Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Tezaur de Cultură Moldavo-Transilvănea: Experiență unică dincolo de Prut, pentru elevi și profesori de la Liceul Teoretic „David Prodan” Cugir

Publicat

în

Tezaur de cultură moldavo-transilvănean, un proiect în care sincer, ne-am lansat cu toții, doisprezece elevi şi doi profesori (ai Liceului Teoretic „David Prodan” Cugir, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” Ialoveni  în perioada 14- 19. 04. 2019)- fãrã să ne imaginãm măcar gradul de implicare afectivã pe care aveam să-l cunoaștem în scurt timp, ci mai degrabã mȃnați de curiozitatea de a vedea cum anume se trãieşte , se gândeşte şi se simte dincolo de Prut- de parcã Prutul ar fi fost granița de la capătul lumii, nu apa dãtãtoare de viață care înca mai deplȃnge trupul sfȃşiat al unei Romȃnii ceva mai mari.

Am plecat la drum cu întrebarile copiilor rãsunȃdu-ne obsesiv în minte – oare o sa le placã de noi? Oare ei vorbesc mai mult romȃnã sau rusã ? Oare o sa ne înţelegem ? Oare ce muzicã ascultã ? Oare o sã fie ciudat sa locuieşti sub acelaşi acoperiş cu un necunoscut ? Oare o sa mai vrea sa vinã şi ei la noi dupã ce ne cunosc? Oare sunt diferiți tare?

Mulți de oare, ce-i drept, mult prea mulți, şi mult prea nejustificaţi, privind acum retrospectiv lucrurile, caci rȃnd pe rȃnd , grijile noastre s-au spulberat , începȃnd cu momentul în care, coborand din microbus, brațele lor calde ne-au cuprins de parcã  am fi fost prieteni de-o viațã si pana în secunda în care, lacrimile sincere- care ne-au brãzdat obrajii la desparţire, au spus tot ceea ce, din motive pur omeneşti, rãmãsese nespus.

Elit - Gustul Desăvârșit

…Ne cunoşteam de o saptamȃnã doar , dar ştim cu toţii cȃt de relativ e timpul, iar cu noi, timpul a fost bizar de generos ….A pãrut ca se lațeste si se alungeşte voit, astfel încat sa ne putem bucura cu toții unii de compania altora, sa ne privim suficient de mult în ochi astfel încat sa putem vedea  personele din spatele accentului iniţial hazliu si a diferenţelor minore dar totusi atat de evidente pentru un ochi obişnuit sa îi vada zilnic doar pe cei asemeni lui.

Au trecut zile, si cu fiecare experienţã trãitã, am primit vrȃnd-nevrȃnd rãspunsul la întrebarile noastre- care pȃna ieri ni se pãreau parcã atât de importante . Zȃmbim acum nostalgic uitandu-ne în urmã, rememorȃnd frȃnturi de discuţii, şi strecurȃnd în conversaţiile noastre bucaţele de fraze care înca îşi impun prezența vie printre amintiri ….Zȃmbim amar, realizȃnd –ceea ce oricum ştiam în teorie- cã da, moldovenii vorbesc mai mult limba romȃnã, ca romȃna lor e autenticã si frumoasã, si pastreaza înca  acea caldurã specificã pe care o resimţeam uneori în vorbele bunicilor nostri.

Zȃmbim timid, sperȃnd într-un colțişor de suflet cã am fost suficient de respectuoşi si deschişi, suficient de oameni încȃt sã lãsãm o impresie bunã. Zȃmbim larg,constatȃnd ca ne-am înţeles surprinzãtor de bine , şi cã rugaminţiile insistente ale copiilor, gen, „Doamna profesoarã da nu facem cumva sa mai stãm o sãptamȃnã ? Vorbim cu doamna directoare si stau şi ei o saptãmânã mai mult la noi „ au însemnat mai mult decat vom putea explica vreodatã. Zȃmbim în timp ce scriem articole si pe fundal se aude un rap rusesc de-a lui Miyagi, pe care involuntar creierul nostru l-a adoptat de acolo , si l-a adus acasã – cu toate ca în afara de Captain nu înţelegem o iotã din toatã melodia- dar sunã incredibil, asa cã restul sunt detalii….Şi zȃmbim senini, ştiind acum cã un om cu sufletul deschis şi blȃnd nu poate fi nicicȃnd un necunoscut.

Nu suntem deloc atat de diferiţi, nu când acelaşi sȃnge ne curge prin vene, când vorbim aceeaşi limbã şi când ne dor acelaşi lucruri….Şi da, zȃmbim stiind ca urmeazã sã ne revedem în varã, recunoscãtori cã avem si noi privilegiul sã le arãtam acele locuri , acei oameni şi acea culturã care ne face pe noi sa pãrem o leaca diferiți probabil în ochii lor …..

In cele şapte zile pe care le-am petrecut pe teritoriul Moldovei, am vãzut locuri de-o frumuseţe uimitoare, îmbibate de spiritul practic al înaintaşilor nostri si conservate poate mult mai bine decat ne straduim noi sã o facem aici, destinaţii turistice care cu un pic mai multã promovare ar putea deveni destinaţii europene de prim rang .

Ceea ce ne-a marcat însã, nu a fost neaparat tumultoasa lor istorie, nici bogaţia culturalã de necontestat si nici bomboanele de la Bucuria – un veritabil deliciu pentru papilele noastre gustative, ingurgitate fara pic de ruşine in cantitãți industriale ori de cate ori ni se oferea ocazia – ci oamenii. Acei oameni simpli, voioşi dar cu bun simţ, cu care am intrat încã de la început în contact, dar si ceilalti – oamenii de pe stradã, care, auzindu-ne graiul ardelenesc ne opreau sa ne întrebe:

– Da voi de unde sunteti, maicã ?

– Din Transilvania. De pe langa Alba.

– Din Romȃnia? Nu am fost niciodatã, da am auzit ca tare ii frumos pe acolo …..

…E de la sine înteles ca nici chiar in ultima zi nu ne-am putut controla vocea, gȃtuitã de emoție si frustrari nerostite.

  • Da, ii frumoasã Romȃnia ….Toata Romȃnia ….

Autor : Alisie Anca


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

Publicat

în

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

În săptămâna care se încheie, peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii Centrului Regional de Prevenire a Traficului de Persoane Alba și cu cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.

Tinerii care învață la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuş, Școala Gimnazială nr.2 Sebeş și Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş au fost ajutați să înțeleagă consecinţele comportamentelor delincvente, cu accent asupra formelor de violență fizică și psihologică (bullying) și să conştientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, le-au fost explicate aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool, substanţe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării lor și au fost încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

La activități au participat și 15 cadre didactice din cadrul celor 4 instituții de învățământ, care vor multiplica mesajul polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

Publicat

în

Bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, care a condus în mod repetat fără permis, plasat sub control judiciar

La data de 19 mai 2022, în jurul orei 09.10, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un bărbat de 44 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul Republicii din municipiu, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu este la prima faptă de acest fel, fiind depistat și în luna aprilie a acestui an, conducând fără permis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de bărbat, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore și l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care a dispus cercetarea sa sub măsura preventivă a controlului judiciar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare