FOTO, VIDEO: Au sosit primele blocuri de piatră pentru Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, numit pe rețelele de socializare ”monumentul facebook”
Primele piese din ,, Monumentul Marii Unirii” au fost aduse și au fost depuse lângă locul viitorului monument din Parcul Unirii.
Lucrările de reamenajare a Parcului Unirii, pentru punerea în valoare a Monumentului Marii Uniri sunt în plină desfășurare. După îndepărtarea elementelor de mobilier și curățirea zonei, miercuri, 19 septembrie în incinta îngrădită, unde circulația pietonală este oprită până la finalizarea construcției, a fost adusă o macara și primele blocuri de piatră pentru Monumentul Marii Uniri.
Proiectul este unul amplu și vizează refacerea aleilor și a zonelor verzi, amenajarea unei piețe de ceremonii de 4.440 de metri pătrați, construirea Podului Unirii, amenajarea unui inel auto și pietonal în jurul Parcului și redeschiderea Pasajului pietonal spre B-dul Transilvaniei.
Una dintre cele mai spectaculoase lucrări se referă la construirea Podului Unirii, care să refacă legătura directă dintre Parcul Unirii și Catedrala Încoronării, legătură întreruptă odată cu punerea în valoare a șanțurilor Cetății Alba Carolina. Podul va avea 131 de metri lungime și 6,35 m lățime, va fi amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton și va asigura pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei. Construcția va avea o structură metalică, iar parapeții vor fi din sticlă securizată. De asemenea, se va amenaja o piațetă de ceremonii în suprafață de 4.400 de metri pătrați.
În parcul propriu-zis vor fi refăcute aleile, va fi înlocuit mobilierul urban cu unul actual și modern, vor fi reamenajate spațiile verzi în sensul reînierbării și plantării de noi copaci, se va înfiinţa un sistem de irigații automat și se vor înlocui stâlpii de iluminat public. De asemenea, se propune închiderea inelului auto perimetral în jurul parcului prin unirea străzii Unirii cu strada Mihai Viteazul. Totodată, se are în vedere redeschiderea pasajului pietonal între Parcul Unirii și Bulevardul Transilvaniei.
Monumentul, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, va fi construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, și va avea circa 20 de metri înălțime.
Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.
În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.
[nggallery id=6142]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia: Investiție de peste 32 de milioane de lei în corpul B. Durata de execuție a proiectului
Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia: Investiție de peste 32 de milioane de lei în corpul B. Durata de execuție a proiectului Proiectul de Hotărâre, numărul 390 din 10 octombrie 2024, privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza DALI și a indicatorilor tehnico-economici, pentru obiectivul de investiții: „AMENAJARE SPAȚII CULTURALE MULTIFUNCȚIONALE ANSAMBLUL PALATUL PRINCIPILOR DIN ALBA IULIA […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 2 zile
Sâmbătă, pe „Pielarul”, la Sebeș, CS Universitar Alba Iulia – Metalurgistul Cugir, un alt derby „de Alba”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente. Cum s-a „născut” acest concept și cum a ajuns să fie sărbătorit
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 octombrie: Se năștea la Alba Iulia Laura Stoica, una dintre cele mai bune voci ale rockului românesc. Artista ar fi împlinit astăzi 57 de ani
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
11 octombrie – Ziua Școlii Ardelene. 270 de ani de la inaugurarea primelor școli cu predare în limba română din Transilvania
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
11 octombrie: Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi. Scotea demonii din oameni și învia morții
-
Ştirea zileiacum 4 zile
VIDEO | Se modernizează ultimii kilometri din DJ 107 K, un drum spectaculos care face legătura cu Transapuseana: Peisaje care îți taie respirația, chei înguste străjuite de stânci înalte și păduri necălcate de picior de om