Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Gala Naţională „Tezaure Umane Vii” la Alba Iulia. Vezi lista tuturor celor premiaţi

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 *Iconarul Nicolae Muntean şi meşterul popular Nicodim Gligor din Alba au primit tilul de „Tezaur Uman Viu”

Miercuri seara, la Alba Iulia a avut loc Gala Naţională a „Tezaurelor Umane Vii”, în cadrul căreia două noi titluri au fost acordate unor valoroşi meşteri populari din judeţul Alba. Este vorba despre iconarul Nicolae Muntean, din Vinerea şi meşterul Nicodim Gligor, din Vidra, care au primit distincţia de „Tezaur Uman Viu”. Evenimentul s-a desfăşurat  în Sala Ballroom din Alba Mall,  cu începere de la ora 18.00.

Au fost prezenţi la eveniment Virgil Niţulescu, preşedintele Comisiei de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial şi director al Muzeului Ţăranului din Bucureşti, Alin Cucui, vicepreşedinte al CJ Alba, Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, Ioan Florea, consilier judeţean, Matei Drâmbăreanu, director coordonator în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, Mioara Pop, directoarea Bilbliotecii Judeţene Alba, specialişti în domeniu, „tezaure umane vii” din mai multe zone ale ţării şi primari ai comunelor din care fac parte acestea, reprezentanţi ai centrelor culturale.

În cadrul acestei Gale, au fost înmânate şi titlurile desemnate în anii 2011 şi 2012. De asemenea,  activitatea fiecărui Tezaur Uman Viu a fost prezentată printr-un scurt filmuleţ. Cei prezenţi la eveniment s-au bucurat  de un minunat spectacol folcloric, oferit de Leontina Fărcaş cu Mugurii de Tezaur şi Ansamblul Judeţului Alba cu soliştii, dar şi de cei care au primit titluri de Tezaure Umane Vii (cântăreţi de muzică populară, dansatori, sau meşteri de instrumente muzicale).

De menţionat că judeţul Alba este lider naţional, deţinând până în prezent un număr de 5 titluri de “TEZAUR UMAN VIU”, din cele 15 acordate în România.

Vă prezentăm mai jos cui au fost acordate tilurile de „Tezaure Umane Vii”  în acest an:
1.Nicolae Muntean, iconar din Vinerea, judeţul Alba
2. Nicodim Gligor, meşter popular din Vinerea, judeţul Alba
3. Amelia Papazissu, ţesătoare din Buzău
4. Mircea Micu, meşter instrumente muzicale (cimpoi, bucium) din Buzău
5.Trio Transilvan Zorile, cântăreţi de muzică populară din comuna Mociu, Cluj-Napoca.

Titluri nominalizate în anul 2012, premiate la această gală:
1. Olivia Tima, ţesătoare din Sălciua, judeţul Alba (nu a putut fi prezentă la eveniment, însă a ridicat diploma primarul comunei)
2. Dorin Cocârţa, dansator din Suceava
3. Felicia Cuciureanu, horitoare din Suceava
4. Pera Bulz, instrumentist din Hunedoara
5. Constantin Perţa, cioplitor în lemn din Ceru Băcăinţi, judeţul Alba

Anul 2011:
1. Maria Deac Poenaru, iconară (pictură pe sticlă) din Laz, judeţul Alba (nu a fost prezentă la eveniment, dar diploma i-a fost înmânată primarului comunei Săsciori)
2. Domnica Trop, cântăreaţă de muzică populară din Mehedinţi
3. Silvia Tecoanţa, ţesătoare din Sibiu

Începând din anul 2009, România ca stat membru al Convenţiei UNESCO a elaborat şi pus în aplicare Programul Tezaure Umane Vii-UNESCO acordând anual un număr de 5 astfel de titluri. Acest program reprezintă una dintre dintre iniţiativele UNESCO de salvgardare, păstrare şi transmitere a patrimoniului cultural. Scopul programului este acela de a încuraja statele membre să adopte măsuri prin care persoanele creatoare, păstrătoare şi transmiţătoare ale unor elemente de patrimoniu cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele de nealterate, să beneficieze de recunoaştere şi vizibilitate în rândul comunităţilor din care fac parte.

Vă prezentăm mai jos imagini foto-video din cadrul evenimentului:

[nggallery id=752]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea