Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Gala Naţională „Tezaure Umane Vii” la Alba Iulia. Vezi lista tuturor celor premiaţi

Publicat

în

 *Iconarul Nicolae Muntean şi meşterul popular Nicodim Gligor din Alba au primit tilul de „Tezaur Uman Viu”

Miercuri seara, la Alba Iulia a avut loc Gala Naţională a „Tezaurelor Umane Vii”, în cadrul căreia două noi titluri au fost acordate unor valoroşi meşteri populari din judeţul Alba. Este vorba despre iconarul Nicolae Muntean, din Vinerea şi meşterul Nicodim Gligor, din Vidra, care au primit distincţia de „Tezaur Uman Viu”. Evenimentul s-a desfăşurat  în Sala Ballroom din Alba Mall,  cu începere de la ora 18.00.

Au fost prezenţi la eveniment Virgil Niţulescu, preşedintele Comisiei de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial şi director al Muzeului Ţăranului din Bucureşti, Alin Cucui, vicepreşedinte al CJ Alba, Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, Ioan Florea, consilier judeţean, Matei Drâmbăreanu, director coordonator în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, Mioara Pop, directoarea Bilbliotecii Judeţene Alba, specialişti în domeniu, „tezaure umane vii” din mai multe zone ale ţării şi primari ai comunelor din care fac parte acestea, reprezentanţi ai centrelor culturale.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul acestei Gale, au fost înmânate şi titlurile desemnate în anii 2011 şi 2012. De asemenea,  activitatea fiecărui Tezaur Uman Viu a fost prezentată printr-un scurt filmuleţ. Cei prezenţi la eveniment s-au bucurat  de un minunat spectacol folcloric, oferit de Leontina Fărcaş cu Mugurii de Tezaur şi Ansamblul Judeţului Alba cu soliştii, dar şi de cei care au primit titluri de Tezaure Umane Vii (cântăreţi de muzică populară, dansatori, sau meşteri de instrumente muzicale).

De menţionat că judeţul Alba este lider naţional, deţinând până în prezent un număr de 5 titluri de “TEZAUR UMAN VIU”, din cele 15 acordate în România.

Vă prezentăm mai jos cui au fost acordate tilurile de „Tezaure Umane Vii”  în acest an:
1.Nicolae Muntean, iconar din Vinerea, judeţul Alba
2. Nicodim Gligor, meşter popular din Vinerea, judeţul Alba
3. Amelia Papazissu, ţesătoare din Buzău
4. Mircea Micu, meşter instrumente muzicale (cimpoi, bucium) din Buzău
5.Trio Transilvan Zorile, cântăreţi de muzică populară din comuna Mociu, Cluj-Napoca.

Titluri nominalizate în anul 2012, premiate la această gală:
1. Olivia Tima, ţesătoare din Sălciua, judeţul Alba (nu a putut fi prezentă la eveniment, însă a ridicat diploma primarul comunei)
2. Dorin Cocârţa, dansator din Suceava
3. Felicia Cuciureanu, horitoare din Suceava
4. Pera Bulz, instrumentist din Hunedoara
5. Constantin Perţa, cioplitor în lemn din Ceru Băcăinţi, judeţul Alba

Anul 2011:
1. Maria Deac Poenaru, iconară (pictură pe sticlă) din Laz, judeţul Alba (nu a fost prezentă la eveniment, dar diploma i-a fost înmânată primarului comunei Săsciori)
2. Domnica Trop, cântăreaţă de muzică populară din Mehedinţi
3. Silvia Tecoanţa, ţesătoare din Sibiu

Începând din anul 2009, România ca stat membru al Convenţiei UNESCO a elaborat şi pus în aplicare Programul Tezaure Umane Vii-UNESCO acordând anual un număr de 5 astfel de titluri. Acest program reprezintă una dintre dintre iniţiativele UNESCO de salvgardare, păstrare şi transmitere a patrimoniului cultural. Scopul programului este acela de a încuraja statele membre să adopte măsuri prin care persoanele creatoare, păstrătoare şi transmiţătoare ale unor elemente de patrimoniu cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele de nealterate, să beneficieze de recunoaştere şi vizibilitate în rândul comunităţilor din care fac parte.

Vă prezentăm mai jos imagini foto-video din cadrul evenimentului:

[nggallery id=752]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Doi subofițeri de la ISU Alba vor participa la un program pilot de pre-poziționare în Grecia: Primul contingent a plecat astăzi spre Atena

Publicat

în

FOTO| Doi subofițeri de la ISU Alba vor participa la un program pilot de pre-poziționare în Grecia: Primul contingent a plecat astăzi spre Atena

În perioada 01 iulie – 01 august 2022, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program pilot de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

De la ISU Alba fac parte doi subofițeri din totalul de 28, Plutonier major Brad Andrei și Plutonier adjutant Clamba Alexandru.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Elit - Gustul Desăvârșit

Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.

