FOTO/ VIDEO| Festivalul Roman Apulum: 6 luptători au oferit o demonstraţie de arte marţiale la Poarta a III-a a Cetăţii

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Lupte cu toate fortele005În cadrul primei ediţii a Festivalului Roman Apulum, la Poarta a III-a a Cetăţii, câteva sute de albaiulieni şi turişti au putut urmări povestea unei competiții de luptă cu „toate forţele” la care au participat șase campioni olimpici greci invitați la Apulum de către împăratul filoelen Hadrian, pentru a demonstra cetățenilor săi romani, veniți la festival, valențele deosebite ale pregătirii fizice grecești, ale frumuseții și vigorii corpului uman lansat într-o luptă totală. După lungi şi aprigi dispute câştigătorul finalei a fost Dareios din Istros (Darius Măcinic), care a demonstrat curaj şi vitejie, primind astfel respectul colegilor şi un dans din partea nimfelor.

Pankration (pangration) reprezintă lupta cu “toate forțele”, fiind cea mai veche artă marțială mixtă care a aruncat în luptă corpul uman cu întreaga lui putere ofensivă și defensivă. În anul 648 înainte de Hristos, și-a făcut debutul în cadrul jocurilor olimpice grecești ca o combinație eficientă de box (gr. pygmachia) și lupte (gr. pále), având doar două interdicții: aceea de a nu iți mușca oponentul  și de a nu ii scoate ochii. În Sparta nu exista nicio regulă în pankration.

USR - Alegeri parlamentare 2020

El îmbrăca atât o formă sportivă prin participarea luptătorilor ca atleți la pentathlonul olimpic grecesc cât și una marțială, pankration-ul fiind inclus în antrenamentul obligatoriu al soldaților greci. Totodată a fost practicat asiduu de către hopliții spartani și soldații din falanga macedoneană, Alexandros fiind un admirator și Lupte cu toate fortele019un promotor al acestui tip de antrenament pentru luptă, organizând numeroase competiții. Pankration este considerat punctul de plecare în majoritatea artelor marțiale mixte moderne, existând o ipoteză potrivit căreia Alexandros ar fi dus, prin campaniile sale, acest tip de luptă până în Orient unde ar fi influențat inclusiv artele marțiale tradiționale asiatice.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Trupa de reenactment PANKRATION PONTIKON a fost formată din luptătorii: Macinic Ovidiu, Macinic Darius, Bogdan Alexandru, Bogdan Darius, Ciungan Adrian şi Bogdan Ispas. Toţi şase sunt sportivi judoka formaţi de-a lungul anilor de profesorul Todor Ioan. În urma competiţiei de azi, câştigătorul a fost Dareios din Istros (Darius Măcinic) care a luptat în finala competiţiei împotriva lui Alexandros din Milet (Bogdan Alexandru).

Mai multe poze pot fi găsite pe pagina de Facebook a Ziarului Unirea.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook