiectul, adică tranșeele lipseau cu de­săvârșire la fața locului.

Probleme și în alte zone pe Lotul 3

Din păcate, „semnele” lucrărilor realizate de mântuială de constructorii italieni nu întârzie să apară. Nu este vorba doar despre necazurile de la Aciliu, unde nu s-a respectat proiectul, ci și despre ”valurile” apărute în carosabil la aproape fiecare podeț de pe lotul 3. La capetele podurilor pământul s-a tasat și au apărut denivelări care le pot provoca mari necazuri celor ce trec prin zonă, dacă nu vor fi remediate deficiențele. Așa că, în prezent se lucrează nu doar la refacerea zonei de aproape 200 de metri, ci și la alte porțiuni unde s-au produs denivelări ale căii rutiere. Asfaltul este ras și apoi se reface porțiunea căii rutiere. Mai sunt probleme și la taluzuri, în unele zone unde pământul ”curge”, deci și aici este necesară intervenția constructorilor.

În câteva zile se aduce umplutura

Dacă timpul e favorabil desfășurării lucrărilor și nu vor fi ploi de lungă durată, peste câteva zile constructorii vor aduce umplutura necesară, formată din balast și piatră spartă. Pentru umplerea gropii sunt necesari 20.000 mc de piatră spartă și 60.000 mc balast, în total 80.000 mc. Basculantele vor aduce 3.000 de tone de umplutură pe zi și, potrivit estimărilor, va fi nevoie de aproape o lună pentru a fi adus tot balastul și piatra spartă. Apoi, dacă vremea e bună și vom avea parte de o toamnă frumoasă, e nevoie de aproape 5 zile pentru transportul balastului peste care se va turna asfaltul. Mai amintim că pentru sistemul rutier se menține soluția tehnică din proiectul inițial, realizându-se un sistem rutier semirigid format din: 5 cm beton asfaltic de uzură, 6 cm beton asfaltic deschis, 12 cm anrobat bituminos, 20 cm balast stabilizat cu ciment, 30 cm strat de balast, 20 cm strat de materiale coezive tratat cu ciment sau compuși pe bază de ciment.

Povestea Lotului 3

A trecut aproape un an de când Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) ne anunța că din 7 septembrie, ora 8.00, pe Autostrada A1, Orăștie – Sibiu, traficul rutier va fi oprit pe Lotul 3, între nodul rutier Săliște (km 270+020) și nodul rutier Cunța (km 292+455). Anunțul a fost făcut după ce lucrările de proastă calitate realizate de constructorul italian Impregilo au dus la apariția unor crăpături în asfalt, pe Lotul 3 al Autostrăzii A1 Orăștie – Sibiu.

Întârzieri și lucrări de slabă calitate

Lotul 3 al Autostrăzii A1 Orăștie – Sibiu, de aproape 22 km, trebuia să fie terminat în primăvara lui 2013, dar au fost întârzieri peste întârzieri, astfel că lucrările s-au finalizat abia în noiembrie 2014. Prima fisură a apărut după 10 zile de la deschiderea traficului, fiind închisă apoi circulația pe o bandă. Este tot mai clar că, știind problemele în zonă avute cu linia CFR, faptul că dealurile sunt instabile, ar fi trebuit ales un alt traseu (mai jos) și astfel nu ar mai fi existat necazurile de-acum, cu alunecările de teren. Rămâne de văzut dacă termenul asumat de ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, finalul lunii septembrie, va fi respectat de constructori și dacă vremea va ține cu CNADNR.

[nggallery id=2604]


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Astăzi, la Blaj: Comemorarea a 75 de ani de la scoaterea în afara legii, de către comunişti, a Bisericii Greco-Catolice

Unirea Ziarul

Publicat

în

Astăzi, la Blaj: Comemorarea a 75 de ani de la scoaterea în afara legii, de către comunişti, a Bisericii Greco-Catolice

„Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănțuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică” – aşa este denumit evenimentul comemorativ care va avea loc miercuri, 29 noiembrie, după-amiaza, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, dedicat comemorării scoaterii în afara legii la 1 decembrie 1948 a acestei Biserici. La eveniment, care are loc în prezența Cardinalui Lucian Mureșan și a tuturor episcopilor greco-catolici, este aşteptat să participe şi preşedintele Klaus Iohannis.

Pentru cei interesaţi, trebuie spus că reprezentanţii Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi Făgăraş au anunţat că, din motive organizatorice, accesul în Catedrala „Sfânta Treime” va fi permis până la ora 16.30. De la 16.45 va fi celebrat un Te-Deum, după care vor fi evocate momentele dramatice care au culminat cu Decretul nr. 358 din 1 decembrie 1948 și, totodată, vor fi omagiaţi Fericiții Episcopi Martiri, beatificaţi de Papa Francisc în 2019.

După instaurarea dictaturii comuniste, în anul 1948, Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii. Conform Decretului nr. 358 din 1 decembrie 1948, bunurile sale au fost preluate de către stat, iar bisericile şi casele parohiale au fost atribuite Bisericii Ortodoxe Române.

În acel moment, Biserica Greco-Catolică avea, după propriile aprecieri, în jur de 1,8 milioane de credincioşi, aproximativ 2.500 de biserici cu 1.700 de preoţi, o academie teologică, trei seminarii teologice, mănăstiri şi şcoli confesionale. Decretul venea după ce episcopii greco-catolici fuseseră deja arestați, în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948. Au fost trimişi în închisori, la Sighet, Gherla, Aiud, acolo unde au fost supuşi torturii şi cei mai mulţi au şi pierit.

Citește și: Când pică Paștele ortodox și catolic în următorii ani – calendar

Biserica Greco-Catolică a continuat să existe în clandestinitate, datorită episcopilor hirotoniţi clandestin, în locul celor arestaţi, şi preoţilor rămaşi în rezistenţă. Se oficiau liturghii în locuinţe particulare.

După Revoluţia din decembrie 1989, una dintre primele măsuri adoptate de către Consiliul Frontului Salvării Naţionale a fost Decretul‑Lege nr. 9 din 31 decembrie 1989, prin care se abroga Decretul nr. 358/1948 şi se recunoştea oficial Biserica Română Unită cu Roma, Greco‑Catolică. În 14 martie 1990, Sfântul Scaun a numit conducătorii celor cinci dieceze greco‑catolice, în fruntea acestora fiind desemnat Mitropolitul Alexandru Todea. În acelaşi an, acesta a fost înălţat la rangul de Cardinal.

Dificultatea principală cu care s-a confruntat biserica după reintrarea ei în legalitate a fost lipsa lăcaşurilor de cult.

„În vederea reglementării situaţiei fostului patrimoniu al Bisericii Române Unite cu Roma, s‑a adoptat Decretul-Lege nr. 126 din 24 aprilie 1990, în care se stipulează că „bunurile preluate de către stat prin efectul Decretului nr. 358/1948, aflate în prezent în patrimoniul statului, cu excepţia moşiilor, se restituie, în starea lor actuală, Bisericii Române Unite cu Roma”. În acest act normativ se prevede că acolo unde numărul lăcaşurilor de cult este insuficient, raportat la numărul de credincioşi, Statul va sprijini construirea de noi lăcaşuri de cult prin punerea la dispoziţie a terenurilor aferente şi a unor fonduri băneşti.

Referitor la bunurile preluate de Biserica Ortodoxă Română, art. 3 al Decretului‑Lege nr. 126/1990 prevede: „Situaţia juridică a lăcaşurilor de cult, a caselor parohiale care au aparţinut Bisericii Române Unite cu Roma, Greco‑Catolică şi au fost preluate de Biserica Ortodoxă Română se va stabili de către o comisie mixtă, formată din reprezentanţi clericali ai celor două culte religioase, ţinând seama de dorinţa credincioşilor din comunităţile care deţin aceste bunuri”.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

”Pe baza art. 2 al acestui Decret‑Lege, în urma activităţii Comisiei mixte, formată din reprezentanţi ai Guvernului şi ai Bisericii Române Unite cu Roma, 80 de clădiri şi terenuri intravilane au fost trecute din proprietatea Statului în cea a Bisericii, prin Hotărârea Guvernului nr. 466/1992”, se arată într-un material publicat pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Această biserică a luat naştere în Transilvania la sfârşitul secolului al XVII‑lea, prin unirea cu Biserica Catolică a unei părţi a românilor ortodocşi, ca urmare a trei sinoade organizate la Alba Iulia, de către mitropoliții Teofil şi Atanasie Anghel.

 De ce s-a făcut unirea cu Biserica Romei?

„Unirea a avut loc ca urmare a unui set complex de cauze. La finalul secolului al XVII-lea, românii din Transilvania erau doar tolerați de către sistemul politic al provinciei și se aflau într-o stare avansată de sărăcie și incultură, cu preoți în mare parte analfabeți și cu un statut social și economic asemănător țăranilor iobagi. Asupra lor s-au făcut și numeroase presiuni pentru a trece la calvinism, religia principilor maghiari din secolul al XVII-lea, rămase totuși cu efect puțin semnificativ.

Propunerea de unire cu Biserica Romei a fost făcută în contextul politic nou adus de integrarea Transilvaniei în Imperiul Austriac în 1691. Viena își dorea întărirea catolicismului, iar acest lucru se putea face atât prin sprijinirea procesului de refacere a episcopiilor latine, a seminariilor și a ordinelor călugărești din regiune, dar și prin atragerea la unirea cu Roma a credincioșilor ortodocși, urmând modelul oferit de rutenii din Polonia-Lituania, aplicat deja după 1688 și în nord-estul Ungariei, în zona Muncaciului și a Sătmarului.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

Uniții ar fi primit recunoașterea ca religie oficială a Transilvaniei, obținând astfel toate drepturile de care se bucurau celelalte națiuni recepte. Însă oferta drepturilor mai fusese făcută și de luterani sau de calvini, iar mitropoliții români o respinseseră. Ce avea în plus propunerea de unire cu Biserica Romei a fost faptul că românii nu erau considerați eretici, că biserica lor era privită de Roma ca fiind egală, cu credință dreaptă, și că, în urma unirii, își puteau păstra ritul, tradițiile, limba liturgică, sărbătorile, respectiv specificul instituțional”, se arată într-un material publicat de Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia şi Făgăraş.

Concret, sinodul de la Alba Iulia, convocat în anul 1697, a acceptat cele patru principii obligatorii ale unirii cu Roma: recunoaşterea supremaţiei papale, existenţa purgatoriului, împărtăşirea cu azimă şi Filioque. Prin primirea acestor condiţii se garanta, aşa cum s-a arătat mai sus, românilor uniţi păstrarea ritualului tradiţional, respectarea sărbătorilor ortodoxe, alegerea episcopilor de către sinod (urmând să fie după aceea recunoscuţi de Papă şi împărat), egalitatea în drepturi a clerului şi a credincioşilor uniţi cu clerul şi credincioşii Bisericii Catolice. Aceste drepturi au fost confirmate în două diplome ale împăratului (1699‑1701), dar, din păcate, ele n‑au fost respectate decât în mică măsură.

Mulţi români transilvăneni au refuzat Unirea şi au fost chiar şi revolte împotriva acesteia, ca cea condusă de călugărul Sofronie de la Cioara, în anul 1759.

Sediul episcopiei românilor uniţi se află din 1737 la Blaj. Dintre personalităţile de seamă ale acestei Biserici amintim pe episcopul Ioan Inochentie Micu‑Klein, Gheorghe Şincai, Petru Maior, Samuel Micu, Timotei Cipariu, Simion Bărnuţiu, Alexandru Papiu Ilarian.
De‑a lungul timpului, în momentele importante ale istoriei românilor din Transilvania (Revoluţia de 1848, lupta memorandiştilor), conducătorii celor două biserici româneşti au conlucrat pentru promovarea intereselor românilor.

La 1 Decembrie 1918, actul Unirii Transilvaniei cu România a fost citit de episcopul greco‑catolic Iuliu Hossu, viitor cardinal, asistat de episcopul ortodox de Caransebeş, Miron Cristea, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cei doi s‑au îmbrăţişat în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia şi au declarat înţelegere frăţească. După 1919, Biserica Română Unită cu Roma a devenit unul din cultele însemnate din ţară, credincioşii greco-catolici reprezentând în 1930 7,9 la sută din populaţia ţării.

Citește și: Mesaje de Florii • Urări de Florii • Felicitări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii

Constituţia României din anul 1923 stipula că „Biserica Ortodoxă Română este biserica dominantă, iar cea greco‑catolică are întâietate faţă de celelalte culte”, ambele fiind declarate biserici naţionale. Statutul juridic al Bisericii greco‑catolice şi relaţiile sale cu statul român au fost mai bine precizate prin Concordatul dintre Vatican şi România (1927‑1929). Documentul prevedea existenţa în România a trei rituri catolice: grec, latin şi armean. Pentru ritul grec se stipula următoarea structură organizatorică: o mitropolie la Blaj, cu patru dieceze sufragane: Oradea, Lugoj, Cluj ‑ Gherla şi Maramureş.

În activitatea sa, Biserica greco‑catolică a fost sprijinită de asociaţii ale laicatului. În 1928 a luat fiinţă Asociaţia Generală a Românilor Uniţi (AGRU). Studenţii greco‑catolici au întemeiat Asociaţia Studenţilor Transilvăneni Români Uniţi (ASTRU), iar femeile Asociaţia Femeilor Române Unite (AFRU). (M.B.)


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Articole Similare