Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| ”Focul Lupului Alb”, pe Dealul Cetate din Cugir: Tradiții și credințe strămoșești de Sfântul Andrei, în cetatea Singidava

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

”Focul Lupului Alb”, pe Dealul Cetate din Cugir: Tradiții și credințe strămoșești de Sfântul Andrei, în cetatea Singidava

”Focul Lupului Alb” este un eveniment devenit deja tradiție în orașul de la poalele Drăganei, Cugir. În fiecare an, pe 30 noiembrie, pe dealul Cetate din Cugir, istoria prinde viață sub privirile zecilor de oameni prezenți.

Coborâți parcă din negura timpului, dacii din Cetatea Singidava au însuflețit locurile unde odinioară strămoșii noștri își duceau traiul. Protagoniștii, îmbrăcați în straie arhaice, călare pe caii lor mândri, au dat o încărcătură emoțională aparte evenimentului.

”Focul Lupului Alba” se ține întotdeauna pe 30 noiembrie, o zi importantă în calendarul credințelor strămoșești, fiind noaptea în care “se deschid cerurile”. Despre Sfântul Andrei, legendele spun că a fost trimis să propovăduiască pe ”tărâmurile lupilor”, fiind însoțit și călăuzit, pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice, de către Marele Lup Alb. În noaptea de 30 noiembrie, lupii se adună, iar Sfântul Andrei împarte fiecăruia prada pentru iarna care tocmai începe.

YouTube video

Legenda spune că odinioară, în vremuri de mult uitate, un preot al lui Zamolxis cutreiera fără răgaz tărâmurile Daciei, pentru a-i ajuta pe cei care aveau nevoie și pentru a transmite geto-dacilor că Marele Zeu veghea asupra lor. Zeul și-a dat seama de puterea pe care o avea slujitorul său asupra fiarelor neîmblânzite ale pădurii și l-a oprit la el, în munți. În scurt timp, animalele sălbatice de pe tot cuprinsul Daciei au ajuns să asculte de preot și să îl considere conducătorul lor. Cel mai mult îl îndrăgeau lupii, fiare singuratice, pe care numai foamea îi ținea în haită.

După un timp, Zamolxis decide că a venit timpul ca preotul să îl slujească în alt chip, așa că îl transformă în animal. Însă nu orice animal, ci în cea mai temută și mai respectată fiară a Daciei, într-un Lup Alb, mare și puternic, cât un urs, cu menirea să adune toți lupii din codri întru apărarea tărâmului. Astfel, de câte ori dacii erau în primejdie, lupii le veneau în ajutor. Era de ajuns să se audă urletul Marelui Lup Alb și, oriunde ar fi fost, lupii săreau să îi apere pe cei care le deveniseră frați. Lupul Alb însă, era și judecător, pedepsind lașii și trădătorii.

Primul eveniment în Cugir a avut loc în 2018, la inițiativa unei mâini de “daci”, care au invitat alți iubitori de istorie la aprinderea unui foc pe Dealul Cetate din Cugir, sub cetatea Singidava!

Locația, vechimea documentată a cetății și entuziasmul au generat ideea de a fi la Cugir, cel mai important foc, la care să se adune câți mai mulți iubitori ai istoriei și ai mândriei de strămoși viteji!

Foto, video: Un colț de rai, în Cugir


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea