Rămâi conectat

Actualitate

FOTO/ VIDEO| Festivalul Roman Apulum: 6 luptători au oferit o demonstraţie de arte marţiale la Poarta a III-a a Cetăţii

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lupte cu toate fortele005În cadrul primei ediţii a Festivalului Roman Apulum, la Poarta a III-a a Cetăţii, câteva sute de albaiulieni şi turişti au putut urmări povestea unei competiții de luptă cu „toate forţele” la care au participat șase campioni olimpici greci invitați la Apulum de către împăratul filoelen Hadrian, pentru a demonstra cetățenilor săi romani, veniți la festival, valențele deosebite ale pregătirii fizice grecești, ale frumuseții și vigorii corpului uman lansat într-o luptă totală. După lungi şi aprigi dispute câştigătorul finalei a fost Dareios din Istros (Darius Măcinic), care a demonstrat curaj şi vitejie, primind astfel respectul colegilor şi un dans din partea nimfelor.

Pankration (pangration) reprezintă lupta cu “toate forțele”, fiind cea mai veche artă marțială mixtă care a aruncat în luptă corpul uman cu întreaga lui putere ofensivă și defensivă. În anul 648 înainte de Hristos, și-a făcut debutul în cadrul jocurilor olimpice grecești ca o combinație eficientă de box (gr. pygmachia) și lupte (gr. pále), având doar două interdicții: aceea de a nu iți mușca oponentul  și de a nu ii scoate ochii. În Sparta nu exista nicio regulă în pankration.

El îmbrăca atât o formă sportivă prin participarea luptătorilor ca atleți la pentathlonul olimpic grecesc cât și una marțială, pankration-ul fiind inclus în antrenamentul obligatoriu al soldaților greci. Totodată a fost practicat asiduu de către hopliții spartani și soldații din falanga macedoneană, Alexandros fiind un admirator și Lupte cu toate fortele019un promotor al acestui tip de antrenament pentru luptă, organizând numeroase competiții. Pankration este considerat punctul de plecare în majoritatea artelor marțiale mixte moderne, existând o ipoteză potrivit căreia Alexandros ar fi dus, prin campaniile sale, acest tip de luptă până în Orient unde ar fi influențat inclusiv artele marțiale tradiționale asiatice.

Trupa de reenactment PANKRATION PONTIKON a fost formată din luptătorii: Macinic Ovidiu, Macinic Darius, Bogdan Alexandru, Bogdan Darius, Ciungan Adrian şi Bogdan Ispas. Toţi şase sunt sportivi judoka formaţi de-a lungul anilor de profesorul Todor Ioan. În urma competiţiei de azi, câştigătorul a fost Dareios din Istros (Darius Măcinic) care a luptat în finala competiţiei împotriva lui Alexandros din Milet (Bogdan Alexandru).

Mai multe poze pot fi găsite pe pagina de Facebook a Ziarului Unirea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea