// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO, VIDEO: Au sosit primele blocuri de piatră pentru Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, numit pe rețelele de socializare ”monumentul facebook”

Primele piese din ,, Monumentul Marii Unirii” au fost aduse și au fost depuse lângă locul viitorului monument din Parcul Unirii.

Lucrările de reamenajare a Parcului Unirii, pentru punerea în valoare a Monumentului Marii Uniri sunt în plină desfășurare. După îndepărtarea elementelor de mobilier și curățirea zonei, miercuri, 19 septembrie în incinta îngrădită, unde circulația pietonală este oprită până la finalizarea construcției, a fost adusă o macara și primele blocuri de piatră pentru Monumentul Marii Uniri.

Proiectul este unul amplu și vizează refacerea aleilor și a zonelor verzi, amenajarea unei piețe de ceremonii de 4.440 de metri pătrați, construirea Podului Unirii, amenajarea unui inel auto și pietonal în jurul Parcului și redeschiderea Pasajului pietonal spre B-dul Transilvaniei.

Una dintre cele mai spectaculoase lucrări se referă la construirea Podului Unirii, care să refacă legătura directă dintre Parcul Unirii și Catedrala Încoronării, legătură întreruptă odată cu punerea în valoare a șanțurilor Cetății Alba Carolina. Podul va avea 131 de metri lungime și 6,35 m lățime, va fi amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton și va asigura pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei. Construcția va avea o structură metalică, iar parapeții vor fi din sticlă securizată. De asemenea, se va amenaja o piațetă de ceremonii în suprafață de 4.400 de metri pătrați.

În parcul propriu-zis vor fi refăcute aleile, va fi înlocuit mobilierul urban cu unul actual și modern, vor fi reamenajate spațiile verzi în sensul reînierbării și plantării de noi copaci, se va înfiinţa un sistem de irigații automat și se vor înlocui stâlpii de iluminat public. De asemenea, se propune închiderea inelului auto perimetral în jurul parcului prin unirea străzii Unirii cu strada Mihai Viteazul. Totodată, se are în vedere redeschiderea pasajului pietonal între Parcul Unirii și Bulevardul Transilvaniei.

Monumentul, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, va fi construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, și va avea circa 20 de metri înălțime.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Răspunsuri la FOTO, VIDEO: Au sosit primele blocuri de piatră pentru Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, numit pe rețelele de socializare ”monumentul facebook”

  1. Mm 19.09.2018 la 20:29

    Acest k.k.t. de “monument” este un afront la adresa celor care au murit sau au contribuit la marea unire pentru ca e o copie a mausoleului lui gheorghiu dej din parcul Carol djn capitala. Nici nu puteai sa ai pretentii de mai mult de la un arhitect educat inspirit comunist

  2. Manitu 19.09.2018 la 22:34

    Zuckerberg a declarat ca s-ar putea sa vina la inaugurare.