FOTO, VIDEO. Dacii și romanii și-au disputat supremația, din nou, la Alba Iulia. Lupte, incursiuni în istorie și divertisment

Dacii și romanii și-au disputat supremația pentru prima dată, în acest sezon, la Alba Iulia, prin lupte unul la unul sau pe grupuri, întregind în acest fel sezonul turistic din ”Cealaltă Capitală”.

Aproximativ o sută de persoane au asistat, vineri, la prima reprezentație din acest an a Legiunii a XIII-a Gemina (romanii), care s-au confruntat cu Lupii Apulonului (dacii), manifestarea având loc la Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina. Spectacolul a fost completat de demonstrațiile altor două trupe, mai nou înființate, Ludus Apulensis (gladiatorii) și Magna Nemesis (dansatoarele).

Elit ELIT

daci si romani01

Prima reprezentație, dintr-un șir de 27 în acest an, a început prin prezentarea trupelor de daci, romani, gladiatori și dansatoare și mici incursiuni în istoria antică, romanii, care sunt cei mai puternici, prezentându-și tehnica de apărare.

La fel ca și anii trecuți, prezentatorii reprezentațiilor sunt istoricii Muzeului Național al Unirii, Liviu Zgârciu și Tudor Roșu. Cei prezenți au asistat la lupte între daci și romani, trageri cu arcul sau dansuri ale trupei Magna Nemesis. Publicul s-a întors, cu 2.000 de ani în urmă, și a văzut cum un dans senzual al nimfelor învia un soldat mort într-o dispută, dar și puterea de luptă a gladiatorilor. Principalele comenzi ale romanilor, care s-au arătat cei mai disciplinați soldați, sunt: milites (soldați!) ad gladius clin (întoarce-te la dreapta), ad scutum clina (la stânga), ad scutum transforma (întoarce-te 180 de grade), dirige frontem (în formație), mandata captate (aranjați-vă ținuta), scurta capere (ridică scutul).

Reprezentația a avut un dublu rol: de divertisment și de culturalizare a publicului, care a primit o scurtă lecție de istorie vie.

Trupele sus menționate sunt formate din voluntari, proiectul Garda Romană de la Apulum fiind derulat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Spectacole de reconstituire militară vor avea loc în fiecare vineri, de la ora 18.00 (în luna aprilie și octombrie), respectiv de la ora 19.00 (mai-septembrie), în care trupele de voluntari vor oferi alte lecții de istorie și divertisment.

Garda Romană de la Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare și protejarea uriașului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

1 comentariu

grigore 20 aprilie 2016 at 8:21

poate 500 spectatori

Comentariile sunt oprite