Primul contingent, care însumează 28 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială cu capacitate mărită de trecere, 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă) a început deplasarea astăzi, 30 iunie, pe ruta Ciolpani – București – Giurgiu – Sofia – Kulata – Grecia (Atena).

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16.07.2022, urmând ca alți 28 de pompieri să înlocuiască personalul din Atena.

Toate autospecialele de stingere vor fi echipate cu motopompe transportabile și cu un rucsac de prim ajutor, iar fiecare pompier va beneficia de echipament individual de protecție, inclusiv un aparat cu aer comprimat și o butelie de rezervă.

Pentru pregătirea misiunii, începând cu data de 27 iunie a.c., o delegație a IGSU s-a deplasat la Atena pentru a participa la o sesiune de pregătire a programului de pre-poziționare. Cu această ocazie, au fost prezentate aspecte de interes și s-au efectuat recunoașteri în teren.

Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate anul trecut. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din Germania, Bulgaria, România, Franţa, Finlanda şi Norvegia.

În vara anului 2021, incendii uriaşe au distrus mari părţi din pădurile situate în nordul Atenei, precum şi o suprafață considerabilă din pădurile existente pe cea de-a doua insulă grecească ca mărime, Evia.

La momentul respectiv, incendiile au fost optim gestionate cu sprijinul oferit de numeroase state europene, printre care și România.

Reamintim că la data de 5 august 2021, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea asistenței internaționale, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul elen, la acea dată.

Prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, în sprijinul autorităților elene și protecția comunităților afectate.

Astfel, în perioada 06-16.08.2021, un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure, format din 108 pompieri și mijloace tehnice, a fost dislocat în Grecia pentru susținerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii.

Ajutorul oferit statului afectat a fost acordat în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul elen prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Cea de-a doua misiune a presupus alocarea, în perioada 20-29.08.2021, a unui modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure, format din 142 pompieri și mijloace tehnice. Ajutorul oferit statului afectat a fost acordat tot în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul elen prin Mecanismul European de Protecție Civilă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Mai multe cartiere din Alba Iulia au rămas fără curent, joi dimineața: Ce a cauzat pana masivă

Publicat

în

Mai multe cartiere din Alba au rămas fără curent, joi dimineața: Ce a cauzat pana masivă

Mai multe zone din Alba Iulia au rămas fără curent în cursul dimineții de joi, 30 iunie. Fără electricitate au fost mai multe cartiere din zona Cetate și Centru.

Avaria a fost stabilită la stația Transelectrica și s-a procedat la remedierea lor într-un timp cât mai scurt.

Potrivit lui Ceteraș Marius, director SDEE Alba, la această oră defectiunea a fost remediată și energia electrică a revenit peste tot.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

EXERCIȚIU inopinat al ISU Alba la Hotel Cetate: Pompierii militari se antrenează în situația producerii unui incendiu la clădiri înalte cu aglomerări de persoane

Publicat

în

EXERCIȚIU inopinat al ISU Alba la Hotel Cetate: Pompierii militari se antrenează în situația producerii unui incendiu la clădiri înalte cu aglomerări de persoane

Începând cu această oră, ISU Alba a declanșat un exercitiu inopinat privind testarea capacitatii de interventie la Hotelul Cetate din municipiul Alba Iulia. Astfel de exerciții se desfășoară periodic și la alte obiective importante precum instituții sau operatori economici din județ.

Tema exercițiului este antrenarea pompierilor militari, în situația producerii unui incendiu la clădiri înalte cu aglomerări de persoane.

Reamintim cateva din obiectivele acestor exerciții tactice inopinate:

Elit - Gustul Desăvârșit

– Antrenarea personalului de intervenţie şi verificarea deprinderilor acestora privind cunoaşterea operațiunilor şi a procedurilor de intervenție pentru stingerea incendiilor la specificul clădirilor înalte;
– Antrenarea alpiniştilor de intervenție și verificarea deprinderilor acestora privind cunoaşterea operațiunilor şi a procedurilor specifice de salvare a victimelor;
– Antrenarea personalului SMURD în acordarea primului ajutor şi la trierea victimelor;
– Antrenarea personalului din dispecerat şi perfecționarea deprinderilor în recepționarea anunțului prin S.N.U.A.U. 112;
solicitarea de date cât mai concrete şi exacte (lucru cu aplicația 112);
– Antrenarea factorilor de decizie în organizarea şi coordonarea acţiunilor de intervenție în astfel de situații, culegerea datelor, prelucrarea acestora şi elaborarea propunerilor în vederea luării deciziei;
– Antrenarea personalului din dispecerat în monitorizarea evoluției situaţiei, centralizare a datelor şi informațiilor şi transmiterea acestora pe cale ierarhică;
– Verificarea modului de asigurare a legăturilor de comunicaţii între echipaje şi antrenarea personalului în folosirea acestor legături şi stabilirea viabilităţii sistemului de comunicații pentru forţele proprii.

ISU Alba asigură cetatenii ca sunt pregatiti sa intervină in diferite situatii de urgența iar prin aceste exerciții se menține pregătirea la un nivel ridicat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare