FOTO, VIDEO ”Academia Doamnelor” din Alba Iulia, inaugurată într-o atmosferă elegantă și optimistă. ASR Principesa Maria a României și Andreea Esca, printre invitați

Centrul de resurse ”Academia Doamnelor” din Alba Iulia, a fost inaugurat, joi, într-o atmosferă elegantă, în prezența unor invitați de seamă printre care ASR Principesa Maria a României, Andreea Esca, Valerie Cioloș sau Gianina Corondan.

Inaugurare Academia Doamnelor, la Alba Iulia36Centrul de Resurse Academia Doamnelor din Alba Iulia oferă un spaţiu multifuncţional pentru evenimente, cursuri şi worshopuri de dezvoltare personală, consiliere individuală, ateliere de creaţie, destinate creării unei structuri cadru de schimbare a percepţiei femeii în societate, depăşirii steriotipurilor culturale şi  promovării culturii antreprenoriale.

ELIT

După cuvântul de deschidere, Andreea Esca vedeta Știrilor ProTV a încântat doamnele cu un discurs plin de umor. ”Am să vă spun doar că aseară, după jurnal, am plecat spre Alba Iulia și, în avion, aveam un domn în stânga, un domn în dreapta, și, la un moment dat, m-au întrebat, <<Unde vă duceți?>>. I-am zis mă duc la Alba Iulia. Mi-a zis, <<Dar ce, e 1 Decembrie?>>

M-am gândit că este atât de bine că acum există posibilitatea să îți descoperi pasiunea la orice vârstă. Când eram eu copil trebuia să îți dai seama ce îți place foarte repede. Nu prea aveai nici multe posibilități: ASE, Medicină, Politehnică și Drept. Bine puteai să faci și Jurnalismul dar era la ”Ștefan Gheorghiu” și trebuia să povestești doar unde a fost Ceaușescu. Acum poți să începi o meserie, să îți dai seama că nu îți place, și să te apuci de altceva”, a spus Andreea Esca.

Mihail David - 2020

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a avut un discurs sincer și optimist care a stârnit zâmbetele doamnelor. ”Rămân uimit, nu știu, poate așa e la mine, Doamne cât sunteți de asuprite! Rămân uimit și mă gândesc cât sunt eu de asuprit! Toată viața mea am fost înconjurat de foarte multe femei și cred, nu cred, sunt sigur, că asta m-a ajutat să fac ceea ce am făcut. În liceu, în clasa mea, au fost 22 de fete. Pentru mine, femeia a fost un partener egal (…) Poate niciodată nu am fost atât de emoționat și niciodată nu mi-am învârtit atât verigheta pe deget. Asta nu că mă deranjează, parcă mă calmează, pentru că știu că undeva este cineva care se gândește la mine și aș fi fost bucuros să o văd și pe ea aici, însă toți au job-uri. Aș fi vrut să văd mai multe doamne din primărie aici. Știu că toate au contribuit. Știu că la noi cazanul fierbe pentru că ne pregătim pentru ce înseamnă următoarele fonduri europene – noi știm să le luam (…) Ce s-a făcut aici este prea puțin pentru tot ce meritați dvs. ”, a spus Mircea Hava.

 

Gianina Corondan, redactor şef Revista VIP, a afirmat că acest centru va fi o sursă de inspirație pentru multe femei. ”Sunt deosebit de onorată să fiu aici, la începutul acestui demers. Sunt dornică să fiu peste un an, peste doi ani, să aduc alte resurse, pentru că acesta va fi centrul universului pentru Alba Iulia”, a afirmat Gianina Corondan.

Valerie Ciolos a felicitat femeile care sunt în spatele acestui proiect îndemnând doamnele să-și asculte sufletul dacă doresc să-și schimbe viața.

 

ASR Principesa Maria a României a vizitat apoi centrul primind cadou din partea Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Alba Iulia un cadou simbolic, un prosop și o trăistuță țesute de mână, respectiv un caiet și o agendă cu dedicație din partea echipei.

Academia Doamnelor Alba Iulia – un centru de resurse modern pentru femei şi pentru întreaga comunitate

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a luat naştere prin proiectul cu acelaşi nume, implementat de Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia şi finanţat prin Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Direcţia Generală de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 -2013 prin Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Centru, Axa prioritară 6 „Promovarea Incluziunii Sociale”, DMI 6.3 „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”.

Începând cu data de 15 octombrie 2015, doamnele vor avea un loc de socializare modern, dotat corespunzător, în care vor putea susține cursuri sau ateliere creative şi vor beneficia de îndrumare și consiliere în diverse domenii. Este un centru care se adresează femeilor dar, în acelaşi timp, întregii comunităţi, deoarece ele sunt soţii, mame, fiice ori colege, iar de lucrurile bune care li se întâmplă lor beneficiază toţi cei care le sunt aproape.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia va avea sediul în clădirea fostei centrale termice de pe strada Gladiolelor, nr. 3A, situată în spatele cinematografului Dacia, care a fost extinsă şi modernizată total.

Acesta este singurul centru de resurse socio-profesionale dedicat în întregime femeilor din localitățile ce alcătuiesc Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba (AIDA): Alba Iulia, Sebeş, Teiuş, Vinţu de Jos, Sântimbru, Galda de Jos, Ighiu, Cricău, Berghin, Ciugud şi Meteş.

Lucrările au fost executate de SC Ben Oni Loghin SRL. Contribuția la dezvoltarea fizică a centrului suportată de muncipalitate este 727.039 lei. Valoarea totală a proiectului implementat în cadrul programului de finanțare europeană PSDRU 2007-2013 este de 2.171.390 lei.

Despre proiect

Proiectul a avut două componente. Una a vizat reamenajarea acestei clădiri, iar cealaltă a oferit unui număr de aproximativ 580 de persoane, în majoritate femei, din arealul Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Alba (AIDA), şansa de a urma cursuri gratuite de calificare, perfecţionare sau specializare. Totodată, ele au primit consiliere personalizată în carieră, dar şi consiliere antreprenorială, în cazul celor care au dorit să îşi înceapă propria afacere.

Circa 350 de femei au participat la programe de calificare şi recalificare, alte 230 de persoane având şansa de a urma cursuri de specializare şi perfecţionare. Totodată, în cadrul proiectului au fost organizate şi 11 caravane în fiecare comunitate aparţinătoare arealului AIDA.

40 de persoane au beneficiat de consiliere antreprenorială în cadrul proiectului. O parte dintre acestea şi-au deschis propriile afaceri, unele reuşind chiar să acceseze finanţări europene.

Proiectul a fost implementat de Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în parteneriat cu Asociaţia AGORA Alba Iulia – organizaţie neguvernamentală care activează în domeniul educaţiei şi serviciilor sociale din anul 2006, SC DAD Expertise SRL – furnizor acreditat de formare profesionala a adulţilor cu o experienţă în derularea proiectelor cu finanţare prin POSDRU şi Instituto de Formacion Integral, S.L.U, partener transnaţional – companie cu o vastă experienţă în ceea ce priveşte furnizarea de servicii de consultanţă în formare profesională şi de asemenea cu o amplă experienţă în implementarea proiectelor POSDRU.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

7 Comentarii

antiPeNaL 15 octombrie 2015 at 12:39

Ce bine arata „Doamna MIRCEA” !

curios 15 octombrie 2015 at 20:26

dar……de curiozitate, care-i d-le Doamna Mircea ?

Horea 15 octombrie 2015 at 15:46

„… de deschidere, Andreea Esca vedeta Știrilor ProTV a …”

Vedeta! De ce nu, mai corect, cititoarea de prompter a stirilor ProTV?

1Q 16 octombrie 2015 at 8:48

Și uite așa, se umple Alba Iulia de „academiciene”… 🙂

ha 16 octombrie 2015 at 9:41

ce comentarii de prost gust… toti frustratii scriu

Titi 16 octombrie 2015 at 18:34

Daca tot va nemultumesc comentariile,alegeti dvs: DOÁMNĂ, doamne, s. f. 1. Termen de politețe pentru o femeie (căsătorită). ◊ Doamnă de onoare = femeie (din aristocrație) aflată în serviciul unei prințese, al unei regine etc. ♦ Soție. ♦ Spec. (Înv.) Soție a unui domnitor sau a unui boier. ♦ Stăpână a unei case, a unei gospodării. 2. Compus: (Bot.; pop.) doamnă-mare sau doamna-codrului = mătrăgună. – Lat. dom(i)na.
Sursa: DEX ’09 (2009) | Adăugată de LauraGellner |
țoapă, țoape s. f. 1. mahalagioaică; femeie cu apucături vulgare 2. femeie lipsită de bun gust
Sursa: Argou (2007) | Adăugată de LauraGellner |

fane de la sifoane 16 octombrie 2015 at 11:12

e laudabila initiativa de a sprijini femeile care au ceva in cap… din pacate, multe femei habar n-au pe ce planeta traiesc… Societatea de consum incurajeaza pe multe sa fie asa. Trebuie schimbate mentalitati… sa nu uitam ca femeile ca mame au contributia majora in educarea viitorilor cetateni.

Ma bucur insa sa vad ca acele femei care vor sa realizeze, sa construiasca ceva, pot gasi sprijin la noi in oras.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...