Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Ministrul Transporturilor, cadou inedit pentru Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și pentru arheologii de pe ”Autostrada Antichității”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a făcut cadou arheologilor de pe lotul II al Autostrăzii Sebeș-Turda, un detector de metale, pentru a descoperi mai ușor siturile aflate pe ”Autostrada Antichității”.

Sebes-Turda, Sorin Buse01Ministrul Transporturilor a vizitat joi șantierele autostrăzii Sebeș-Turda, iar spre finalul zilei de lucru s-a întâlnit, pe lotul II, cu arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, care s-au arătat mulțumiți de demararea lucrărilor la această autostradă pentru că au aflat de situri de care nu se știa.

”M-a impresionat și m-a mirat că sunteți mulțumiți că s-a făcut autostrada că v-a permis să aflați de siturile acestea de care nu se știa. Eu m-am gândit să fac ceva personal, să vă ajut să nu mai depindeți numai de noi și când aveți o supoziție, să mergeți independent și să vedeți ce e acolo”, a spus Bușe.

Arheologii, care au afirmat că în cercetările lor se bazează de multe ori pe experiență, au spus că detectorul de metale le va fi foarte folositor și între timp au mai descoperit ”o altă necropolă, din perioada avarilor”

”Este vorba de situl numărul 10, chiar la intersecție cu drumul județean spre Ciumbrud, și de acolo am cercetat 30 de morminte avare. Unul este chiar pregătit, dacă doriți se poate vedea”, a spus directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, arheolog Constantin Inel.

Ministrul a adăugat că în multe țări sunt oameni care caută situri arheologice cu detectoare de metale din pasiune, iar aparatele nu sunt complicate, dar performante.

Arheologii i-au explicat ministrului că detectorul e foarte util pentru că nu ”întotdeauna poți să mărunțești pământul”, iar ministrul a spus că l-a încercat și la el în birou și ”sună foarte tare”.

”E donație personală. Eu nu o consider costisitoare. E un lucru care merită, dânșii o să-l folosească. O fac din suflet. M-a impresionat ce am văzut, am văzut un sit unde era un adult cu un copil în brațe și imaginea asta mi-a rămas, m-a impresionat foarte mult”, a mai spus ministrul.

Acesta a precizat că detectorul de metale e o ”donație personală”, iar arheologii au apreciat-o utilă deoarece Autostrada Sebeș-Turda se poate numi ”Autostrada Antichității”.

Pe locurile prin care trece Autostrada Sebeș-Turda au fost descoperite foarte multe situri arheologice, între care și o așezare veche de șapte milenii și un cimitir de incinerație de trei mii de ani.

Autostrada Sebeş-Turda va avea o lungime totală de 70 de kilometri şi va traversa judeţele Cluj şi Alba, fiind împărţită în patru loturi. Primul lot se întinde pe 17 kilometri, de la intrarea pe autostradă în Sebeş, până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia. Lotul doi are o lungime de 24,3 kilometri și se întinde până la intrarea în Aiud, iar lotul trei are 12,45 kilometri, până la Decea, în vreme ce lotul patru are 16,3 kilometri și se întinde până la Turda.

[nggallery id=2534]


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Maria Cioruța, albaiuleanca cu 4 copii care s-a înrolat în Armată la 42 de ani. Familia sa a stat 18 ani în Italia

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Maria Cioruța, albaiuleanca cu 4 copii care s-a înrolat în Armată la 42 de ani. Familia sa a stat 18 ani în Italia

Femeia din Alba Iulia, mamă a patru copii, care s-a înrolat în armată la vârsta de 42 de ani, împărtășește o poveste impresionantă. Familia Mariei a petrecut 18 ani în Italia și s-a întors în țară în 2017. Maria Cioruța, așa cum a fost prezentată de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, a făcut cunoscută decizia sa de a se alătura armatei.

„Sunt Maria Cioruța, am 42 de ani, sunt din Alba Iulia și sunt mama a 4 copii. În acest an, am decis să mă alătur armatei. În 1999, am plecat în străinătate și am rămas acolo până în 2017, când, împreună cu soțul meu, am hotărât să ne întoarcem definitiv în țară. Chiar dacă am stat 18 ani în Italia, România a fost mereu pentru noi „acasă””, a declarat Maria într-un mesaj publicat pe Facebook.

 

După o lungă perioadă dedicată exclusiv familiei, Maria a simțit nevoia de a-și dedica timp și carierei. Ea menționează că influența fiicei sale, care studiază la Colegiul Militar din Craiova, a fost esențială în luarea acestei decizii.

„Faptul că fiica mea urmează colegiul militar din Craiova m-a apropiat de sistemul militar, pe care întotdeauna l-am admirat, dar nu cred că aș fi avut curajul să mă alătur dacă ea nu ar fi deschis acest drum. Desigur, fără susținerea familiei nu aș fi putut face această alegere”, a adăugat Maria.

Ea relatează că perioada de instrucție a fost intensă, implicând adaptarea la un program strict, purtarea uniformei și a bocancilor pe tot parcursul zilei, cunoașterea armamentului și efectuarea tragerilor.

„Am reușit să depășim toate acestea datorită instructorilor, o echipă de profesioniști și oameni dedicați, care ne-au susținut pas cu pas, ne-au înțeles, ne-au încurajat și ne-au ajutat să ne depășim limitele”, a subliniat ea.

Maria menționează cu mândrie și emoție momentul în care ea și fiica sa s-au regăsit „în uniformă într-o zi atât de importantă precum cea în care eu am depus Jurământul militar”. Ea se declară recunoscătoare și mândră de oportunitatea avută.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare