FOTO, VIDEO: Monumentul Marii Uniri, Parcul Unirii și Podul Unirii pe „ultima sută de metri”, cu 4 zile înainte de 1 Decembrie

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Cu 4 zile înainte de 1 Decembrie, se fac ultimele lucrări pentru finalizarea Podului Unirii și a Parcului Unirii, locul în care se vor desfășura cele mai multe din evenimetele de la 1 Decembrie, inclusiv parada, probabil cel mai așteptat și spectaculos eveniment.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Dacă lucrările la Monumentul Marii Uniri au fost deja finalizate, toate schelele fiind date jos în urmă cu 4 zile, la Podul Unirii și mai ales la Parcul Unirii se fac ultimele lucrări.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Proiectul este unul amplu și a vizat refacerea aleilor și a zonelor verzi, amenajarea unei piețe de ceremonii de 4.440 de metri pătrați, construirea Podului Unirii, amenajarea unui inel auto și pietonal în jurul Parcului și redeschiderea Pasajului pietonal spre B-dul Transilvaniei.

Una dintre cele mai spectaculoase lucrări se referă la construirea Podului Unirii, care reface legătura directă dintre Parcul Unirii și Catedrala Încoronării, legătură întreruptă odată cu punerea în valoare a șanțurilor Cetății Alba Carolina. Podul are 131 de metri lungime și 6,35 m lățime, este amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton și asigură pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei. Construcția are o structură metalică, iar parapeții sunt din sticlă securizată.

În parcul propriu-zis au fost refăcute aleile, a fost înlocuit mobilierul urban cu unul actual și modern, au fost reamenajate spațiile verzi în sensul reînierbării și plantării de noi copaci, se va înfiinţa un sistem de irigații automat și se vor înlocui stâlpii de iluminat public.

Monumentul, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, este construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse. Are 22 de metri înălţime şi o greutate de circa 1.350 de tone. Pentru realizarea fundaţiei monumentului s-au turnat 10 coloane de circa 24 de metri adâncime.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419