FOTO, VIDEO REPORTAJ| Mărturiile aiudenilor care s-au LUPTAT cu apele care au ”înghițit” orașul: ”Haideți mă sculați că e apa pe noi”

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Locuitorii din Aiud au avut parte de o dimineață plină de încercări, ca urmare a inundațiilor masive care au făcut prăpăd prin gospodării și prin oraș. Câțiva cetățeni, vizibil obosiți după efortul depus în urma luptelor cu apele, au făcut un repaus pentru a vorbi despre efortul depus împotriva urgiei.

ELIT

”De azi dimineață de la ora 5.00 tot așa suntem. Încă nu a venit nimeni să ne ajute, au fost pompierii în recunoaștere și așteptăm să se retragă apa ca să intervină, până atunci dăm la lopată”, spune un tânăr a cărei locuință s-a aflat în calea apelor.

”A venit o viitură puternică de pe valea Aiudului, valea Izelului, Măgina. În jurul orei 4.30 apa a început să crească foarte mult. Erau mașini pe drum, le-a luat apa și le-a dus. Am stat cu teamă mare să nu ne intre în casă, dar a intrat în curte, beciurile sunt pline pe toată strada. A distrus fantâna, grădina e toată inundată, zarzavaturile-s toate la pământ. Molozul s-a adunat pe drum, am degajat o dată, a venit din nou viitura și acum se pare că vine din nou”, a povestit pentru ziarulunirea.ro un aiudean.

”A intrat apa în curte, în grădină, ce să fac? Dacă nu mă duceam la baie la ora 3.00, nu știam că vine valea mare. Atunci am văzut că a început să crească. Pe la 4.00 mi-am alertat familia”, afirmă un alt localnic.

Natura s-a dezlănțuit în noaptea de luni spre marți în Aiud, provocând inundații care au blocat opt străzi și au dus la întreruperea circulației feroviare. O familie cu un copil de 9 luni a fost evacuată de salvatorii de la ISU Alba.

ISU Alba a trimis la fața locului 3 ofițeri, 1 maistru militar, 17 subofițeri, 2 autospeciale, 2 bărci pneumatice, 6 motopompe, 1 APIC.

La fața locului s-au deplasat la primele ore ale dimineții prefectul județului, Nicolae Albu, președintele Consiliului Județean Alba, Dumitrel Ion și Primarul Municipiului Aiud, Oana Badea.

La sediul primăriei municipiului Aiud a fost convocata o Ședință Extraordinara a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, în urma căreia s-au luat urmatoarele masuri:

-decolmatarea podurilor si podetelor cu ajutorul utilajelor grele puse la dispoziție de SGA Alba si autoritatiile locale

-evacuarea apei din gospodariile cetățenești cu ajutorul motopompelor de catre cei 40 de pompieri prezenți la fata locului cu 7 autospeciale de stingere cu apa si spuma 15 motopompe transportabile, 3 motopompe remorcabile si alte mijloace de interventie.

-Monitorizarea permanenta a debitului vaii Aiudului si a afluentii acesteia, precum si monitorizarea torentilor

-Monitorizarea permanenta a starii traficului feroviar de catre SNCFR.

Reamintim că în urma inundațiilor produse în municipiului Aiud, au fost evacuate 3 persoane (2 adulți și 1 copil de 9 luni), au fost evacuate 8 animale (porci), 8 străzi au fost afectate, zeci de gospodării fiind inundate (numărul acestora crește în dinamica intervențiilor).

De asemenea s-a transmis mesaj prin RO-ALERT pentru informarea populației din municipiu cu privire la riscul de inundații și viituri, precum și măsurile necesare a fi luate pentru salvarea vieții și protecția gospodăriilor.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419