Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO, VIDEO. Dacii și romanii, primele reprezentații din acest an. Spectacol la Alba Iulia, cu dansatoare și gladiatori

Publicat

în

Garda Romană, formată din daci, romani, gladiatori și dansatoare au realizat, sâmbătă, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, într-o zi frumoasă de primăvară, prima reprezentație din acest an, demonstrațiile urmând să continue până în toamnă.

Cel mai probabil, următoarele demonstrații vor avea loc de Paști.

Primul spectacol realizat de Garda Romană a avut loc în prezenţa a zeci de persoane, care au asistat la reprezentaţia Legiunii a XIII-a Gemina (romanii), a Lupilor Apulonului (dacii), spectacolul fiind completat de demonstrațiile trupelor Ludus Apulensis (gladiatorii) Magna Nemesis (dansatoarele), care au încercat să ofere lecții de istorie și divertisment.

Electrica Furnizare Discount

Principalele comenzi ale romanilor, care s-au arătat cei mai disciplinaţi soldaţi, sunt: milites (soldaţi!) ad gladius clin (întoarce-te la dreapta), ad scutum clina (la stânga), ad scutum transforma (întoarce-te 180 de grade), dirige frontem (în formaţie), mandata captate (aranjaţi-vă ţinuta), scurta capere (ridică scutul).

Trupele sunt formate din voluntari, proiectul Garda Romană de la Apulum fiind derulat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Garda Romană de la Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

Garda Romană şi Garda Cetăţii au făcut cunoscută Cetatea din Alba Iulia şi au atras, de-a lungul timpului, un număr impresionant de turişti.

Garda Romană de la Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare şi protejarea uriaşului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

VIDEO: Liviu Zgarciu

FOTO: Ania Ciolacu

Publicitate

Curier Județean

Ordin de protecție și dosar penal, pentru un bărbat de 55 de ani, din Lancrăm, care și-ar fi bătut fiul în vârstă de 29 de ani

Publicat

în

Ordin de protecție și dosar penal, pentru un bărbat de 55 de ani, din Lancrăm, care și-ar fi bătut fiul în vârstă de 29 de ani

Un bărbat din Lancrăm s-a ales cu ordin de protecție și dosar penal pentru violență în familie, după ce și-ar fi lovit fiul, în vârstă de 29 de ani, în zona feței.

Polițiștii din Sebeș au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat fiul. Bărbatul s-a ales cu dosar penal, pentru violență în familie.

Electrica Furnizare Discount

La data de 23 septembrie 2021, în jurul orei 23,00, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, prin 112, de către un o femeie, de 52 de ani, din localitatea Lancrăm, cu privire la faptul că la domiciliul ei are loc un scandal.

Polițiștii deplasați la fața locului au constat că, în urma unor discuții contradictorii, soțul apelantei, în vârstă de 55 de ani, l-ar fi lovit pe fiul său, în vârstă de 29 de ani, în zona feței.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbat, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioada de 5 zile.

Pe numele său a fost întocmit și un dosar penal, pentru violență în familie.

Citește mai mult

Curier Județean

Un hunedorean a încercat să fure catalizatorul unei mașini, în Cugir. A vrut să se ASCUNDĂ, la venirea poliției, într-un autoturism

Publicat

în

În noaptea de 23/24 septembrie 2021, un tânăr de 19 ani, din Cugir, a sesizat, prin 112, Poliției Orașului Cugir, faptul că cineva încearcă să-i sustragă catalizatorul de la autoturismul parcat pe stradă, în fața imobilului în care locuiește.

Patrula de siguranță publică s-a deplasat imediat la fața locului și a identificat un tânăr, de 23 de ani, din comuna Romos, județul Hunedoara, care, în încercarea de a-și asigura scăparea, s-a ascuns într-un autoturism parcat în apropierea locului faptei.

Față de tânărul de 23 de ani a fost întocmit dosar penal, pentru tentativă la furt calificat, iar cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii sale activități infracționale.

Electrica Furnizare Discount

FOTO: ARHIVĂ

Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat din Alba Iulia, cercetat pentru EVADARE: Ar fi părăsit locația unde era arestat la domiciliu

Publicat

în

Un bărbat din Alba Iulia este cercetat pentru evadare. Ar fi părăsit locația unde executa măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Ieri, 23 septembrie 2021, polițiștii de supravegheri judiciare din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au verificat, în Alba Iulia, o persoană față de care a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Cu această ocazie, s-a constatat faptul că bărbatul, în vârstă de 24 de ani, a părăsit imobilul la care s-a stabilit executarea măsurii preventive, deși, anterior, i-au fost aduse la cunoștință modificările legislative prin intrarea în vigoare a Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale.

Electrica Furnizare Discount

Față de acesta, polițiștii au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evadare și au sesizat instanța de judecată, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare