Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO: Protest la Sebeș al reprezentanților angajaților Kronospan. Se solicită stoparea “manifestaţiilor care atentează la bunele moravuri”

Ziarul Unirea

Publicat

în

protest Sebes reprezentanti angajati Kronospan (1)Așa cum au anunțat miercuri printr-un comunicat de presă, aproape 50 de angajații ai Kronospan Sebeș s-au adunat joi, 12 februarie, în parcul din fața Primăriei Sebeș pentru a protesta împotriva modului în care edilul Alexandu Dăncilă tratează conflictul local”.

Manifestanții, împărțiți în două grupuri, unul în care se protestarii purtau pelerine de culoare albă inscripționate cu mesajul “Respect Legea”, iar celălalt grup în pelerine negre cu inscripția “Suntem mai presus de lege”, au citit, prin vocea unui reprezentant, revendicările pentru care au ieșit în stradă:

“Domnule Primar Alexandru Dancila, Noi, cetateni ai Municipiului Sebeş si angajati ai SC Kronospan Sebeş SA, va cerem in virtutea drepturilor conferite noua de Constitutia României si a atribuţiilor impuse Primarului prin Legea nr. 215/2001, sa asiguraţi ordinea publica si liniştea locuitorilor acestui oras.

În ultimele saptamani, in fiecare duminica oraşul este asaltat de persoane care intr-un zgomot infernal strabat străzile si jignesc pe toti cei care nu se manifesta ca ei. Noi si familiile noastre suntem obligaţi ca in sfanta zi de duminica sa ascultam strigate, insotite de surle si trambite, care atenteaza la ordinea si liniştea publica.

În baza legii nr. 215/2001 art. 68 alin (1) litera I) va cerem sa luaţi masurile necesare pentru a opri aceste manifestaţii care atenteaza la bunele moravuri.

Faptele ilicite se pot obiectiva în acţiuni sau inacţiuni contrare legii si bunelor moravuri. Drepturile subiective şi interesele legitime ale persoanelor fizice şi persoanelor juridice sunt numeroase şi diferite. La fel sunt şi faptele prin care acestea pot fi încălcate, în cele mai frecvente situaţii, faptele ilicite ale oamenilor sunt pozitive, adică fapte de comisiune sau acţiuni. Aşa sunt: sustragerea, deteriorarea sau distrugerea unui bun, vătămarea corporală a unei persoane, defăimarea unei persoane, minciuna …”

Dictionar-juridic/fapta-ilicita

Considerăm că:

  1. Minciunile, lansate in stradă, in ceea ce priveşte posibila ilegalitate a Autorizaţilor de Mediu detinute de firma la care lucram, constituie un grav atentat la bunele moravuri.
  2. În timpul adunarilor publice, pe care le-ati aprobat (n.r. primarul din Sebeș), au fost transmise cetatenilor informaţii false legate de lipsa Studiilor de Impact asupra sănatatii populaţiei pe care firma la care suntem angajati le deţine, punând astfel in pericol locurile noastre de munca cu incalcarea Art.31 din Constitutia României.
  3. În timpul adunarilor publice mai sus mentionate a fost incalcat Art.30 alin (6) din Constitutia României si art. 72 Cod Civil, fiindu-ne incalcat dreptul la viata privata si libertate.

Domnule Primar,

  1. in baza Legii nr. 215/2001 art.68 alin (1) lit. i), va cerem sa asiguraţi ordinea publica si liniştea locuitorilor Municipiului Sebeş, sa opriţi defaimarea si raspandirea de informatii false din timpul adunarilor publice, acţiuni care ne pun in pericol locurile de munca.
  2. in baza Legii nr. 215/2001 art.67 alin (1); art.69 alin (2), va cerem sa va faceţi datoria de reprezentant al oraşului si sa intocmiti impreuna cu organizatorii adunarilor publice lista revendicărilor sau cererilor acestora, pe care s-o inaintati Autoritatilor competente cu rugamimtea ca toate problemele ridicate sa fie rezolvate.”

 

În legătură cu semnficația combinezoanelor albe și negre nu am reușit să obținem o explicație foarte clară.

Nu voi insista pe atitudinea agresivă și de intimidare față de reprezentanții presei  de care a dat dovadă unul dintre reprezentanții protestatarilor, în speranța că nu a fost decât o scăpare de moment, care nu reprezintă poziția salariaților companiei și care nu se va mai repeta cu alte ocazii.

Amintesc însă un mic incident. La un moment dat, pe lângă fântâna arteziană trece un localnic, care spune cu voce tare (reproducere aproximativă): “Mai lăsați-mă, eu stau în Kogălniceanu (n.a. cartierul vecin platformei industrile Kronsospan) și știu mai bine ce respirăm acolo”. Același lider mai vocal al protestatrilor i-a replicat sec trecătorului că: „Și pe noi ne deranjează prostia”.

Cu surprindere, am remarcat că unul dintre reprezentanții angajaților prezent la protest nu avea cunoștință de cele transmise ieri, de către reprezentanții angajaților”companiei în legătură cu chemarea la aceste adunări populare peste 10.000 de colaboratori din toată ţara, care vor participa cu aproximativ 5000 de utilaje de exploatare a lemnului si camioane de transport”, sau legat de ultimatumul potrivit căruia în cazul în care, până la începutul lunii martie, nu vor înceta manifestaţiile astfel încălcându-se legea, angajaţii şi colaboratorii lor fiind în număr mult mai mare decât manifestanţii din ziua de azi, vor cere sa fie scoşi din ţară toţi mincinoşii, manipulatorii de informaţii false şi politicienii corupţi”, respectiv de afirmația potrivit căreia începând cu 15 februarie 2015 în fiecare duminică la ora 14:00 în curtea SC Kronospan SA se vor strânge 500 de angajaţi care vor deschide porţile firmei şi vor aştepta coloana de manifestanţi.” (vezi VIDEO)

După aproximativ 30 de minute de la începerea mitingului, doi dintre reprezentanții angajaţilor s-au deplasat în clădirea primăriei pentru a îi înmâna personal edilului scrisoarea cu revendicările pentru care au ieșit în stradă. Alexandu Dăncilă nefiind la primărie,  documentul a fost înregistrat și lasat la registartura instituției.

Reprezentanții angajaților Kronsospan așteaptă să le fie autorizate de către primărie o serie de manifestații de protest similare, în toate duminicile din luna martie, începând cu orele 14.00, în parcul din fața sediului administrației locale. Este vorba despre aceeași locație, aceeași oră și aceeași zi din săptămână în care au avut loc în ultimele cinci duminici protestele organizate de ONG-urile de mediu, împotriva poluării din Sebeș.

Bogdan Presecan

[nggallery id=10]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea